Nouriel Roubini: "SUA se îndreaptă spre recesiune"

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional / 12 aprilie 2023

Nouriel Roubini: "SUA se îndreaptă spre recesiune"

"Vor exista mai multe împrumuturi neperformante şi mai multe falimente, respectiv mai mult stres pentru anumite părţi ale sistemului bancar din SUA"

Economistul Nouriel Roubini, care a prezis corect criza financiară din 2008, susţine că, în Statele Unite ale Americii, mai multe bănci şi instituţii financiare vor falimenta din cauza turbulenţelor existente în sistem, ceea ce va duce la o recesiune, informează businesstoday.in.

Roubini, CEO al Roubini Macro Associates LLC, a declarat, citat de CNBC-TV 18, că perioada actuală marchează începutul unei crize a creditului în sistemul bancar din SUA, în special pe segmentul băncilor regionale, care de obicei împrumută bani gospodăriilor, corporaţiilor şi altor afaceri.

Roubini a precizat: "Recent, problemele băncilor au trecut la un alt risc de la ceea ce se numeşte risc de piaţă sau de durată, adică deţinerea de titluri pe termen lung a căror valoare scade pe măsură ce ratele dobânzilor cresc. Aşadar, au trecut de la riscul de piaţă la riscul de credit, pentru că acum există un început de criză a creditului în sistemul bancar, în special în băncile regionale. Pe măsură ce criza creditului se intensifică în sistem, va exista o recesiune în economia SUA. Odată ce se va întâmpla acest lucru, vor exista mai multe împrumuturi neperformante şi mai multe falimente şi, prin urmare, mai mult stres pentru anumite părţi ale sistemului bancar din SUA".

Declaraţiile lui Nouriel Roubini vin la aproape o lună după prăbuşirea Silicon Valley Bank (SVB) din SUA. Colapsul SVB este considerat cel mai mare de după falimentul Lehman Brothers, care a dus la criza financiară din 2008.

Roubini a mai declarat că evoluţia pieţei muncii din SUA arată că inflaţia salarială este încă prea mare. Acesta a menţionat: "Faptul că piaţa muncii este încă strânsă, rata scăzută a şomajului, îmbătrânirea populaţiei, restricţiile privind migraţia, scăderea ratei de participare la forţa de muncă implică faptul că inflaţia salarială este încă prea mare", a spus Roubini.

Amintim că, potrivit unei analize realizate recent de Simon Moore în publicaţia Forbes, curba randamentelor obligaţiunilor, care este unul dintre cei mai importanţi avertizori de recesiune, a semnalat încă de la jumătatea anului 2022 că este posibil să asistăm la declinul economiei americane. Dovezile recesiunii, cel puţin cele de pe pieţele produselor cu venit fix, sunt tot mai multe, conform sursei citate, care adaugă: "Randamentul titlurilor de trezorerie cu scadenţa la zece ani a fost sub cel al titlurilor pe doi ani în mod constant din iulie anul trecut. Această dinamică se numeşte curbă de randament inversată şi a semnalat o recesiune destul de fiabil în comparaţie cu alţi indicatori principali. Pe baza acestui fapt, pieţele produselor cu venit fix indică o probabilitate de 9/10 ca Fed să reducă dobânzile până în septembrie 2023. Fed a subliniat în mod repetat că nu va tăia dobânzile, conform previziunilor de până acum, dar o recesiune ar putea provoca astfel de măsuri".

Banca Mondială şi-a îmbunătăţit uşor estimările privind creşterea economiei mondiale în 2023

Preşedintele Băncii Mondiale, David Malpass a anunţat recent că instituţia financiară internaţională şi-a îmbunătăţit estimările referitoare la avansul înregistrat în 2023 de economia mondială, până la 2%, de la 1,7% - cât estima în luna ianuarie, adăugând însă că încetinirea faţă de creşterea solidă înregistrată în 2022 va agrava problema datoriilor pentru ţările în curs de dezvoltare, transmite Reuters.

La un briefing de presă organizat cu ocazia debutului reuniunilor de primăvară ale Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi Băncii Mondiale, David Malpass a precizat că revizuirea în sus are legătură cu îmbunătăţirea perspectivelor referitoare la revenirea Chinei după restricţiile din timpul pandemiei de COVID-19. Potrivit celor mai recente estimări, economia chineză ar urma să înregistreze o creştere de 5,1% în acest an, comparativ cu un avans de 4,3% estimat în raportul din luna ianuarie al Băncii Mondiale, notează Agerpres.

În plus, economiile avansate, inclusiv SUA, înregistrează performanţe uşor mai bune decât estima în ianuarie Banca Mondială, a spus Malpass.

Pe de altă parte, preşedintele Băncii Mondiale a avertizat că turbulenţele din sectorul bancar şi preţurile mai mari ale petrolului ar putea pune, încă o dată, presiuni în jos asupra perspectivelor de creştere la finele acestui an.

De asemenea, Malpass a informat că reuniunile tehnice care au avut loc recent cu oficialii chinezi ar putea "sparge gheaţa" cu privire la o posibilă mişcare în direcţia unei reduceri de datorii pentru ţările sărace. Potrivit lui Malpass, China ar putea astfel să dobândească un uşor avantaj politic la un cost relativ redus pentru instituţiile sale financiare. "Din punctul de vedere al instituţiilor chineze, nu este vorba de o sumă importantă. Este în avantajul Chinei să facă această mişcare", atât din punct de vedere economic, cât şi politic, a spus Malpass.

Guvernatorii băncilor centrale, miniştri de Finanţe şi participanţi din peste 180 de ţări sunt aşteptaţi începând de luni la Washington pentru reuniunile de primăvară ale Fondului Monetar Internaţional şi Băncii Mondiale.

Preşedintele american Joe Biden a ridicat oficial, luni, starea de urgenţă naţională legată de COVID-19, instituită de trei ani, notează AFP. Casa Albă a indicat într-un comunicat că preşedintele a ratificat o lege adoptată de Congres "care pune capăt stării de urgenţă naţionale legată de pandemia de COVID-19".

Fondurile considerabile alocate începând cu 2020 pentru a oferi teste COVID-19, vaccinuri gratuite şi alte măsuri de urgenţă nu vor mai fi disponibile, notează Agerpres.

Starea de urgenţă sanitară, care este distinctă, urmează să expire pe 11 mai.

Sfârşitul acesteia ar urma să fie însoţită de expirarea unei măsuri instituite în 2020 sub administraţia Trump, care permite expulzarea fără întârziere a migranţilor fără viză, chiar şi a potenţialilor solicitanţi de azil. Executivul american a spus că doreşte să ridice această măsură cunoscută sub numele de "Titlul 42" şi să o înlocuiască cu un alt mecanism legal pentru a ţine sub control fluxul de migranţi.

--------------------------

Preşedintele democrat al SUA, Joe Biden, a confirmat recent, într-un interviu televizat, că doreşte să obţină şi al doilea mandat la Casa Albă, dar deocamdată nu este pregătit să-şi anunţe candidatura pentru alegerile din 2024, relatează agenţiile Reuters şi EFE. "Intenţionez să candidez, dar nu suntem încă pregătiţi să facem anunţul", a declarat în interviul acordat postului NBC preşedintele în vârstă de 80 de ani, notează Agerpres. Biden a dat de mult timp de înţeles că doreşte şi al doilea mandat prezidenţial, dar s-a exprimat mereu evaziv pe acest subiect.

În schimb, adversarul său republican la scrutinul din anul 2020, fostul preşedinte Donald Trump, şi-a oficializat deja candidatura pentru alegerile primare din cadrul partidului său, care vor desemna candidatul republican.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. "SUA se îndreaptă spre recesiune"

    serois ??!! 

    au buget militar record 886 miliarde $/2023

    deci tiparnita e incinsa si merge in mare veselie 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb