Abia instalat în funcţia de premier al Greciei, Alexis Tsipras (Syriza) a început să-şi pună în aplicare promisiunile electorale, anunţând că nu e de acord că UE să sancţioneze mai dur Rusia, că vrea să cumpere armament rusesc şi că a promis că anulează vânzarea portului Pireu către chinezi şi că va reangaja toţi bugetarii concediaţi în ultimii ani.
Marţi la prânz, Consiliul European (constituit din şefii de stat şi de guvern ai UE) a publicat un comunicat în care ameninţă Rusia cu noi sancţiuni după masacrul din weekend de la Mariupol. Potrivit surselor din presă, Tsipras a depus o plângere formală la Delegaţia Comisiei Europene de la Atena şi s-a plâns şefei pentru Politică Externă din UE, Federica Mogherini, spunând că el nu şi-a dat acordul pentru comunicatul Consiliului European şi nu este de acord cu regimul de sancţiuni împotriva Rusiei.
Un reprezentant al Consiliului European a explicat ulterior că instituţia a cerut o poziţie a Atenei pe conţinutul comunicatului, dar cum răspunsul nu a venit, a considerat că este un accept tacit.
Dar apropierea lui Tsipras de Rusia nu este una de dată recentă. El şi oamenii săi au o lungă istorie în acest sens. În mai 2014, în plină criză legată de Ucraina şi Crimeea, Tsipras a vizitat Moscova şi s-a întâlnit cu Putin. Mai mult, el şi-a afirmat sprijinul pentru aşa-zisul referendum pentru independenţa din Crimeea. Tot la Moscova a spus că "UE şi-a tras singură un glonţ în picior" şi i-a catalogat pe unii membri ai guvernului ucrainean drept "neo-nazişti" (EUObserver).
Europarlamentarii Syriza au votat împotriva tuturor rezoluţiilor anti-Rusia din Parlamentul European.
Nu întâmplător, unul dintre primii oficiali cu care Tsipras s-a întâlnit luni, după ce a depus jurământul de premier, a fost ambasadorul Rusiei la Atena. Acesta i-a înmânat o telegramă din partea lui Vladimir Putin.
Noul ministru al Apărării, Panos Kammenos (preşedintele partidului de extremă dreapta Grecii Independenţi, aflat în coaliţie cu Syriza) a anunţat marţi că Grecia va cumpăra arme din Rusia. Este o declaraţie menită să inflameze suplimentar tensiunile Atenei cu Bruxelles-ul, având în vedere embargoul impus de UE asupra comerţului cu armament produs în Rusia.
Panos Kammenos a fost şi el într-o vizită la Moscova în prima parte a lunii ianuarie 2015, unde a discutat despre reluarea cooperării Rusia - Grecia.
Ministrul grec de Externe, un apropiat al lui Dughin
Noul ministru grec de Externe, Nikos Kotzias (membru al Syriza) are o relaţie apropiată cu Aleksandr Dughin, ideologul Kremlinului - un promotor al crimelor în numele panslavismului. O imagine din 2013 îl arată pe Kotzias alături de Dughin, în timpul unei vizite făcute de ideologul rus în Grecia.
Tot în 2013, Dughin însuşi scria că partenerii Rusiei în Grecia sunt Syriza şi Grecii Independenţi, pentru că "refuză Atlanticismul, liberalismul şi dominaţia finatei globale".
Noul ministru al Transporturilor Maritime, Thodoris Dritsas, a anunţat marţi că privatizarea Portului Pireu va fi anulată, iar portul - un obiectiv comercial şi strategic extrem de important - va rămâne sub autoritatea statului elen.
Mai mult, oficialul grec (membru al Syriza) a anunţat şi că vânzarea terminalului de containere către compania chineză Cosco va fi "revăzută". Reamintim că firma chineză, alături de alte patru consorţii internaţionale, au rămas pe lista scurtă a candidaţilor la cumpărarea terminalului de containere din Portul Pireu - o operaţiune de privatizare începută de fostul guvern la presiunea FMI-UE cu scopul de a spori competitivitatea şi de a micşora deficitul bugetar al Greciei.
Un alt obiectiv asumat de Syriza în campania electorală a fost "repararea" nedreptăţilor făcute de precedentele guverne sub presiunea UE şi a FMI, adică reangajarea miilor de bugetari concediaţi în ultimii ani. Noul ministru al Educaţiei şi cel pentru Reconstrucţie Administrativă au anunţat marţi că toţi bugetarii concediaţi vor fi reangajaţi. "Nu recunoaştem targetul de a micşora statul elen", au spus cei doi oficiali, fapt care sporeşte îngrijorarea faţă de capacitatea statului elen - oricum supradimensionat - de a susţine fondurile de salarii şi pensii.
Tsipras a declarat război serviciilor de turism all-inclusive, chiar dacă aduc economiei elene venituri anuale de 2 miliarde de euro, cu intenţia ca prin măsuri fiscale şi legislative să descurajeze acest sistem pentru a facilita revenirea la turismul tradiţional.
Tsipras consideră că serviciile all-inclusive îndepărtează turiştii de economia locală, ţinându-i în incinta hotelurilor şi departe de micile afaceri, relatează Daily Mail.
Din acest motiv, premierul a promis să reducă acest tip de turism de masă în Grecia, care s-a dezvoltat în ultimele câteva decenii.
Guvernul ar putea interzice vânzarea de terenuri aflate în proprietatea statului către dezvoltatorii de mega-complexuri turistice şi ar putea modifica legislaţia privind taxa pe valoare adăugată, urmând ca actualele centre de vacanţă să suporte taxe mai ridicate.
"Nu dorim să continuăm cu actualul model de exploatare intensivă a turismului", a spus Tsipras.
Noul regim guvernamental nu vrea să interzică total sistemul all-inclusive, ci să încurajeze modelul vacanţelor tradiţionale, în care vizitatorii folosesc barurile tradiţionale, restaurantele şi atracţiile locale.
"Opinia noastră, ca şi a industriei turismului, este că sistemul all-inclusive nu este cel mai bun lucru", a declarat Michalis Kritsotakis, parlamentar al Syriza responsabil cu politica în domeniul turismului.
În Grecia continentală şi insulară există sute de hoteluri all-inclusive, în staţiuni precum Agios Nikolaos din Creta şi Kardamena în Kos.
Serviciile all-inclusive sunt populare pentru familiile cu un buget limitat care ştiu că odată ce plătesc biletele nu mai suportă cheltuieli suplimentare pentru masă, băuturi şi distracţie.
Acest sistem este însă un dezastru pentru comercianţii locali şi proprietarii de restaurante, pentru că turiştii nu mai ies din incinta hotelurilor.
Touroperatorii britanici au încheiat contracte pe termen lung cu hotelurile all-inclusive din Grecia, ceea ce face improbabil ca modificările fiscale să afecteze turiştii în acest an.
"Schimbarea guvernului nu are impact asupra operaţiunilor din Grecia. Ca touroperator, suntem acolo să sprijinim clienţii, care pot să îşi rezerve vacanţele fără grijă", potrivit unui comunicat al companiei Thomas Cook.
Asociaţia agenţiilor britanice de turism a avertizat însă că modificările de taxe ar creşte costul vacanţelor.
"Guvernul elen trebuie să ia înconsiderare costul oricăror restricţii. Popularitatea vacanţelor all-inclusive continuă să crească, în special în cazul familiilor. Grecii trebuie să ţină cont că ar putea pierde acest segment de piaţă în favoarea altor ţări, precum Turcia şi Egipt", a declarat un purtător de cuvânt al asociaţiei.
Acesta a adăugat că chiar dacă vacanţele all-inclusive pot fi văzute ca o opţiune controversată, existând opozanţi şi susţinători, acestea pot fi o sursă vitală de locuri de muncă pentru localnici, direct şi indirect.
Andreas Andreadis, preşedintele Confederaţiei elene de turism, a avertizat că majorarea taxelor în turism ar fi "ca o sinucidere" pentru Grecia.
Anul trecut, vacanţele all-inclusive au însemnat 1,5 miliarde de lire sterline (2 miliarde euro) în veniturile totale ale sectorului de turism, estimate la 12 miliarde de lire (16,1 miliarde euro).
Organizaţia Naţională pentru Turism din Grecia şi-a exprimat speranţa că noul guvern va acţiona responsabil.
"Toată lumea este conştientă de importanţa rolului jucat de turism în economia Greciei şi toate guvernele elene au abordat cu respect politicile din turism, ceea ce aşteptăm şi de la noul guvern", a declarat Christina Kalogera, director al organizaţiei pentru Marea Britanie.
Un purtător de cuvânt al guvernului de la Atena, Danai Badogianni, a declarat că planul Ministerului Turismului pentru pachetele de vacanţe all inclusive vor fi anunţate în următoarele zile.