"Nomura" s-a oferit să ajute SIF-urile să-şi vândă acţiunile BCR

ŞTEFANIA CIOCÎRLAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 7 iulie 2011

"Nomura" s-a oferit să ajute SIF-urile să-şi vândă acţiunile BCR

Vestea că SIF-urile ar urmări să îşi valorifice deţinerile la Banca Comercială Română (BCR), unde deţin circa 30% din capitalul social, a stârnit interesul unora dintre jucătorii de top din străinătate, doritori să îşi ofere serviciile în acest sens.

Oficiali ai băncii internaţionale de investiţii "Nomura" s-au întâlnit recent cu preşedinţii celor cinci SIF-uri (societăţi de investiţii financiare), gata să îi consilieze în privinţa "lichidizării acţiunilor BCR", după cum ne-au declarat surse care nu au dorit să le fie menţionate numele.

Ca să nu vină cu mâna goală, analiştii "Nomura" au făcut şi o evaluare a BCR, însă oficialii SIF-urilor păs-trează, deocamdată, secretul asupra rezultatului acesteia, precizând că au fost folosite doar informaţii publice.

"Cei de la Nomura au venit să ne facă o ofertă de consultanţă pentru asigurarea lichidităţii acţiunilor BCR", ne-a confirmat domnul Petre Pavel Szel, preşedintele SAI Muntenia, fără să precizeze în ce constau propunerile "Nomura".

Domnul Szel a adăugat: "Nomura a făcut această propunere de consultanţă, rămâne de văzut dacă îi vom angaja pe ei, pe alţii sau dacă vom angaja pe cineva. Cei de la Nomura sunt interesaţi să încheie un contract de consultanţă cu unul sau mai multe SIF-uri pe tema participaţiilor la BCR".

Potrivit preşedintelui SAI Muntenia, o decizie privind angajarea unui consultant ar putea fi luată la toamnă, înainte de expirarea termenului limită pentru listarea băncii, stipulat în acordul de amânare a cotării BCR, semnat, în 2009, între Erste şi SIF-uri. Acordul ar urma să expire în octombrie.

Discuţiile dintre SIF-uri şi austriecii de la "Erste" privind vânzarea BCR s-au intensificat în ultimele luni şi în condiţiile în care acţionarii băncii nu şi-au mai încasat de doi ani dividendele de la BCR, profitul fiind destinat capitalizării, deşi contractul de privatizare prevedea obligaţia dis-tribuirii de dividende.

Unele SIF-uri au primit cu nemulţumire declaraţiile conducerii BCR din prima jumătate a anului potrivit cărora Bursa de la Bucureşti nu este suficient de lichidă pentru listarea BCR. Dominique Bruynseels, preşedintele-executiv al BCR, a declarat, în luna mai, stârnind reacţii de protest din partea unor acţionari, că la momentul respectiv nu exista un calendar pentru listarea băncii.

La mijlocul lunii iunie, însă, preşedinţii SIF-urilor au fost invitaţi la Viena, la o întâlnire cu oficialii "Erste", ca să discute, potrivit unor surse, despre posibilitatea vânzării deţinerilor la bancă ale societăţilor de investiţii financiare. O întâlnire similară ar urma să aibă loc şi luna aceasta, însă data nu a fost fixată, deocamdată, a spus pentru ziarul BURSA Ioan Cuzman, preşedintele SIF "Banat-Crişana".

Domnia sa ne-a precizat că patru-cinci variante pentru lichidizarea acţiunilor BCR sunt luate în calcul, în acest moment, şi ca urmare a întâlnirii cu specialiştii "Nomura", însă o variantă finală nu a fost aleasă, deocamdată.

"Specialiştii Nomura au prezentat mai multe variante de rezolvare a problemei lichidităţii acţiunilor BCR. În prezent, în discuţie sunt patru-cinci variante, însă, deocamdată, nu am ales niciuna. Nu avem o concluzie", a declarat domnul Cuzman.

Dintre cele cinci SIF-uri, SIF "Moldova" (SIF2) pare să fie cel mai vocal în relaţia cu "Erste", dând banca în judecată şi cerând anularea majorarării capitalului social al BCR cu suma de 55,42 milioane de lei prin încorporarea profitului net din 2010, nedistribuirea de dividende şi aprobarea situaţiilor financiare pe anul trecut.

Anterior, SIF "Moldova" trecuse pe ordinea de zi a propriei Adunări Generale Extraordinare aprobarea valorificării deţinerii la BCR, însă AGEA nu a întrunit cvorumul necesar.

SIF2 a fost şi primul SIF care a vorbit despre întâlnirile cu specialişti străini şi locali în vederea găsirii de soluţii pentru valorificarea deţinerii la BCR. Dominique Bruynseels, preşedintele-executiv al BCR, declarase că Bursa de la Bucureşti nu este suficient de lichidă pentru listarea băncii.

Oficialii "Nomura" nu au putut fi contactaţi până la închiderea ediţiei.

Aceasta nu este pentru prima dată când "Nomura" încearcă să obţină un contract pe piaţa de capital autohtonă. Banca japoneză a participat alături de "Alpha Bank" şi "Alpha Finance" la licitaţia pentru intermedierea ofertei secundare de vânzare a 9,8% din "Petrom", din pachetul deţinut de stat, însă a pierdut în favoarea ruşilor de la "Renaissance".

Raiffeisen Capital Investment a evaluat BCR la 7,86 miliarde lei, potrivit unui raport de analiză de la mijlocul lunii iunie, plecând de la un preţ de 8,26 de lei/acţiune, sugerat de analiza comparativă. Analiştii RCI au adăugat, însă, un "premium" de 20% datorită puterii de negociere a SIF-urilor cu BCR, ajungând, astfel, la o valoare de 9,91 de lei pentru o acţiune BCR".

Financial Times a anunţat, la finalul lunii trecute, că banca de investiţii "Nomura" sugerează un acord între Banca Centrală Europeană şi Banca Naţională a României, în cazul în care băncile greceşti îşi vor retrage capitalul din România

Potrivit "Nomura", România stă cel mai bine din regiune în faţa riscului de contagiune prezentat de Grecia, fiind singura care beneficiază de finanţare printr-un acord stand-by.

Opinia Cititorului ( 15 )

  1. Credeam ca ma lasati si pe mine in vacanta...Ce dracului nu il intrebati pe Tepes, Farmache, Valentin Down Ionescu ce sa faceti? IQ-ul lor e mult sub medie. Veti primi solutia corecta instantaneu...Vindeti in pierdere.Daca nici asta nu e suficient, atunci il avetii pe Zah, Ulea si Molnar.Si ca instanta suprema pe Isac. Asta ultimul e cel mai antrenat.Alearga Fp-istele ...stiti voi unde....Si daca nici asa nu va iese, atunci Cosmin Gheorghiu, acest fiu al tatului sau va va spune adevarul...NU STIU EU DIN ASTEA...

    1. Ce fp-ise? Sa vezi cum se alergau in BVB anumite colege dupa anumie ore.iar astazi sunt mare sefe. Cine citeste stie ca spun adevarul. Stiti cum se spune, pe langa drum, pe langa gard, pe la usi samd.

    Domn Make, asa un articol nu se cade. Atzi atins coardele sensibile.Am folosit pluralul referitor la Presedintii de SIFE.Ei in nemernicia lor sunt benigni.Atunci cind nu sunt maligni.De fapt singura lor problema e care dintre benigni/maligni va ramine in consiliul de supraveghere al BCR.Nu cred ca au capacitatea sa forteze listqarea BCR, asa cum ERSTE s-a angajat atunci cind a preluat BCR. E atit de simplu. Si Presdintii de SFE sunt foarte simpli.Ridicol de simpli.Niste nimeni...

    1. Corect : Muma lui Stefan ...... 

    Ma ofer si eu.Doar sa ma intrebati.Si stiu neshte taicuni, rumani, care are banii pregatiti. Doar un semnal in BURSA sa imi dati...

    Corect.Si gura lu' Nomura tre sa manince ceva.Presedintii de SIFE, este impotentiabili(sunt cumsecade) si nu poate ca sa se descurce singuri.Problema este daca Nomura, este cit de cit familiarizata, cu, conceptul de PARANDARAT.Daca da, atunci vor primi contractul.Daca nu vor fi integrati in ...UIE...

    Ionescu numai in Busa se da mare. El a cazut la test si viseaza sa dea teste zilnice salariatilor. Fara Narci desigur.

    Narci este cu cadelnita si atat. Dar norocul lui este ca nu il baga nimeni in seama. Tara de tot nimicul. Daca asta a ajuns dg la Bursa din taica nimeni, Anca din expert bursier a ajuns si ea tot dg la Bursa, ce ne mai miram domnilor? Cand ma duc la ei in birou ii privesc si ma minunez ca acesti oameni sunt scosi in fata. Sunt atatea decenti, scoliti si nu, astia sunt dati la o parte. Tot ce inseamna "blonda de la receptie" este ok pentru BVb si ne plangeam ca nu avem emitenti. Cine sa ii aduca? Bine la ca le-a pus tv in birou, acum este si mai bine. 

    1. O prima prostie eonomica ,a facut SIF 5 Oltenia ,vanzand cei 15% detinuti la OLTCHIM. Cu implicatii nebanuite inca S-ar putea sa-i coste scump pe sefii de la SIF5 Oltenia vanzarea celor 15% actiunile OLTCHIM. Practic au creat niste conditii ca FMI si PCC si unele gasti financiare din ceea ce mai este acum UE sa desfiinteze in perspectiva OLTCHIM. S-ar putea lasa cu niste procese pentru conducerea SIF 5 Oltenia! Asa si cu participatia de 30% la BCR. Lasati-o acolo dlor sefi de SIF-uri. Si impuneti-va punctul de vedere in fata gastii austriece ce a cumparat majoritatea de actiuni la BCR! Mai stim noi niste lucruri din timpul guvernarii Tariceanu,vis-a- vis de Erste BCR! Sunt stocate in baza noastra de date. Pentru cei care spera sa cumpere actiunile BCR vandute de SIF-uri ,mai puneti-va pofta in cui ! S-ar putea sa ramaneti cu buza umflata!

      "E vorbe goale" ce spui tu acolo. Daca esti asa de destept si bine informat poate ne spui ceva despre continutul conventiei prin care SIF-urile au acceptat amanarea listarii si ce au primit in schombul amanarii listarii BCR... sapu poate... daca esti cu adevarat informat poate ne spui si cine a primit...

      In felul asta o sa te credem pe cuvant si o sa facem cum zici tu.... pana atunci...o sa facem cum vrem noi si tu o sa ramai cu buza unflata politrucule. 

      Ba nu; le vand io. 

      El e ste politruc, dar tu esti agramat; vezi: e vorbe goale...... buza unflata ??!!

      Umflatule .... 

      ...OK mai 1154.... esti un corb cu-n ochi albastru...care nu are probleme cu vederea....dar acest lucru il "stie toti"....!!! Ce te faci insa cu baloanele lansate aiurea...de catre cel/cei care vor sa lanseze tot felul de perdele de fum acolo unde nu este foc?

      ok ! mai 4511.... cu baloanele lansate aiura ? simplu: te faci ca ploua .... 

    Nu vindeti actiunile BCR sub 8 EURO/actiune.Raportul Raiffeisen este o mizerie facuta sa ii ajute pe fratii lor austrieci.Nu le dati pe nimic.E cea mai mare banca din Romania.

    1. Frate ! esti cu picioarele pe pamant ?? de la 8,26 lei / actiune la 8 eur/ actiune este diferenta enorma !!!!!!. 

      Pe ce te bazaezi cand faci asa o propunere ?.

      Sau faci doar diversiune ...... 

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb