Novavax amână semnarea unui contract de livrare a vaccinului său împotriva Covid-19 în Europa

S.B.
Internaţional / 26 martie 2021

Novavax amână semnarea unui contract de livrare a vaccinului său împotriva Covid-19 în Europa

Novavax amână semnarea unui contract de livrare a vaccinului său împoriva Covid-19 în Europa din cauza problemelor de aprovizionare cu materii prime, a declaratm joi, un oficial al UE implicat în discuţii, informează news.ro.

Prelungirea discuţiilor ar putea complica şi mai mult planurile de vaccinare ale UE, întrucât blocul plănuise să semneze un acord la începutul acestui an pentru cel puţin 100 de milioane de doze de vaccin Novavax, cu opţiunea pentru alte 100 de milioane.

Oficialul UE a declarat că Novavax a amânat semnarea unui acord timp de mai multe săptămâni, invocând probleme juridice, în cadrul întâlnirilor cu negociatorii blocului pentru vaccin.

"Încetinesc procesul de finalizare a contractului", a declarat pentru Reuters oficialul care a participat la întâlniri.

În mod neoficial, un director de la Novavax a declarat că ritmul lent al negocierilor este justificat, deoarece compania are probleme de producţie, a declarat oficialul UE.

O purtătoare de cuvânt a Novavax a declarat într-un e-mail că discuţiile cu UE cu privire la un acord de aprovizionare continuă, dar a refuzat să spună mai multe despre discuţii. Ea a spus că compania lucrează la rezolvarea "unor deficienţe de aprovizionare cu materii prime, legate de pandemie", fără a oferi detalii.

Comisia Europeană, care coordonează discuţiile cu producătorii de vaccinuri, a refuzat să comenteze.

În faţa problemelor de aprovizionare din partea altor producători de vaccinuri COVID-19, în special AstraZeneca, campania de imunizare a UE rămâne cu mult în urmă faţă de cele din Statele Unite şi Marea Britanie, situaţie care a devenit mai critică pe măsură ce un al treilea val de infecţii străbate blocul.

Novavax intenţionează să producă componente cheie ale vaccinurilor sale cu două doze pentru UE în mai multe dintre fabricile sale, a spus acesta, inclusiv în Republica Cehă, care produce antigeni, organismele inactivate care declanşează un răspuns imun.

Oficialul UE a declarat că capacitatea de producţie a fabricii, singura din UE, este prea mică pentru a satisface nevoile blocului comunitar.

Un purtător de cuvânt al uzinei a refuzat să comenteze.

Novavax are opt fabrici, inclusiv Serum Institute of India, cel mai mare producător de vaccinuri din lume. Serum a avertizat la începutul acestei luni că interdicţia temporară a SUA de a exporta materii prime critice ar putea afecta producţia de vaccinuri, inclusiv a Novavax. Serum produce, de asemenea, vaccinul AstraZeneca COVID-19 şi a suspendat exporturile majore de vaccin.

Nu este clar dacă problemele întâmpinate de Serum afectează potenţialele aprovizionări ale Novavax către UE.

Directorii Novavax au declarat, într-o discuţie cu investitorii de la începutul acestei luni, că instalaţiile sale de producere a vaccinurilor ar trebui să fie pe deplin funcţionale până în aprilie.

CEO-ul Stanley Erck a declarat pentru Reuters, pe 1 martie, că compania se aştepta să aibă zeci de milioane de doze stocate şi gata de livrare în Statele Unite atunci când va primi aprobarea autoritpăţilor de reglementare americane, posibil în luna mai. Â

Novavax a încheiat discuţii exploratorii cu UE la jumătatea lunii decembrie, un pas care ar fi trebuit în mod normal să fie urmat de semnarea unui contract în termen de două sau trei luni, potrivit acordurilor UE cu alţi producători de vaccinuri COVID-19.

La o întâlnire de la jumătatea lunii februarie, Comisia le-a spus ambasadorilor UE că un acord cu Novavax ar putea fi finalizat într-o săptămână, a declarat un oficial care a participat la această întâlnire.

Un al doilea oficial al UE, implicat în discuţiile cu firma, a mai spus în februarie că un acord a fost încheiat. Dar acelaşi oficial a declarat, joi, pentru Reuters, că discuţiile sunt în curs de desfăşurare şi că compania a spus că intenţionează să încheie un acord până în iunie, deşi oficialul a adăugat că nu este clar calendarul.

Novavax afirmă că lucrează pentru depunerea unei cereri de aprobare din partea autorităţilor de reglementare din UE în al doilea trimestru.

Aprobarea autorităţilor de reglementare este o condiţie prealabilă pentru ca un vaccin să fie lansat în blocul uE, dar absenţa acestuia nu a împiedicat UE să semneze acorduri de aprovizionare cu vaccinuri.

Toate contractele de aprovizionare ale UE au fost până acum semnate înainte de aprobarea din partea autorităţilor de reglementare, UE făcând de obicei plăţi în avans către companii şi convenind că preţul integral pentru vaccinuri va fi plătit numai după autorizarea vaccinului de către autorităţile de reglementare.

Vaccinul Novavax a fost evaluat de autoritatea de reglementare a medicamentelor din UE în cadrul unei revizuiri continue de la începutul lunii februarie. La începutul lunii martie, Novavax a declarat că vaccinul său a fost extrem de eficient într-un studiu de fază târzie în Regatul Unit, potrivit news.ro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb