NOUL ACORD CU FMI Ne împrumutăm aproximativ 5,7 sau 10-15 miliarde euro

CĂTĂLIN DEACU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 22 septembrie 2010

Ne împrumutăm aproximativ 5,7 sau 10-15 miliarde euro

România va semna, anul viitor, un nou acord de împrumut cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), a anunţat, ieri, preşedintele Traian Băsescu, în cadrul discursului său din plenul Parlamentului.

Şeful statului a evidenţiat că ţara noastră are nevoie de un împrumut de 5,7 miliarde euro. Surse oficiale susţin însă, pentru ziarul BURSA, că suma pe care ţara noastră urmează să o împrumute anul viitor va fi între 10-15 miliarde euro. Ceea ce reprezintă un nivel dublu, poate chiar triplu faţă de cel avansat de şeful statului.

Aceleaşi surse susţin că FMI este dispus, în continuare, să crediteze România, atât timp cât Guvernul reuşeşte să prezinte garanţii că poate să returneze banii la timp. Foarte probabil, noul acord de împrumut va fi unul pe termen scurt, ceea ce va pune presiune şi mai mare pe Guvern să adopte măsuri de austeritate mai dure faţă de cele din prezent. Acest aspect a fost evidenţiat şi de către preşedintele Traian Băsescu, care a subliniat că "România are probleme uriaşe să ia împrumuturi pe termen lung" din cauza deficitelor şi dezechilibrelor din prezent.

Traian Băsescu a subliniat că banii urmează să fie folosiţi pentru inves-tiţii şi că noul acord este necesar pentru ca ţara să-şi recapete credibilitatea pe pieţele financiare internaţionale. Potrivit preşedintelui, în baza noului acord cu FMI, România ar putea să obţină, la orizontul anului 2012, un rating de categoria A, atractiv pentru investitorii străini.

46.000 de investiţii începute

Preşedintele Traian Băsescu a reiterat că ţara noastră nu mai poate să împrumute bani pentru consum şi că prioritatea unui nou acord este exclusiv dezvoltarea.

Şeful statului a subliniat că pe lângă banii pe care urmează să îi împrumutăm anul viitor, este necesară şi o prioritizare a investiţiilor interne. "Avem nevoie de o prioritizare a investiţiilor din banii publici deoarece avem 46.000 de investiţii deschise, iar pentru finalizarea tuturor ne-ar trebui 40 de miliarde de euro", a spus şeful statului.

În ceea ce priveşte anul viitor, şeful statului a declarat că, potrivit estimărilor oficiale, ţara noastră va avea o creştere economică de 2%, insuficientă însă pentru dezvoltare. "Un ritm de creştere economică de 2-3% nu poate să asigure un nivel al dezvoltării de care ţara are nevoie, pentru aceasta fiind necesară o creştere a economiei de 5%", a evidenţiat şeful statului.

Preşedintele a mai susţinut că, în 2011, deficitul bugetar va fi de 4,4% din PIB şi le-a atras atenţia parlamentarilor asupra construcţiei proiectului de buget. Băsescu a subliniat că proiectul de buget pentru 2012 va trebui trimis, spre avizare Comisiei Europene, iar în situţia în care cifrele din buget nu vor fi respectate, ţara noastră va risca penalizări severe din partea Comisiei. "O depăşire cu 1% a deficitului poate însemna, pentru România, o scădere de 1,3 miliarde euro din fonduri nerambursabile", a avertizat şeful statului.

Privind zona euro, preşedintele a spus că autorităţile trebuie să gândească o dată realistă pentru aderare.

Am depăşit vârful crizei, nu şi pe cel al crizei sociale

În cadrul alocuţiunii sale, preşedintele a mai susţinut că "am depăşit vârful crizei", dar că "nu şi pe cel al crizei sociale". Băsescu a pledat astfel pentru solidaritate şi pentru că măsurile de austeritate iniţiate de guvern să fie mai bine înţelese de către societate.

Apelul său vine în contextul în care, conform spuselor sale, deficitul bugetului de pensii ar putea să ajungă de la 1,7 miliarde euro (valoarea estimată pentru anul acesta), la 3,1-3,6 miliarde euro anul viitor, ceea ce va impune măsuri urgente de ajustare. Conform şefului statului, situaţia bugetului de pensii este una "dramatică".

Baza de impozitare, extinsă

De asemenea, preşedintele a arătat că ţara noastră alocă 76% din bugetul de stat pentru asistenţa socială şi a declarat că nu avem atâta sărăcie în România, cât nemuncă şi bolnavi închipuiţi.

Pentru creşterea veniturilor bugetare, şeful statului a îndemnat la reducerea evaziunii fiscale, la privatizarea societăţilor de stat nerentabile, şi vânzarea pachetelor minoritare de acţiuni pe bursă.

De asemenea, preşedintele a subliniat că, în ţara noastră, "sunt încă prea multe venituri şi activităţi exceptate de la impozitare". În acest sens, şeful statului a pledat pentru regândirea sistemului actual de taxe şi impozite.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Acestui personaj de o cupiditate excesiva nu trebuie sa i se mai acorde nici-o atentie. Este un presedinte bolnav ,irecuperabil , de toate bolile posibile. Cunoastem mecanismul murdar prin care banii imprumutati de FMI ajung in buzunarele largi ale clientilor pdl-ului prin intermediul interesat al bancilor straine. Basescu trebuie sa plece pana cand mamaliga nu explodeaza si pana cand strigatul de lupta Ridica-te Gheorghe, ridicat-te Ioane! nu devine slogan generalizat!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5050
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2871
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9089
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.4655

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb