Senatorul Valer Marian a transmis o nouă interpelare adresată ministrului Rovana Plumb, intitulată "Nepăsarea care ucide a ministrului Muncii şi Protecţiei Sociale".
Redăm mai jos conţinutul interpelării:
"Printr-o întrebare pe care v-am adresat-o în şedinţa Senatului din data de 01.09.2014, v-am solicitat, având în vedere diagnosticul grav şi vechimea în muncă a domnului Turjuc Ioan, cu domiciliul în municipiul Oradea str. Al. Cazaban nr. 34C bl. X212 sc. C ap.8, să verificaţi şi să-mi comunicaţi dacă i-a fost calculat în mod corect cuantumul pensiei de boală şi dacă este obligatorie revizuirea anuală în cazul său.
În motivarea întrebării am arătat că susnumitul a fost pensionat de boală, prin decizia nr. 204311/1998, după 28 de ani şi 9 luni de muncă la Intreprinderea de Prelucrare a Lemnului Oradea, datorită pierderii totale a capacităţii de muncă, stabilindu-i-se un diagnostic clinic pentru care a fost încadrat în gradul II de invaliditate: TBC pulmonar fibronodular LSD; BPOC SDD III; diabet zaharat tip II insulinoneceinstant complicat; PNP diabetică; retinopatie diabetică; HTA ES STD II; cardiopatie hipertensivă; IVS de efort; hepatită cronică toxică. Susnumitul nu are ochiul drept de la vârsta de 12 ani, iar starea sa de sănătate s-a agravat pe parcurs, având pancreasul distrus datorită diabetului de gradul I. Totodată, am arătat că susnumitul beneficiază actualmente de o pensie lunară de boală de 598 lei, pentru care i se fixează anual termen de revizuire medicală.
Prin răspunsul transmis la această întrebare, conform adresei nr.3866/RP/15.09.2014, mi-aţi comunicat că situaţiile în care pensionarii de invaliditate nu mai sunt supuşi revizuirii medicale deoarece prezintă invalidităţi care afectează ireversibil capacitatea de muncă se constată numai cu avizul Institutului Naţional de Expertiză Medicală şi Recuperarea Capacităţii de Muncă şi că, în aceste condiţii, dosarul medical al domnului Turjuc Ioan a fost transmis la această instituţie, care urmează să analizeze dosarul şi să dispună măsurile necesare.
După ce au trecut 7 luni de la comunicarea răspunsului dvs., întrucât nici subsemnatul nici domnul Turjuc Ioan nu am primit nici un răspuns privind analiza şi măsurile dispuse în acest caz de către Institutul Naţional de Expertiză Medicală şi Recuperarea Capacităţii de Muncă, în şedinţa Senatului din 15.04.2015 am revenit cu o interpelare având ca obiect "Măsurile dispuse de Institutul Naţional de Expertiză Medicală şi Recuperarea Capacităţii de Muncă în cazul domnului Turjuc Ioan".
În această interpelare am învederat că între timp situaţia medicală a domnului Turjuc Ioan s-a înrăutăţit grav, respectiv în perioada ianuarie - aprilie a fost internat în Spitalul de Pneumoftiziologie din Satu Mare, cu diagnosticul tuberculoză pulmonară avansată, ajungând la o greutate de doar 40 kg, iar în prima decadă a lunii aprilie, a doua zi după ce a fost externat, a fost internat de urgenţă la Spitalul Orăşenesc Marghita din judeţul Bihor, datorită unei crize de diabet zaharat declanşate în timp ce se deplasa de la Satu Mare spre domiciliu.
Având în vedere aspectele semnalate, am solicitat prin interpelarea susmenţionată să-mi comunicaţi dacă Institutul Naţional de Expertiză Medicală şi Recuperarea Capacităţii de Muncă a analizat dosarul medical al domnului Turjuc Ioan şi ce măsuri a dispus în acest caz, precum şi dacă, având în vedere agravarea bolilor cu care a fost diagnosticat, susnumitul poate fi încadrat în gradul I de invaliditate, pentru a beneficia de o pensie mai substanţială, care să-i permită tratarea corespunzătoare a afecţiunilor sale grave.
Deşi au trecut peste patru săptămâni de la adresarea acestei interpelări, nu am primit nici un răspuns de la dvs., ceea ce constituie atât un gest de sfidare la adresa instituţiei Senatului şi la adresa unui parlamentar, cât şi un gest de crasă nesimţire la adresa unui bolnav aflat în stare gravă, în condiţiile în care, conform art. 163 alin. 4 din Regulamentul Senatului, Guvernul şi fiecare din membrii săi sunt obligaţi să răspundă la interpelări în cel mult două săptămâni. Între timp, respectiv în cursul săptămânii trecute, domnul Turjuc Ioan a decedat în Spitalul Judeţean Bihor, unde a fost transferat de la Spitalul Orăşenesc Marghita.
În consecinţă, nu vă solicit decât să-mi răspundeţi la următoarele întrebări: Sunteţi conştientă că prin nepăsarea dvs. aţi lăsat un om să moară ca un câine? Putea acest om să-şi asigure întreţinerea, alimentaţia şi medicaţia pentru boli atât de grave dintr-o pensie în jur de 600 de lei? Acesta este umanismul social-democrat clamat de dvs., în calitate de ministru al Muncii şi Protecţiei Sociale şi de preşedinte al Consiliului Naţional al PSD? Atât vă pasă de soarta celor săraci, bolnavi şi neajutoraţi dvs., care aveţi conturile pline şi vă lăfăiţi în vile şi limuzine de lux?
Solicit răspuns scris şi verbal, personal din partea ministrului Muncii şi Protecţiei Sociale.
Senator
Valer Marian"
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 18.05.2015, 23:24)
Baga mare Valere si poate ajungi ziua s-o vezi pe plumb in galere.
2. O viata, doi bani
(mesaj trimis de anonim în data de 20.05.2015, 00:03)
Domnule Valer, ce astepti de la o paparuda pusa in post sa-si expuna coafura nu sa-si exercite obligatiile de serviciu.
Desigur, vor veni motivatii de genul "datorita programului incarcat.......'
Sinistrul muncii se ocupa de cu totul alte probleme, politice; cele sociale, da-le n'colo....