Norvegia aprobă oferta Euronext pentru preluarea Oslo Bors

Ziarul BURSA #Internaţional / 14 mai 2019

Norvegia aprobă oferta Euronext pentru preluarea Oslo Bors

Euronext a obţinut aprobarea Minis­terului de Finanţe din Norvegia pentru preluarea integrală a Oslo Bors, conform Reuters, care menţionează că astfel se încheie lupta de cinci luni pentru piaţa norvegiană, dusă de operatorul bursier pan-european cu rivalul american Nasdaq.

"Euronext salută decizia Ministerului de Finanţe din Norvegia de a aproba preluarea a 100% din Oslo Bors şi aşteaptă următorii paşi pentru finalizarea tranzacţiei până la sfârşitul lunii iunie", a afirmat directorul executiv al Euronext, Stephane Boujnah, adăugând: "Suntem extrem de încântaţi că acest proces este realizat în deplină conformitate cu legislaţia nor­vegiană".

Stephane Boujnah a mai spus că oferta Euronext este deschisă acţionarilor care şi-au exprimat susţinerea pentru propunerea lansată de Nasdaq.

Amintim că bătălia pentru Oslo Bors a început în decembrie 2018, când Euronext a făcut prima propunere. Oferta Euronext, de 158 de coroane norvegiene pe acţiune (6,8 miliarde de coroane norvegiene sau 790 de milioane de dolari în total) a fost egală cu cea a Nasdaq.

La începutul lunii aprilie, Euronext a informat că şi-a asigurat 53,1% din acţiunile Oslo Bors. Operatorul burselor din Paris, Amsterdam, Bruxelles, Dublin şi Lisabona deţinea în mod direct 8,1% din Oslo Bors, iar alţi acţionari s-au angajat în mod irevocabil sau au oferit o cotă totală de 45% din Oslo Bors.

Conform Nasdaq, preluarea pieţei din Oslo de către o altă bursă nu ar trebui permisă decât dacă operatorul care o cumpără şi-a asigurat două treimi din acţiuni, astfel încât să deţină controlul deplin.

Dar, Ministerul de Finanţe de la Oslo a precizat că nu va impune o asemenea condiţie.

Nasdaq şi-a exprimat dezamăgirea faţă de decizia Executivului de la Oslo şi a precizat că îşi va reevalua opţiunile. Operatorul american de piaţă obţinuse susţinerea a mai bine de o treime din acţionarii Oslo Bors, inclusiv a investitorilor majoritari, DNB Bank şi KLP. Nasdaq spera să blocheze oferta Euronext.

Oslo Bors va diversifica veniturile Euronext din tranzacţiile cu acţiuni şi produse derivate, dată fiind poziţia sa de lider al pieţei norvegiene pe segmentul derivatelor pe fructe de mare, servicii petroliere şi transport maritim.

Euronext vrea să-l numească în boardul său pe directorul executiv al Oslo Bors şi să stabilească un centru care va supraveghea toate tranzacţiile cu materii prime de pe piaţa de capital din Norvegia.

Boardul Oslo Bors, care a susţinut oferta Nasdaq, a informat că va coopera cu noul proprietar. Oficialii pieţei pan-europene au precizat: "Boardul Oslo Bors a luat la cunoştinţă decizia Ministerului de Finanţe şi va lucra îndeaproape cu noul acţionar, pentru interesul companiei al afacerilor sale şi al angajaţilor".

Anterior, Oslo Bors le-a recomandat acţionarilor săi să accepte oferta de preluare primită de la Nasdaq.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb