NORMELE DE APLICARE A LEGII INSOLVENŢEI PERSOANELOR FIZICE - ÎN DEZBATERE PUBLICĂ Proiect: "Persoanele fizice în insolvenţă vor avea accesul limitat la propriile conturi"

E.O.
Ziarul BURSA #Companii #Insolvenţa / 10 septembrie 2015

Proiect: "Persoanele fizice în insolvenţă vor avea accesul limitat la propriile conturi"

Ana Birchall: "Documentul este un prim draft, care poate suferi îmbunătăţiri, în prezent fiind la CSM, pentru dezbateri"

Dreptul pe care persoanele fizice îl au asupra sumelor de bani aflate în propriile conturi va fi limitat în cazul în care acestea intră în insolvenţă, potrivit proiectului de act normativ care are ca obiect normele de aplicare a Legii insolvenţei personale.

Acesta a fost publicat pe site-ul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) şi se va afla în dezbatere publică până în ziua de 17 septembrie.

Printre altele, documentul subliniază: "Măsurile provizorii ce pot fi impuse de comisia de insolvenţă (...) au rolul de a conserva averea debitorului cu privire la care s-a emis o decizie de admitere în principiu a cererii de deschidere a procedurii insolvenţei pe bază de plan de rambursare a datoriilor şi de a permite trecerea efectivă la fazele ulterioare ale procedurii.

Măsurile provizorii pot include, dar nu vor fi limitate la restricţionarea accesului debitorului la conturile bancare şi la instrumentele de plată ataşate acestora, restricţionarea accesului debitorului la platformele de internet banking, comunicarea de instrucţiuni către instituţiile de credit la care debitorul are conturi deschise cu privire la modul cum se vor desfăşura tranzacţiile pe cont ca urmare a aplicării prevederilor Legii, interdicţia vânzării de bunuri mobile şi/sau imobile şi înscrierea interdicţiei în registrele de publicitate".

Actul normativ are ca scop, printre altele, stabilirea procedurii administrative pe bază de plan de rambursare a datoriilor, clarificarea unor aspecte privind evaluarea bunurilor, stabilirea procedurii judiciare de insolvenţă prin lichidarea activelor debitorului, organizarea şi funcţionarea comisiei de insolvenţă la nivel central şi teritorial.

Conform proiectului legislativ, în perioada dintre notificarea creditorilor şi data emiterii deciziei de admitere în principiu a cererii de deschidere a procedurii insolvenţei, sau, după caz, data la care respingerea cererii de deschidere a procedurii insolvenţei rămâne definitivă, orice act de executare silită se suspendă, creditorii putând înainta debitorului măsuri de natură să amelioreze situaţia acestuia, măsuri ce trebuie acceptate în mod expres de către debitor.

Debitorul va fi protejat de riscul valutar, având în vedere că, potrivit proiectului, creanţele exprimate sau consolidate în valută vor fi înregistrate în tabelul preliminar la valoarea lor în lei, la cursul Băncii Naţionale a României de la data deschiderii procedurii insolvenţei.

Potrivit documentului, "în situaţia în care prin planul de rambursare se stabileşte că imobilul locuinţă a familiei urmează să fie valorificat pentru acoperirea pasivului, iar modalitatea de valorificare este darea în plată, comisia de insolvenţă stabileşte cuantumul chiriei în condiţiile pieţei".

Documentul este un prim draft, care poate suferi îmbunătăţiri, în prezent fiind la CSM, pentru dezbateri, ne-a spus, ieri, Ana Birchall.

La data la care a fost aprobată Legea insolvenţei persoanelor fizice, iniţiată de deputatul Ana Birchall, Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei de Supraveghere din cadrul Băncii Naţionale a României (BNR), ne-a spus: "Pentru bănci legea este binevenită, întrucât condiţia de intrare în insolvenţă este ca restanţele să depăşească trei luni, iar în acest caz oricum băncile îşi provizionează creditele. Nici faptul că imobilele nu mai pot fi executate timp de cinci ani, cât persoanele fizice se află în insolvenţă, nu afectează băncile, pentru că oricum nu avem o piaţă imobiliară pe care să existe suficientă cerere, astfel încât operatorii bancari să-şi vândă toate imobilele executate. În schimb, celor care vor intra în insolvenţă li se va schimba viaţa. De aceea îi sfătuiesc să se gândească bine înainte să-şi declare insolvenţa, să analizeze legea cu atenţie şi să se consulte cu un specialist care cunoaşte bine respectivele reglementări".

Ana Birchall a declarat, la vremea respectivă, că Legea insolvenţei persoanelor fizice, aprobată în luna mai, este echilibrată, întrucât nu favorizează nici debitorul, nici creditorul, ci oferă un sprijin real tuturor celor de bună-credinţă, care s-au îndatorat şi care nu din vina lor au ajuns într-un necaz financiar.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb