Nou acord cu Banca Mondială, FMI şi CE

F.A.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 19 ianuarie 2011

Peter Harrold

Peter Harrold

Banca Mondială (BM) va acorda asistenţă tehnică şi finanţare României în cadrul unui nou acord care va fi încheiat împreună cu FMI şi Comisia Europeană (CE), cel mai probabil pe doi ani, a declarat, ieri, Peter Harrold, directorul de ţară pentru România al BM.

"Noul acord cu FMI şi Comisia Europeană va fi încheiat cel mai probabil pe o perioadă de doi ani", a spus Harrold, citat de Mediafax, precizând că Banca Mondială va participa prin acordarea de asistenţă tehnică, dar şi finanţare, la fel ca în programul actual.

Oficialul Băncii Mondiale a precizat că perioada de doi ani reprezintă viziunea Fondului Monetar Internaţional, acest aspect nefiind încă dis-cutat cu autorităţile de la Bucureşti.

Harrold a menţionat că noul acord cu Banca Mondială va fi similar celui actual, iar ultimul împrumut, în valoare de 400 milioane euro, din actualul acord va fi inclus în noul aranjament, care va fi încheiat în următoa-rele luni.

El nu a precizat valoarea împrumutului de la Banca Mondială, aceas-ta urmând să fie stabilită în perioada următoare.

Harrold a arătat că încheierea unui acord pe doi ani cu instituţiile financiare va fi interpretată de către pieţele internaţionale ca un semn de încredere.

"România este foarte bine finanţată pe partea valutară. FMI finanţează rezerva valutară, de aceea este nevoie doar de un acord de tip precautionary (preventiv - n.r.)", a spus Harrold.

El a menţionat că alte surse de finanţare pentru buget, cum ar fi cele de la Banca Mondială, sunt "binevenite".

"Vom continua să avem un rol de finanţatori, dar toată lumea a fost de acord că este timpul să ne îndreptăm privirile de la următorul trimestru şi să avem un plan pe o perioadă mai îndelungată, de câţiva ani", a adăugat oficialul BM.

În acest sens, noul program cu Banca Mondială va include reforme în patru domenii-cheie, respectiv asistenţa socială, sectorul de sănătate, modernizarea şi simplificarea sis-temului de taxe, dar şi eficientizarea companiilor de stat.

"Reforma în asistenţa socială este foarte complicată şi are un nivel ridicat de ineficienţă. Ne vom asigura că cei săraci vor primi asistenţa de care au nevoie, dar fără a descuraja munca", a explicat Harrold.

În ceea ce priveşte modernizarea sistemului de taxe, Harrold s-a referit la numărul mare de unităţi la care pot fi plătite, menţionând că din cele 300 de oficii de pe întreg teritoriul numărul acestora ar trebui să fie redus la 20, după modelul altor ţări de aceeaşi mărime.

Totodată, el a sugerat că plata taxelor în România ar trebui efectuată o singură dată pe an, prin sistem electronic, întrucât acest lucru ar putea aduce venituri suplimentare la buget, chiar cu până la 20% mai mult.

Harrold a mai spus că în ultimii doi ani procesul de reformă în Româ-nia a fost "destul de remarcabil", în contextul unui mediu dificil din punct de vedere politic.

România are în derulare un acord de finanţare externă cu FMI, UE şi alte instituţii financiare internaţionale, în sumă totală de aproximativ 20 de miliarde de euro. O nouă misiune FMI - CE va veni la Bucureşti la 25 ianuarie, pentru a evalua îndeplinirea obiectivelor stabilite pentru ultimul trimestru din 2010 şi discuţii privind un nou acord, de tip preventiv.

BM: Guvernul trebuie să obţină rezultate mai eficiente din cheltuielile pe care le face

Guvernul trebuie să îşi eficientizeze cheltuielile pe care le face, a declarat ieri directorul de ţară pentru România din cadrul Băncii Mondiale (BM), Peter Harrold.

"Guvernul României trebuie să obţină rezultate mai eficiente din cheltuielile pe care le face, existând trei domenii în care BM va acorda sprijin autorităţilor, inclusiv sprijin financiar", a spus Peter Harrold, citat de Mediafax.

Cele trei domenii sunt programele de asistenţă socială, sănătatea, în care trebuie îmbunătăţite serviciile pentru clienţi şi finanţele publice, care au nevoie de modernizare, a apreciat Peter Harrold.

În opinia directorului pentru România al BM, faptul că în România există circa 300 de administraţii fiscale faţă de şase în alte ţări de dimensiuni asemănătoare, că un număr mic de taxe pot fi plătite electronic, precum şi că acestea trebuie să fie frecvent achitate creează probleme.

"Colectarea fiscală s-ar putea îmbunătăţi cu 20% în trei-patru ani, dacă se va face o simplificare a sistemului fiscal", a spus Peter Harrold.

În domeniul sănătăţii, România are un sector sanitar foarte dispersat, cu personal răspândit în multe locuri şi cu un număr mare de facilităţi medicale costisitoare. \"România trebuie să înceapă să cheltuiască mai mult cu serviciile pentru oameni decât cu întreţinerea clădirilor\", a spus Peter Harrold.

Directorul pentru România al BM consideră că în domeniul asistenţei sociale există un nivel ridicat de fraudă şi ineficienţă. \"Cei săraci trebuie să primească ajutor, iar munca trebuie să fie stimulată\", a spus oficialul BM.

Guvernul nu vizează privatizarea companiilor de stat, ci eficientizarea acestora, iar una dintre reforme poate fi îmbunătăţirea calităţii procesului decizional, chiar prin "rebalansarea" consiliilor de administraţie, a declarat directorul de ţară pentru România al Băncii Mondiale (BM), Peter Harrold.

"În prezent nu simţim că există un apetit grozav pentru privatizări din partea Guvernului, dar există un apetit pentru îmbunătăţirea performanţei întreprinderilor de stat. Vorbim, desigur, de companiile din energie şi transport", a spus Harrold.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb