Noul preşedinte al industriei electrice europene îşi prezintă viziunea pentru independenţa energetică totală a Europei

T.B.
Companii / 19 iunie 2023

Noul preşedinte al industriei electrice europene îşi prezintă viziunea pentru independenţa energetică totală a Europei

Leonhard Birnbaum, CEO E.ON, preia conducerea Eurelectric, asociaţia de profil care reprezintă industria europeană a energiei electrice la Bruxelles. Alături de vicepreşedinţii Markus Rauramo, CEO Fortum, şi Georgios Stassis, CEO al PPC, noul preşedinte lansează un apel puternic pentru a pune în aplicare factorii de sprijin necesari pentru o accelerare radicală a electrificării, într-un moment în care Europa trebuie să-şi intensifice decarbonizarea şi să-şi asigure independenţa energetică. Consolidarea reţelelor electrice, regândirea securităţii aprovizionării Europei şi asigurarea unor condiţii adecvate de investiţii vor fi cele trei priorităţi cheie.

Peisajul energetic global se schimbă radical. Războiul din Ucraina, şantajul deschis al Rusiei în domeniul energiei şi politicile industriale agresive la nivel mondial au supus coeziunea politică, economică şi socială a UE la mari presiuni. Pentru a atinge neutralitatea emisiilor de dioxid de carbon şi autonomia energetică este necesară o schimbare de viteză, pentru a accelera electrificarea din surse curate şi regenerabile.

Priorităţile în acest sens sunt extinderea şi digitalizarea infrastructurii electrice. Până în 2030, 50% dintre liniile de joasă tensiune din Europa vor avea peste 40 de ani, depăşind cu mult media duratei de exploatare şi vor trebui să gestioneze cantităţi considerabile de energie regenerabilă, pompe de căldură şi vehicule electrice. Conectarea a încă 650 GW până în 2030 rămâne o provocare de neconceput fără o reţea modernizată, rezilientă şi fără energie curată şi flexibilă.

"Marea transformare a economiei şi a societăţii noastre are loc în reţelele de electricitate. Trebuie să acordăm urgent prioritate creşterii şi digitalizării infrastructurii noastre pentru a permite consumatorilor să beneficieze de avantajele propriei flexibilităţi şi să asigurăm accesul la energie electrică curată şi fiabilă. Factorii de decizie şi autorităţile de reglementare trebuie să dea un impuls puternic agendei verzi şi să sprijine electrificarea. Simplul control al costurilor nu mai este o opţiune, iar Eurelectric va transmite acest mesaj tare şi clar la Bruxelles, şi nu numai", spune Birnbaum.

Dincolo de crearea unei infrastructuri adecvate, atacurile cibernetice tot mai frecvente, ameninţările militare şi fenomenele meteorologice extreme impun UE să îşi regândească securitatea aprovizionării în coordonare cu politica industrială şi externă.

Vicepreşedintele Markus Rauramo a declarat: "Liderii politici şi din industrie trebuie să acţioneze acum decisiv pentru a apăra competitivitatea industrială a UE fără a întârzia decarbonizarea acesteia şi fără a slăbi piaţa integrată a energiei prin categorii de subvenţii perturbatoare în interiorul UE. Decarbonizarea industriei grele necesită disponibilitatea energiei fiabile şi curate, 24/7, la scară largă".

Pentru a asigura o aprovizionare fiabilă, cantităţile ridicate de energie regenerabilă internă ar trebui să fie completate de o infrastructură de reţea extinsă, de o producţie fermă cu emisii reduse de dioxid de carbon şi de active flexibile, inclusiv stocarea şi răspunsul la cerere orientat către consumatori. Realizarea acestor progrese este posibilă numai cu un cadru de investiţii solid, care să distribuie în mod echitabil riscurile şi beneficiile între investitori, consumatori şi - acolo unde este necesar - stat.

Vicepreşedintele Georgios Stassis a continuat: "Sectorul energetic este în fruntea transformării energetice în curs de desfăşurare şi urmează două provocări: amploarea şi ritmul. Pentru a furniza energie electrică fiabilă şi accesibilă consumatorilor, în timp ce ne atingem obiectivele climatice, avem nevoie de o structură rezilientă a pieţei de energie electrică, care să stimuleze investiţiile şi să reducă riscul unor creşteri viitoare ale preţurilor".

Noua echipă de conducere a Eurelectric va continua să promoveze un consens larg în industrie, să caute un numitor comun cu consumatorii noştri de toate mărimile şi să se angajeze într-un dialog structurat cu factorii de decizie. Pentru a-şi susţine viziunea, noua conducere va iniţia cercetări în domeniile reţelelor şi securitatea aprovizionării, pentru a informa şi a sprijini factorii de decizie în încercarea lor de a face faţă noilor provocări.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Padurea nu ar fi fost taiata daca un copac nu si-ar fi dat o creanga pentru coada de topor.

    O gargară ideologică stupidă menită să bage bani în pușculița E.On. Nu articolul, ci "viziunea" E.On. Dezbrăcat de lozincăria ecologistă discursul acestui afacerist se rezumă la afirmația că independența energetică a Europei depinde de transportul și distribuția ei. Așa că vrea bani pentru rețelele de distribuție a electricității, căci asta face E.On. Problema energetică critică a Europei nu este însă distribuția ci producția - cantitatea de energie și prețul energiei. Producția europeană de energie este suficientă, marea problemă este prețul. De la un anumit preț în sus, pierzi câte o industrie. De aceea se dezindustrializează în prezent Europa (mai ales Germania) și se industrializează țările mai puțin verzi, căci cea mai ieftină energie este deocamdată cea bazată pe arderea hidrocarburilor. Europa nu are destule hidrocarburi și mai ales ieftine, așa că s-a bazat pe colonii pentru a-și asigura aprovizionarea, iar în prezent își propune să renunțe și la ele și la singura alternativă la acestea - energia nucleară. Rămâne energia solară și cea eoliană. Ambele sunt scumpe și energofage. (Fiindcă veni vorba, hidrogenul ieftin se obține tot din hidrocarburi). Așa că independența energetică și verde a Europei, la nivelul tehnologic actual, se poate obține doar într-un singur fel- transformând economia europeană într-o economie bazată pe producția de servicii; de la cele financiare și comerciale, la cele de timp liber. Producția de bunuri - de la oțel și până la hrană - se transferă țărilor mai puțin verzi, dar cu energie ieftină. Cu două variante. Se transferă sudului în curs de dezvoltare, cu condiția să-l poată menține într-o relația neo-colonială, sau se transferă Americii de nord, caz in care Europa acceptă o relație de vasalitate. Deocamdată prevalează cea de a doua. Pe termen lung s-ar putea însă ca metropola americană să fie înlocuită de grupul BRICS în creștere acum tocmai pentru că dispune de energie multă și ieftină.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb