NOURIEL ROUBINI, SCHOOL OF BUSINESS DIN NEW YORK: ''Flintstones aveau un sistem monetar mai sofisticat decât Bitcoin''

G.U.
Piaţa de Capital / 11 februarie 2021

Nouriel Roubini

Nouriel Roubini

"Criptomonedele sunt mama tuturor escrocheriilor şi a bubble-ului financiar"

Criptomonedele nu pot proteja investitorii de potenţialele riscuri, a afirmat Nouriel Roubini, profesor de economie la Stern School of Business al Universităţii din New York.

La mai bine de doi ani după ce a avertizat parlamentarii americani, Nouriel Roubini, a declarat că "'în general, criptomonedele sunt mama tuturor escrocheriilor şi a bubble-ului financiar".

Domnia sa a precizat într-un articol publicat pe Financial Times: "Având în vedere că valoarea fundamentală a bitcoin-ului este zero şi ar fi negativă dacă s-ar aplica o taxă de carbon adecvată ţinând cont de cantitatea masivă de poluare pe care o produce, estimez că bula actuală se va termina în cele din urmă într-o altă manieră".

De la avertismentul din octombrie 2018, bitcoin a crescut cu peste 600% , iar în prezent se situează la 45.000 de dolari, în creştere cu aproape 60% . În urma unei creşteri recente, bitcoi a ajuns, marţi, la valoarea de 48.000 de dolari. Această apreciere a fost provocată de o investiţie de 1,5 miliarde de dolari a producătorului de maşini electrice Tesla, care a făcut, totodată, referire la planurile de acceptare a plăţilor viitoare în bitcoin.

Legat de pasul făcut de Tesla, Roubini a spus că bitcoin-urile sunt încă "abia folosite de companiile legitime". De asemenea, el a făcut referire şi la ultimul bubble bitcoin din 2017-2018, când criptomoneda a trecut de la 1.000 la 20.000 de dolari, apoi a revenit la 3.000 de dolari.

"'Nici măcar nu se face referire la criptomonede drept valută, deoarece aproape nimic nu este estimat în monede virtuale. Nu sunt un mijloc de plată scalabil: cu bitcoin puteţi face cinci tranzacţii pe secundă, în timp ce reţeaua Visa face 24.000", a mai declarat Nouriel Roubini.

Economistul a adăugat că volatilitatea din piaţa criptomonedelor poate şterge profiturile în câteva ore, iar bazearea pe criptomonede ar însemna o revenire la Epoca de piatră.

" Până şi Flintstones aveau un sistem monetar mai sofisticat bazat pe un reper", a mărturisit Nouriel Roubini, făcând referire la faimoasele desene animate a căror acţiune se desfăşura în epoca de piatră.

Criptomonedele, spune economistul, sunt "doar o piesă pe o bulă de active speculative, mai rea decât mania lalelelor, deoarece florile au avut şi au încă utilitate. Depozitul său de valoare împotriva riscurilor este nedovedit. Şi mai rău: unele criptomonede, supranumite " shitcoins ", sunt înşelăciuni financiare sau sunt degradate zilnic de sponsorul lor", a declarat profesorul de economie la Stern School of Business al Universităţii din New York şi preşedintele Roubini Macro Associates.

Potrivit acestuia, criptomonedele nu vor "descentraliza finanţele, nu vor oferi servicii bancare sau nu îi vor ajuta pe cei săraci să se îmbogăţească, deoarece mineritul după bitcoin este controlat în principal de mineri oligopolistici, în locuri îndepărtate precum Rusia, China sau Belarus.

Nici Bitcoin, nici rivalii săi nu vor putea preconiza că investitorii de refugiu sunt în căutarea lor - acoperiri împotriva inflaţiei, a monedelor slabe şi a riscurilor în urma unei politici monetare slabe, a crizei financiare şi a stresului geopolitic. "Aurul, obligaţiunile bazate pe inflaţie, mărfurile, imobilele şi chiar acţiunile sunt toţi candidaţi rezonabili", a conchis Roubini.

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. Elon Musk e un fel de Rasputin la ruși, amândoi arătând putreziciunea sistemului. Rasputin ,preot, venit la Moscova tavalea toate printesele din jurul țarului, că deh, are har divin ! Musk,sosit in SUA pune pe picioare TESLA,deocamdată o mașină falimentară fără subventii generoase că deh ,e ecologica ! După care ,tipul ,realizand că e prea ecologic ce face el,trece pe Bitcoin si să vezi consum aici !

    1. propun o taxa aplicata universal la tranzactiile cu bitcoin (sau orice alta criptomoneda) (BTC -> bunuri/servicii sau BTC-> alta moneda sau alta criptomoneda) de minim 10... poate 20 % din valoarea tranzactionata ca taxa de poluare in urma consumului masiv de energie electrica.

      asadar... propun un mic fisting fiscal pe baze de etica ecologica tuturor celor care se joaca cu cripto in praf.  

      Nu toate monedele se mineaza deci nu toate consuma energie si nici nu poluiaza ,informativa si pe urma scrieti sau comentati ,cititi ,cititi si toate acestea ca sa nu afectam sistemul bancar ,adevarati camatari in cripto nimeni nu iti poate controla investitia si se impoziteaza doar cand se transforma in cash in tara in care retragi banii ,de riscuri sunt peste tot si cand bei apa te poti ineca asa ca spor la castig celor din cripto eu ca si incepator cu 1000euro intr-o luna am facut 7000 euro deci ....

    am scris in comentariile anterioare cam 80% din ce a zis Roubini.

    dar eu sunt nimeni , eu sunt un anonim care suporta toate laturile tuturor copiilor care se joaca cu bitcoin in praf.  

    poate de la un analist profesor universitar ca Roubini suna mai bine aceleasi argumente....  

    ca asa e intotdeauna in orice popor... dam cu rahat dupa inteleptii si vizionarii nostri , dar stam gura casca la altii de peste hotare...  

    hai, stati gura casca la Roubini, zice fix aceleasi chestii ca si mine.  

    p.s. uneori ma gandesc ca modalitatea de comunicare a informatiei (comentarii la articole) reprezinta un argument pentru unii sa nu ia in serios ideile comunicate. Sau faptul ca vin de la un anonim.  

    Oamenii nu se uita la idei, se uita la modalitatea de transmitere si la autoritatea emitatorului ideilor. Ce pot sa zic?  

     

    " Uman, prea uman" .... (Nietzsche).  

    1. Draga inteleptule si draga vizionarule, nici n-am stiut ce nestemata se gaseste in praful de pe malul Dambovitei, ignorata de mioriticii nostri ahtiati dupa intelepciunea strainilor.

      Pana cand te trezesti la realitate, nu ca Roubini (vezi Doamne!), mai pune si tu mana pe o carte de gramatica si punctuatie a limbii romane, ca doar intelepciunea are si ea nevoie de o minima prezenta decenta in spatiul public. Ma insel? 

      Nu fi trist Vali! Din 2011 aprox. Roubini atrăgea atenția asupra situației grave din economia SUA .Am urmărit atent si de fiecare dată când vorbea,bursa o lua la galop în sus .Acum vorbește de Bitcoin și că să vezi +3.066$ !

      Si el si tu aveti dreptate,dacă asta te consolează! Dar acum sunt alte vremuri.

      nea ban.cher.ule sa stii ca are un aspect interesant BTC, adica la un moment dat scarcitatea, apoi valoarea adica de fapt interpretarea valorii pe care Roubini o uita si tu de asemenea este ca tineretul conectat la celulare nu intelege ce valoare are aurul sau altceva ce face referinta moneda traditionala si pentru asta cred ca valoarea inainte de a bubui pentru BTC va fi destul de mare, asa ca pune de cumpara acuma si stai pe el ca va merita

    CITAT => "De la avertismentul din octombrie 2018, bitcoin a crescut cu peste 600% , iar în prezent se situează la 45.000 de dolari, în creştere cu aproape 60% ."

    CONCLUZIE => Fraza de jurnalist roman ... 

    1. Aceste cresteri pe ce se bazeaza????. Cand or crapa acele servere ce se va alege de aceste monede?.

      Aceste cresteri se bazeaza pe faptul ca, intotdeauna, se pune punct dupa semnul intrebarii, ca asa-i in fotbal, sa fie bine ca sa nu fie rau.

      Mai ai nelamuriri?! 

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb