NOILE ŢINTE UE PE ENERGIE ŞI MEDIU Pârvan, AOAR: "Eficienţa energetică trebuie să fie cuvântul de ordine în industrie"

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 28 octombrie 2014

Pârvan, AOAR: "Eficienţa energetică trebuie să fie cuvântul de ordine în industrie"

Şefii de stat şi de guverne din Uniunea Europeană, reuniţi în cadrul Consiliului European desfăşurat la finele săptămânii trecute la Bruxelles, au convenit ca, până în anul 2030, emisiile de gaze cu efect de seră la nivelul UE să fie reduse cu 40% faţă de nivelul anului 1990. În plus, Statele Membre au decis şi o ţintă indicativă de reducere a pierderilor de energie cu 27% şi de creştere la 27% a cotei de energie verde din totalul consumului brut de electricitate.

Ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice, Attila Korodi, a declarat, cu această ocazie, că România a obţinut o aplicare flexibilă a ţintelor de diminuare a emisiilor poluante. Astfel, ponderea efortului de reducere a poluării asumat la nivel UE urmează să fie distribuită, la nivelul Statelor Membre, în funcţie de contextul naţional al fiecărui stat, criteriul esenţial aplicat urmând să fie Produsul Intern Brut/capita, atât pentru ETS (sectoarele energiei şi industriei mari), cât şi pentru restul sectoarelor (transport, agricultură, construcţii, urban etc.).

Noile ţinte pe energie şi mediu asumate de Bruxelles pentru 2030 arată că pentru industria din ţara noastră eficienţa energetică trebuie să fie cuvântul de ordine, ne-a declarat, ieri, Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).

Domnia sa ne-a explicat: "Flexibilitatea obţinută în alocarea cotelor de emisii pe ţări mai oferă un respiro industriei, care are acum ceva mai mult timp să se eficientizeze. Şi mai avem loc de eficientizare în economie. Numai pe segmentul rezidenţial pot fi obţinute economii importante de consum de resurse energetice".

Rezultatul discuţiilor din cadrul Consiliului European arată, în opinia lui Cristian Pârvan, că s-au ciocnit două forţe (cea a ONG-urilor care militează pentru o pondere cât mai mare a energiei verzi şi o reducere drastică a poluării şi cea a industriei europene, care pledează pentru ţinte rezonabile care să reducă riscul de relocare), care au ajuns la un compromis.

Reprezentantul AOAR apreciază: "Bătălia nu s-a încheiat aici, ci abia acum începe pentru că mai avem multe necunoscute în stabilirea cotelor pe ţări pentru fiecare domeniu în parte. De exemplu, trebuie să vedem şi ce îşi asumă celelalte puteri economice în materie de reducere a poluării, nu este clar cum poate fi vândută energia verde între state, întrucât este purtătoare de diverse subvenţii, şi nici nu ştim dacă putem face tranzacţii cu certificate verzi între ţările care au ales acest mod de sprijin pentru energia curată".

Domnul Pârvan ne-a mai precizat că cele două forţe pe care le-a menţionat se vor ciocni în continuare, mai ales că Uniunea nu a dovedit consecvenţă în politicile adoptate şi pentru că nu este clar ce se va întâmpla cu sistemul de tranzacţionare a drepturilor de emisii. Preţul certificatelor de emisii s-a prăbuşit şi cei care au investit în protecţia mediului nu-şi mai pot recupera investiţiile.

Secretarul general al AOAR ne-a explicat: "Comisia voia să dispună achiziţia a 80% din certificatele de emisii şi să lase pentru alocare gratuită doar 20%. Ei bine, nu i-a ieşit, iar restructurarea sistemului de tranzacţionare a rămas în aer".

AOAR pledează de multă vreme pentru valorificarea energetică a biomasei în economia autohtonă, ţara noastră având un potenţial nevalorificat în domeniu.

David, RWEA: "Este posibil ca ţinta României pentru energia verde să fie mai mare decât media de 27% a UE"

Comisia Europeană a decis ca, în 2030, 27% din consumul brut de energie al UE să provină din surse regenerabile.

Dar Ionel David, preşedintele Asociaţiei Române pentru Energie Eoliană (RWEA), ne-a declarat, ieri, că acest lucru nu înseamnă neapărat că ţinta ţării noastre în domeniu va fi tot de 27% pentru 2030: "În următorii ani, va fi perfectat şi algoritmul specific de alocare a cotelor obligatorii de producţie a energiei verzi pentru fiecare stat membru în parte. Pentru 2020, Uniunea şi-a propus o cotă de 20% din consumul total brut de energie. Ţării noastre i s-a impus, după negocieri, ca această ţintă să fie de 24% pentru 2020. Astfel că este posibil ca ţinta României şi pentru 2030 să fie mai mare decât media de 27% a UE".

Domnia sa ne-a precizat că, în prezent, ţara noastră deja a atins cota de 24% de energie regenerabilă în consumul final brut de energie, conform normelor europene în materie, iar cea mai mare parte din aceasta nu este îndeplinită prin utilizarea electricităţii verzi (produse în centrale hidro mici, eoliene şi fotovoltaice), ci prin încălzirea cu lemne a populaţiei, care este considerată, în termeni de specialitate, biomasă. Potrivit domnului David, aproximativ două treimi din ţintă vin din acest tip de încălzire.

Preşedintele RWEA ne-a mai spus că viitoarea pondere obligatorie a energiei verzi pe care o vom avea pentru 2030 ţine şi de abilităţile diplomatice ale ţării noastre, care ar putea obţine introducerea PIB-ului pe locuitor în algoritmul de alocare, aşa cum s-a întâmplat pe sectorul reducerii emisiilor poluante. De asemenea, Uniunea trebuie să anunţe dacă va mai lua în calcul încălzirea pe lemne la stabilirea noilor cote.

Per ansamblu, noua ţintă anunţată de Uniune în privinţa producţiei de energie verde nu este o veste rea pentru România, care stă foarte bine la acest capitol, apreciază Ionel David. Domnia sa a ţinut să precizeze că în consumul brut de energie intră, pe lângă electricitatea sprijinită prin cote obligatorii de certificate verzi (eoliană, solară şi biomasa), centralele hidro mari şi biocombustibilul folosit în transporturi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb