Noua lege cadru a cooperaţiei este neclară şi cu foarte multe lacune

Ziarul BURSA #Companii / 17 mai 2005

Cooperatorii au cerut retrocedarea cooperativelor meşteşugăreşti transformate în fabrici de stat: "Mondiala" Satu Mare, Fabrica de ceasuri din Arad, "Electromureş" din Tg. Mureş, Fabrica de mobilă din Militari etc.

Investiţiile făcute de membri cooperatori în amenajări şi utilaje în ultimii ani se cifrează în jurul sumei de 180-200 miliarde lei/an

În perioada celor două luni care s-au scurs de la promulgarea Legii nr.1/2005 privind organizarea şi funcţionarea cooperaţiei, aceasta a fost dezbătută pe toate feţele. Discuţiile s-au purtat mai mult "în cadrul centralei şi al organelor judeţene ale cooperaţiei meşteşu-găreşti", avînd punctul forte în ziua de 10 mai, cînd a fost convocat Congresul extraordinar al Asociaţiei Naţionale a Cooperaţiei Meşteşugăreşti-UCECOM,

Din cele relatate de preşedintele UCECOM, domnul Dumitru Dângă, reiese că "legea prezintă multe lacune, neclarităţi şi dă posibilitatea mai multor interpretări în cadrul aceluiaşi articol. Pentru a putea fi aplicată va fi necesar ca permanent să se propună şi să se dezbată amendamente. Legea nu a fost bine gîndită de la început, lupta prin amendamente fiind consecinţa".

Congresul a aprobat statutele cadru pentru societăţile cooperative care se vor constitui în termen de 9 luni, ale uniunilor judeţene care se vor constitui în termen de 12 luni şi actul constitutiv al Uniunii Naţionale a Cooperaţiei Meşteşugăreşti cu termen de realizare 18 luni. În luna august sau septembrie 2006 va fi organizat congresul ordinar al Uniunii Naţionale care va stabili şi va alege structurile de conducere ale UCECOM, în condiţiile impuse de noua lege.

Legat de marele patrimoniu pe care l-a deţinut UCECOM, Congresul a adresat o scrisoare către primul-ministru Călin Popescu Tăriceanu, în care se solicită "repararea prejudiciului creat sistemului cooperaţiei meşteşugăreşti prin transformarea unor cooperative în întreprinderi de stat" sau confiscate în mod abuziv de statul român. Acestea se ridică la o valoare de cel puţin 100 milioane dolari. În ultimii 15 ani asemenea scrisori rămase fără răspuns, au fost trimise tuturor prim-miniştrilor României. Rezolvarea va urma, după mulţi ani de tergiversări, prin cele 560 de acţiuni deschise de UCECOM în instanţele judecătoreşti.

În cadrul UCECOM, ale cărei prime cooperative s-au înfiinţat în 1879, lucrează, în prezent, 65.000 membri cooperatori. În anul 2004, veniturile totale ale acestora au atins 7.755 miliarde lei, iar producţia totală s-a ridicat la 6.423 miliarde lei. Exportul realizat de membri cooperativelor meşteşugăreşti, în acelaşi an, s-a ridicat la valoarea de 89 milioane dolari.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb