Producătorul de inputuri organice pentru agricultură Norofert (NRF) a contractat un credit prin programul IMM Invest Plus, în valoare de 4,15 milioane de lei, pentru achiziţionarea de sisteme şi echipamente de irigare culturi agricole, conform unui raport al companiei publicat, ieri, pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
Echipamentele de irigare sunt pentru o suprafaţă de 340 hectare din cele 1.000 de hectare operate de Norofert la ferma din Zimnicea, valoarea totală a proiectului fiind de aproape 4,9 milioane de lei. Contribuţia companiei din surse proprii este de 15% din valoarea investiţiei, respectiv 0,73 milioane de lei.
Dobânda de bază aplicabilă creditului este ROBOR 3M de 6,24%, la care se adaugă marja de dobândă de 1,9% pe an. "Dobânda va fi subvenţionată în procent de 100% din bugetul Ministerului de Finanţe pe o perioadă de maxim douăsprezece luni de la data acordării creditului", se arată în raportul de la BVB.
Creditul a fost contractat de la CEC Bank.
Pentru primele nouă luni ale anului, Norofert a raportat venituri din exploatare de 35,5 milioane de lei, în scădere cu 37% faţă de cele din aceeaşi perioadă a anului trecut, în vreme ce profitul net a coborât cu 85%, până la 1,13 milioane de lei.
Potrivit companiei, scăderea profitului net a fost determinată, în principal, de creşterea costurilor de finanţare, ca urmare a creşterii costurilor cu dobânzile bancare aferente creditelor noi contractate. "Situaţia preţurilor cerealelor coroborată cu temperaturile ridicate au făcut ca anul 2023 să aducă pierdere pentru operaţiunea de farming din Zimnicea. Pierderea din farming se regăseşte atât în rezultatul Norofert cât şi în cel al Agroprod CEV", conform situaţiilor financiare ale companiei pentru primele trei trimestre ale anului trecut.
În luna octombrie 2023, compania revizuise Bugetul de Venituri şi Cheltuieli pentru anul trecut, în condiţiile în care, în urma unei analize efectuată de conducerea Norofert privind mai mulţi factori care au influenţat sectorul agricol începând cu luna mai 2023, s-a identificat o situaţie dificilă care a depăşit orice predicţie bazată pe datele istorice din agribusiness-ul românesc.
Evaluarea bursieră a companiei se ridică la circa 75 milioane de lei.
1. nrf si chrd de viitor cu imputuri ecologice
(mesaj trimis de anonim în data de 09.01.2024, 09:41)
aceste doua companii consider ca vor fi pe val un urrmatorii ani, Romania trebuie sa treaca la agricultura ecologica, atat Norofert cat si Chromosome Dynamics sunt doi producător de inputuri ecologice din România care au produse competitive. Sunt listati la bursa si actiunile au fost in scadere in ultimul an din cauza ca sectorul agricol a fost in suferinta, dar anul acesta se pare ca situatia este mult mai buna
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 09.01.2024, 11:38)
cine ti-a spus ca situatia e mult mai buna? subventiile in agricultura au ramas la nivelul de 2019, dar pretul inputurilor a crecut cu mai mult de 100%.
iar pretul de vanzare al produselor e incert. multe ferme sunt supraindatorate, si au de plata si o gramada de arenda. inclusiv norofert. cine le-a mai dat inca un credit, nu stiu.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 09.01.2024, 11:47)
Anul acesta este deja seceta pedologica (la fel ca in anii precedenti), fermierii sunt decapitalizati (mai mult decat in anul precedent), iar preturile cerealelor se prognozeaza ca vor scadea in continuare (ca o continuare a ultimului an agricol). Asadar, ce perspective mai bune "se pare" ca ar putea sa fie?!
2. fără titlu
(mesaj trimis de Danusia în data de 09.01.2024, 18:26)
Acțiunea în curănd se va zbate la 2lei