Noul sistem de imigraţie post-Brexit a diminuat cu 1% forţa de muncă în Regatul Unit

G.D.
Internaţional / 17 ianuarie 2023

Noul sistem de imigraţie post-Brexit a diminuat cu 1% forţa de muncă în Regatul Unit

Sistemul de imigraţie pe puncte introdus în Regatul Unit după Brexit a diminuat cu 330.000 numărul lucrătorilor disponibili în această ţară, echivalentul a circa 1% din forţa de muncă, relevă un raport publicat astăzi, transmite Agerpres.

Studiul elaborat de organizaţiile ''UK in a changing Europe'' şi ''Centre for European Reform'' a analizat impactul pe care l-a avut asupra pieţei muncii regimul introdus în 2021, care elimină libertatea de circulaţie a forţei de muncă europene în Regatul Unit şi condiţionează angajarea cetăţenilor din UE în această ţară de îndeplinirea mai multor criterii.

Astfel, cetăţenii europeni care doresc să lucreze în Regatul Unit trebuie să solicite o viză prin noul sistem de imigrare bazat pe puncte. Pentru a fi considerat eligibil, solicitantul trebuie să demonstreze că poate vorbi limba engleză la un nivel intermediar B1, are o ofertă de muncă la nivelul de calificare necesar de la un sponsor/angajator autorizat de Home Office şi salariul minim anual oferit de către sponsor/angajator este de 26.500 lire sterline sau egal cu nivelul de salarizare relevant domeniului de activitate (dacă în domeniul de activitate salariul minim anual este mai mare de 26.500 lire sterline).

Noul sistem de imigrare pe bază de puncte nu se aplică cetăţenilor europeni care au obţinut statutul de rezident permanent sau de rezident temporar.

Cercetarea publicată astăzi arată că, în timpul pandemiei, numărul cetăţenilor europeni care şi-au stabilit reşedinţa în Regatul Unit a fost mai mic decât al celor care au părăsit această ţară, iar mai mult de o jumătate de milion de persoane, cu vârste în special de peste 50 de ani, au devenit inactive din motive de sănătate sau de altă natură.

A rezultat astfel un deficit de lucrători, mai ales pentru meseriile cu un nivel redus de calificare, cum ar fi cele din agricultură, dar şi în sectoarele sănătăţii, transporturilor, asistenţei sociale, hotelurilor şi restaurantelor, activităţi în care în bună măsură erau înainte de pandemie angajaţi lucrători străini.

Cu o rată a şomajului de numai 3,7%, pe piaţa britanică a muncii în prezent oferta depăşeşte cererea, ceea ce are ca efect încetinirea creşterii economice.

Totuşi, imigraţia în Regatul Unit a crescut în termeni absoluţi, respectiv o creştere netă estimată de circa o jumătate de milion de persoane în perioada iulie 2021-iunie 2022, incluzând aici refugiaţii ucraineni sau studenţii.

Dar până în septembrie anul trecut deficitul de circa 460.000 de lucrători comunitari a fost compensat doar parţial de cei circa 130.000 de lucrători veniţi din afara UE, de unde rezultă o pierdere netă de circa 330.000 de lucrători, adică aproximativ 1% din forţa de muncă a Regatului Unit.

Sectoarele cele mai afectate de deficitul de forţă de muncă sunt, printre altele, transporturile şi depozitarea, hotelurile şi restaurantele, comerţul cu amănuntul şi construcţiile.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb