NOUL AN ŞCOLAR Primari nemulţumiţi, părinţi indecişi, unităţi nepregătite

Octavian Dan
Ziarul BURSA #Miscellanea / 8 septembrie 2020

Primari nemulţumiţi, părinţi indecişi, unităţi nepregătite

Şcola va începe pe 14 septembrie, acesta este singurul lucru bătut în cuie în acest moment, în rest toată lumea lucrează cu scenarii, verzi, galbene, roşii. Primarii din multe localităţi sunt nemulţumiţi pentru că guvernul a plasat toată reponsabilitatea pe umerii lor, părinţii nu sunt foarte decişi în ceea ce priveşte prezenţa sau nu la şcoală a copiilor, elevii vor socializare, dar fără riscuri.

Premierul Ludovic Orban a ţinut să întărească, ieri, decizia legată de startul noului an şcolar: "Pe 14 septembrie va începe şcoala, asta am anunţat tot timpul. În principiu, noi am stabilit cum începe şcoala în funcţie de nivelul de răspândire a virusului. (...) Autorităţile pot să facă achiziţia fără niciun fel de probleme. Pot să facă contractul, în acest sens, am discutat acest subiect cu reprezentanţii localităţilor, în cursul acestei săptămâni, noi vom face o alocare de echilibrare a bugetelor care să compenseze parţial pierderile de venituri şi o să aibă şi resurse financiare suplimentare".

La faţa locului lucrurile sunt ceva mai fluide. Spre exemplu, mai puţin de jumătate dintre unităţile de învăţământ din judeţul Sibiu iau în calcul revenirea la şcoală a tuturor elevilor, reprezentanţii a 15% dintre şcoli intenţionând să monteze separatoare, iar 40% dintre instituţii nu vor aceste delimitări de plastic între copii. Un lucru este sigur, deocamdată, nu toate şcolile au dezinfectanţi şi termometre suficiente. De asemenea, mai puţin de jumătate dintre şcoli, au, în mod fizic, tabletele necesare. În ceea ce îi priveşte pe părinţi, conform unor sondaje, aproape 45% doresc şi pentru acest an cursuri online, pentru a elimina orice risc. Pe de altă parte primarii sunt tot mai nemulţumiţi. Primarul general Gabriela Firea susţine că în ceea ce priveşte pregătirea începerii anului şcolar, Primăria Capitalei şi Consiliul General al Municipiului Bucureşti ţin loc şi de Ministerul Educaţiei şi de Ministerul Sănătăţii: "Noi trebuie să facem tot ceea ce lipseşte ca activitate din partea ministerelor". Unii edili s-au plâns că nu au fonduri suficiente pentru a lua măsurile necesare combaterii COVID-19 înaintea începerii anului şcolar.

De exemplu, primarul Constanţei Decebal Făgădău a anunţat că în şedinţa Consililui Local de luni a fost alocată suma de cinci milioane de lei pentru unităţile de învăţământ din municipiu. El a precizat că din partea Guvernului au fost primite doar promisiuni, nicio măsură concretă, nici tablete, nici măşti, nici proceduri.

În schimb, Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, susţine că că deciziile privind începerea cursurilor vor depinde de situaţia epidemiologică de la o localitate la alta: "Uitaţi-vă la celelalte state UE, care au luat decizii similare. Trebuie să analizăm situaţia epidemiologică, să nu-i expunem pe copii, dar trebuie să privim şi specificul şcolii: are spaţiile necesare pentru distanţarea fizică de un metru? Are separatoare, dacă nu există posibilitatea distanţării? Are dezinfectant, măşti, resurse? Acestea sunt asigurate de autorităţile locale (...) Din raportările primite până acum, circa 80% din unităţile de învăţământ sunt pregătite: au dezinfectant, au măşti. E un proces continuu. Pe 11 septembrie vom avea, cred, imaginea completă a ceea ce se întâmplă. Nu e foarte târziu, pentru că şcolile au acum ce le e necesar: documentele necesare pentru a se pregăti într-un fel sau altul". Ministrul Educaţiei a menţionat că 836 de unităţi de învăţământ nu au condiţii minime sanitare.

Patriarhul Daniel afirmă într-un mesaj adresat în preajma deschiderii anului şcolar 2020-2021 că educaţia este prioritatea fundamentală a oricărei societăţi, dar atrage atenţia că în special la şcoală trebuie respectate cu multă atenţie regulile sanitare de protejare a sănătăţii elevilor şi a dascălilor: "Educaţia este prioritatea fundamentală a oricărei societăţi care doreşte dezvoltarea spirituală şi prosperitatea materială a poporului. În dezvoltarea unei educaţii autentice pentru viaţă, Familia, Biserica şi Şcoala sunt chemate să ofere copiilor ajutorul necesar dezvoltării lor atât în plan personal, cât şi comunitar, după îndemnul înţeleptului rege Solomon: "Păzeşte, fiule, povaţa tatălui tău şi nu lepăda îndemnul mamei tale... Că povaţa este un sfeşnic bun şi legea o lumină, iar îndemnurile care dau învăţătură sunt calea vieţii" (Pildele lui Solomon 6, 20, 23)". Patriarhul atrage atenţia că din cauza pandemiei, începutul acestui an şcolar are loc într-o perioadă foarte dificilă, privind sănătatea individuală şi colectivă: "De aceea, în special la şcoală trebuie respectate cu multă atenţie regulile sanitare de protejare a sănătăţii elevilor şi a cadrelor didactice. Precum în anii precedenţi, şi la începutul acestui nou an şcolar, parohiile vor continua să ajute cu rechizite şcolare pe elevii din familiile defavorizate. Acest ajutor material se adaugă la cele 5.000 de tablete oferite deja de Biserica noastră multor copii din zone defavorizate".

PF Daniel reaminteşte că Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a declarat anul 2020 An omagial al pastoraţiei părinţilor şi copiilor, iniţiativă prin care "sunt ajutaţi atât părinţii, cât şi copiii să cultive reciproc iubirea în familie şi să preţuiască credinţa şi educaţia, ca fiind principalele lumini ale vieţii în societate". În acest context, Patriarhul pledează pentru cultivarea unei "legături statornice" şi a unei "cooperări rodnice" între Familie, Biserică şi Şcoală, "într-o lume marcată de tendinţe ideologice individualiste şi secularizante, care slăbesc unitatea familiei şi pacea socială". Cu prilejul începutului anului şcolar 2020-2021, Patriarhul Daniel transmite elevilor, părinţilor, învăţătorilor şi profesorilor, "sănătate şi mult ajutor, pace şi bucurie, pentru ca lucrarea lor să fie o binecuvântare pentru familie, şcoală şi pentru întreg poporul român!".

----------------------------

Mai multe asociaţii de elevi solicită sesizarea Curţii Constituţionale în urma hotărârii Guvernului de a descentraliza decizia de începere a şcolii, precizând că Executivul şi-a delegat atribuţiile constituţionale către autorităţi locale care nu au prin lege o astfel de putere de decizie. Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC), Asociaţia Elevilor Bucureşti şi Ilfov (AEBI), Asociaţia Elevilor Maramureş (AEM) şi Asociaţia Vâlceană a Elevilor (AVE) au transmis că solicită preşedinţilor Camerei Deputaţilor, respectiv Senatului să sesizeze Curtea Constituţională cu privire la soluţionarea unui conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Guvern. Reprezentanţii elevilor susţin faptul că domeniul sănătăţii publice, cât şi restrângerea exerciţiului unor drepturi şi libertăţi fundamentale pentru cauză de sănătate publică fac obiectul de reglementare prin lege adoptată de Parlament, nu prin acte administrative ale Guvernului: "Guvernul şi-a atribuit competenţa de reglementare într-un domeniu care revine Parlamentului, subjugând rolul constituţional al Parlamentului de unică autoritate legiuitoare a ţării. Măsură privind descentralizarea deciziei cu privire la asigurarea normelor de igienă în anul şcolar 2020-2021 nu se află în conformitate cu Constituţia României şi relevă lipsa de asumare din partea Guvernului şi din partea Parlamentului pentru faptul că a trecut cu vederea acest lucru".

Elevii susţin că există un conflict de natură constituţioală: "Descentralizarea deciziei privind începerea şcolilor şi universităţilor este neconstituţională, întrucât Constituţia noastră spune clar în diverse articole că domeniul sănătăţii publice este prerogativa statului. Un prim exemplu este articolul 34, alineatul (2) care spune că statul este obligat să ia măsuri pentru asigurarea sănătăţii publice. Astfel, prin < < stat > > se înţelege clar că articolul în cauză vorbeşte despre Guvern şi Parlament. Se menţionează în alineatul imediat următor că cel din urmă (Parlamentul) legiferează în domeniul sănătaţii şi igienei publice ( măsurile de protecţie medicală a persoanelor se stabilesc prin lege). Tot Parlamentul, prin articolul, 53 alineatul (1) are atribuţia de a restrânge exerciţiul unor drepturi şi libertăţi în favoarea sănătăţii publice". Asociaţiile de elevi susţin că un alt argument privind neconstituţionalitatea deciziei de descentralizare este redat prin articolul 102, alineatul (1) care menţionează că Guvernul asigură realizarea politicii interne şi conducerea generală a administraţiei publice.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb