NOU MINIM AL ULTIMELOR ŞASE LUNI Analiştii: Leul va fi slab cât timp economia rămâne în recesiune

Izabela Sîrbu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 21 iunie 2010

Analiştii: Leul va fi slab cât timp economia rămâne în recesiune

Liviu Voinea: O depreciere controlată a leului ar putea fi o soluţie pentru ieşirea din criză

Leul va continua să se deprecieze cât timp economia va rămâne în recesiune, consideră majoritatea analiştilor din piaţă, prognozând un curs în jurul valorii de 4,2 lei/euro la finele acestui an.

Liviu Voinea, preşedintele Grupului de Economie Aplicată (GEA), ne-a spus că, în acest moment, este normală o apreciere a monedei euro, deoarece aceasta îi ajută şi pe exportatori, dar cel mai important, ajută la reluarea creşterii economice: "O depreciere controlată a leului ar putea fi o soluţie pentru ieşirea din criză.

Pe de o parte stimulând exporturile, iar pe de altă parte inflaţia, care ar duce la scăderea puterii de cumpărare a consumatorilor, efect care ar fi putut fi o alternativă la tăierea în masă a pensiilor şi salariilor".

Moneda euro şi-a continuat avansul faţă de leu, stabilind un nou maxim al ultimelor şase luni, după ce banca centrală a afişat, vineri, o cotaţie de 4,2448 lei/euro, în creştere cu 0,76 bani faţă de nivelul de joi.

Potrivit unui dealer, leul este în ultima perioadă pe un trend de scădere, în ciuda evoluţiei inverse a monedelor din regiune, care au câştigat teren în faţa monedei europene.

"Chiar dacă restul valutelor din regiune s-au apreciat, leul a staţionat şi pare să se deprecieze în continuare", ne-a spus dealerul citat.

De la ultima vizită a reprezentanţilor FMI în ţara noastră, când autorităţile au stabilit măsurile de austeritate care au anulat creşterea economică prognozată de analişti, leul a pierdut 4% în favoarea monedei euro, întorcându-se astfel la nivelul înregistrat în luna decembrie 2009, de circa 4,245 - 4,246 lei/euro.

Ionuţ Dumitru, economistul şef al Raiffeisen Bank, este de părere că trendul pieţelor externe va rămâne principalul motor al eventualelor schimbări în rata cursului de schimb în perioada următoare: "Cu toate că guvernul a supravieţuit votului de neîncredere, iar legea privind reducerea salariilor cu 25% în sectorul public şi cea de scădere a pensiilor de stat cu 15% este considerată ca şi aprobată de Parlament, pieţele financiare nu au fost influenţate în nici un fel", a explicat Ionuţ Dumitru, care se aştepta ca leul să aibă de câştigat de pe urma votului de marţi din Parlament.

Analiştii "ING" Bank România au comentat că evoluţia modestă a principalelor burse nu favorizează în mod deosebit leul, precum nici faptul că nu urmează să fie publicate date economice importante.

De cealaltă parte, Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România, consideră că evoluţia cursului este una reală raportată la evoluţia economiei locale.

"Până acum, Banca Naţională a susţinut artificial cursul de schimb, care se bazează pe fundamente economice. Dacă măsurile de echilibrare bugetară vor fi aplicate şi dacă statul va continua să menţină taxele şi impozitele, evident că o reacţie pozitivă din partea economiei va putea sprijini leul", a adăugat domnul Pârvan.

Dolarul american s-a apreciat şi el în comparaţie cu leul, însă se păstrează sub maximul istoric atins la începutul lunii. Cursul de vineri stabilit de BNR plasa moneda americană la 3,4299 lei/dolar, în creştere cu 1,03 bani faţă de referinţa de joi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

05 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9711
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4799
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2926
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8959
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.4717

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb