NOUA GRILĂ DE SALARIZARE: Un profesor de liceu ar putea câştiga 2.080 - 2.590 lei pe lună, iar Primarul Capitalei ar avea salariul de 17600 lei
Ioana Dogaru
Politică / 19 ianuarie 2016
Actualizare 19:15 Hossu: "Baza de raportare 1, din Legea salarizării, va rămâne salariul minim garantat în plată"
Baza de raportare 1 din Legea salarizării unitare va rămâne tot timpul salariul minim garantat în plată, ceea ce înseamnă o creştere substanţială a valorii efective pentru fiecare funcţie, a declarat astăzi, după discuţii la Ministerul Muncii, liderul "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, potrivit unor surse din presă.
Preşedintele Confederaţiei Naţionale Sindicale "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a afirmat că textul legii salarizării unitare ar trebui finalizat până în 10 februarie, iar sindicaliştii au făcut şase observaţii pe actuala formă a legii, una dintre ele vizând criteriile de performanţă.
"Nu suntem de acord sau împotrivă în ceea ce priveşte criteriile de performanţă. Este nevoie de criterii de performanţă, de stimulare, dar modalitatea este greu de spus. Partea guvernamentală ne va trimite mâine ce a centralizat de la ministerele care au răspuns, pentru că nu toate au răspuns. Evident că vom analiza împreună cu structurile proprii, pentru că scopul este ca, într-adevăr, să se găsească după specificul fiecărui sector, mecanismele adecvate de încurajare a performanţei. Evident că un mecanism prea rigid, cum au fost salariile de merit, care erau acordate pe an, nu erau o formulă stimulativă. Probabil că durata trebuie schimbată, şi formele, dar se va discuta pentru a găsi motivările cele mai bune pentru fiecare funcţie în parte", a spus liderul sindical.
Preşedintele "Cartel Alfa" a precizat că săptămâna viitoare urmează discuţii cu fiecare minister în parte pentru a se găsi soluţii, însă important este că, indiferent dacă se mergea pe proiectul legii de anul trecut sau pe legea actuală în vigoare, elementul de bază care este aprobat şi care este cel mai important este faptul că baza de raportare 1 va rămâne tot timpul salariul minim garantat în plată pe economie.
Bogdan Hossu a explicat că acest lucru înseamnă, de fapt, o creştere substanţială a valorii efective pentru fiecare funcţie în parte, dar urmează să se găsească resursele necesare pentru aplicabilitate într-o perioadă de tranziţie estimată la patru ani.
"Ideea de bază este ca până în 10 februarie să se termine de lucrat, să existe textul efectiv, Guvernul să supună dezbaterii publice până la începutul lunii martie, urmând ca atunci să fie înmânat Parlamentului şi până în luna mai să fie, sperăm, promovată de Parlament, pentru că problema de fond este că va aafecta şi salarizarea, indemnizarea în sectorul parlamentar. Legea ar trebui să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2017", a spus Hossu.
Liderul sindical a precizat că în cursul zilei de miercuri ar trebui să se trimită către sindicate documentele legate de evaluarea performanţelor.
"Problema critică care rămâne este faptul că Ministerul de Finanţe ne-a anunţat că există o limită financiară care este alocată şi care, cel puţin ochiometric, nu este suficientă pentru aplicarea, în orice formă, a coeficienţilor prevăzuţi în diferitele variante", a mai spus Hossu.
Prim-vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, Marius Sepi, a precizat că s-a solicitat ca sindicatele să aibă criteriile de performanţă propuse, pentru a le analiza.
"Din punctul meu de vedere, ne găsim într-un punct mort, pentru că unul dintre dezideratele celor peste 110.000 de salariaţi pe care îi reprezentăm este de a rezolva de urgenţă, pe legea pe care funcţionăm, acele inechităţi care au apărut din cauza indeciziei Guvernului de a aplica Legea 284. Cu puţină maturitate şi inteligenţă, cred că se pot găsi soluţii în aşa fel încât, de urgenţă, să se rezolve acele inechităţi", a spus Sepi.
Preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hancescu, a precizat, la rândul său, că la întâlnirea de marţi nu s-a discutat concret, pe un anumit sector de activitate, fiind doar discuţii generale pentru a se stabili un calendar al discuţiilor.
Acesta a spus că urmează ca fiecare minister să vină cu propuneri, adică să înainteze Ministerului Muncii deficienţele pe care le-a constatat în momentul de faţă în ce priveşte salarizarea.
"Conform planificării, în 25 ianuarie ar urma să aibă loc o discuţie între reprezentanţii Ministerului Educaţiei şi grupul de lucru de la nivelul Ministerului Muncii.(...) Pe noi ne interesează ce se întâmplă în noua Lege a salarizării din punct de vedere al salariilor, iar ceea ce ne-a prezentat Ministerul Finanţelor este puţin alarmant şi anume că în următorii patru ani fondul de salarii ar urma să crească cu aproximativ 12 procente în total fonduri sector public. Imaginaţi-vă ce ar însemna să spunem noi oamenilor din sistem că până în 2019 salariile vor creşte cu 11 la sută în sistem. Adică un profesor debutant să ajungă de la 1.100 de lei la 1.200. Ar fi dezastruos. Asta e problema de fond, că nu ştim ce se întâmplă cu creşterile salariale. Lucrurile sunt ambigue şi în ce priveşte criteriile de performanţă, dar ne vom lămuri în zilele viitor", a spus Hancescu.
(S.A.)
-----------
Actualizare 15:44 Cioloş: "Nu este nicio grilă de salarizare de la Guvern; legea salarizării este în pregătire"
Premierul Dacian Cioloş a declarat marţi că legea salarizării este în pregătire, infirmând informaţiile apărute în presă cu privire la noua grilă de salarizare.
"Nu este nicio grilă de salarizare de la Guvern în niciun caz", a spus Cioloş, la Palatul Parlamentului.
El a precizat că legea salarizării este în stadiu de pregătire.
Premierul a participat la dezbaterea "Reprezentarea de gen în politică - provocări şi soluţii", organizată de PNL.
------------------
Uniunea Sindicală Sanitas Bucureşti a dat publicităţii recent proiectul Legii Salarizării Unitare, agreat la finele anului trecut de vechiul guvern, transmite economica.net.
Potrivit uneia din cele patru variante de grile de salarizare, un profesor debutant din învăţământul preuniversitar va câştiga lunar între 2.080 - 2.590 lei, iar un profesor de liceu, gradul I cu peste 40 de ani vechime va încasa între 4.953 lei şi 6.167 lei pe lună. Un medic stagiar în unităţi sanitare va avea salariul cuprins între 2.704 lei şi 3.607 lei pe lună, transmite sursa citată.
Azi are loc prima întâlnire a guvernului Cioloş cu sindicatele, în care se va stabili varianta de proiect a noii legi de salarizare unitară din sectorul bugetar, care urmează să fie discutată şi negociată cu confederaţiile sindicale, informează economica.net.
Marius Sepi, Prim-vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, a declarat că anul trecut au fost vehiculate patru proiecte privind noua lege a salarizării unitare, iar "cel făcut public azi de Sanitas Bucureşti este unul dintre ele, mai precis cel agreat de vechiul guvern".
Bogdan Hossu, Preşedintele Confederaţiei Naţionale Sindicale "Cartel Alfa", a precizat că nu ştie încă de la ce proiect de lege vor porni discuţiile.
Bogdan Hossu a precizat: "De exemplu, în proiectul legii agreat de vechiul guvern, au rezultat coeficienţi mai mici decât în prezent pentru cele mai multe funcţii de execuţie", a adăugat Bogdan Hossu.
• Proiectul legii salarizării unitare agreat de vechiul Guvern
Grila va avea un raport între salariul de bază minim şi cel maxim în sectorul bugetar, de 1 la 18 (Legea din 2010 a adus o grilă care avea un raport între salariul de bază minim şi cel maxim în sectorul bugetar de 1 la 15, spre deosebire de 1 la 72 cât era în 2008), informează economica.net.
Salariul de bază va fi stabilit în funcţie de 5 clase: S - studii superioare, SSD - studii superioare de scurtă durată, PL - studii post-liceale, M - studii medii, M.G - studii medii şi generale, potrivit sursei citate.
Salariul de bază se stabileşte pe funcţii, clase potrivit studiilor, grade/trepte şi gradaţii, precizează economica.net.
Începând cu anul 2016 se aplică noile grile de salarizare, dar implementarea se va face etapizat prin legi anuale de salarizare. Salariile aflate în plată care sunt mai mari decât ceea ce e prevăzut pentru funcţia respectivă în anexele la lege se păstrează la nivelul aflat în plată, informează sursa citată.
Fiecare funcţie are 3 grade/ 3 trepte şi debutant + promovare din 3 în 3 ani dacă a primit calificativul "foarte bine" de cel puţin 2 ori din partea comisiei desemnate din care fac parte şi sindicatele sau reprezentanţii salariaţilor, potrivit economica.net.
Fiecare grad/treapta are 5 gradaţii - se avansează din 5 în 5 ani, dar perioada de cinci ani poate fi redusă până la trei ani, dacă în ultimii doi ani consecutivi s-a obţinut calificativul maxim.
1. Foarte corect
(mesaj trimis de anonim în data de 19.01.2016, 10:50)
Se pune diferenta intre cel care a invatat sicel care nu.
Azi un necalificat castiga mai mult decat unul cu studii superioare.
Japonia a pus baze pe scoala, Sua la fel.
Dupa 26 de ani incepe sa se miste ceva.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 19.01.2016, 13:14)
ca si pensiile speciale
actele aste sunt hartie risipita degeaba
vor trebui rescrise si puse in acord cu economia in max 3-4 abi
3. Raport salariu minim/ Maxim
(mesaj trimis de Laurentiu în data de 19.01.2016, 20:07)
Raportul preconizat intre salariul minim si cel maxim, de 1 la 18 este exagerat de mare. Prin multitudinea de sporuri, care de regula se dau cu precadere tot celor din parrtea superioara a grilei, acest raport va creste mult peste 1 / 18. Nu cred ca un inalt functionar, sau un magistrat sau un ofiter, , care au si alte elemente in pachetul salarial, ar avea nevoie de salarii la nivelul de 15 - 18 salarii minime.
La salariul minim de 1250 lei, stabilit deja, cel maxim ar fi 22.500 lei
In cel mult doi ani , salariul minim va trece de 1500 lei, iar atunci cel maxim va fi de 27.500lei.
La nivelul evului mediu ar merge.
La nivelul secolului XXI, ramane sa judece fiecare ......