NU ESTE PREA DEVREME CA JAPONIA SĂ-ŞI PIARDĂ ÎNCREDEREA ÎN ABENOMICS? Eclipsă totală a pieţelor din Ţara Soarelui Răsare

CĂLIN RECHEA
Ziarul BURSA #Internaţional / 24 mai 2013

Eclipsă totală a pieţelor din Ţara Soarelui Răsare
CĂLIN RECHEA

Bursa din Japonia a ajuns, în ultima lună, aproape de "viteza de evadare" faţă de gravitaţia exercitată de realitatea unei economii împovărate de datorii, atât private cât şi publice. Dar miracolul promis de Abenomics (n.a. programul nelimitat de stimulare fiscală şi monetară al guvernului condus de Shinzo Abe) s-a dovedit a fi "un pod prea îndepărtat".

Şedinţele de tranzacţionare au fost oprite ieri la Tokyo, atât pe piaţa bursieră cât şi pe piaţa obligaţiunilor de stat, după căderi masive ale preţurilor. Indicele Nikkei 225 a scăzut cu peste 7% (vezi grafic), iar căderea preţului obligaţiunilor guvernamentale cu maturitatea la 10 ani a împins randamentele peste 1%, de la 0,59% în urmă cu o lună.

"Banca Japoniei a promis că va lua toate măsurile necesare pentru a reduce volatilitatea pe piaţa obligaţiunilor, care ameninţă lupta guvernului pentru stoparea deflaţiei şi relansarea economică", scria în urmă cu două zile Reuters.

Ieri, lucrurile stăteau altfel. Banca Japoniei a fost nevoită să injecteze două trilioane de yeni pe piaţa financiară (circa 20 de miliarde de dolari), prin intermediul achiziţiilor de obligaţiuni de stat, pentru a opri căderea obligaţiunilor guvernamentale, în condiţiile în care volatilitatea a urcat până aproape de maximul ultimilor 10 ani.

După o depreciere a yenului până la cel mai redus nivel faţă de dolar din ultimii patru ani şi jumătate, de peste 103 JPY/USD, moneda japoneză s-a apreciat accentuat, până la 101 JPY/USD, pe fondul închiderii unor poziţii speculative.

Aprecierea yenului, ultimele date privind contracţia industriei prelucrătoare din China şi căderea preţului obligaţiunilor Japoniei reprezintă o "furtună perfectă" pentru economia Ţării Soarelui Răsare, conform unui articol de pe site-ul CNBC.

Uşoara redresare a yenului nu a reuşit, însă, nici pe departe să compenseze tendinţa negativă a monedei japoneze, care se tranzacţiona în jurul nivelului de 80 JPY/USD doar în urmă cu câteva luni. Şi totuşi, această depreciere nu a reuşit să echilibreze balanţa comercială a Japoniei.

În aprilie 2013, deficitul comercial a crescut peste aşteptări, în condiţiile în care avansul exporturilor a fost depăşit de creşterea accelerată a preţului importurilor. Exporturile au crescut cu o rată anuală de 3,8%, până la 7,78 trilioane JPY, iar importurile au crescut cu o rată anuală de 9,4%, până la 6,66 trilioane JPY. Deficitul comercial a crescut cu o rată anuală de 69,7%, până la 879 miliarde de yeni. În termeni reali, exporturile au scăzut cu o rată anuală de 5,3% în aprilie 2013, după un declin de 9,8% în luna precedentă.

Căderea burselor asiatice a dat tonul unei tendinţe negative accentuate şi pentru bursele din Europa şi America. Indicele DAX a scăzut cu aproape 3%, FTSE 100 cu peste 2%, iar principalii indici din Statele Unite au deschis ieri cu scăderi de aproape 1%.

Va reuşi Banca Japoniei să împiedice această corecţie a pieţelor printr-un nou val monetar? Este greu de crezut că indicele Nikkei poate să se menţină pe tendinţa de creştere din ultimele luni, în condiţiile în care se manifestă tot mai puternic creşterea costurilor de finanţare, pe fondul unei volatilităţi ridicate.

Conform analiştilor de la Société Générale, expunerile fondurilor de hedging faţă de indicele pieţei bursiere japoneze au crescut până la sfârşitul lunii trecute, iar de atunci s-au angajat pe o tendinţă negativă.

Dincolo de speculaţiile financiare, creşterea costurilor de finanţare va determina reducerea investiţiilor din economia Japoniei, o economie care se confruntă deja cu scăderea masivă a cererii externe şi creşterea accelerată a preţurilor importurilor.

Într-un interviu acordat televiziuni CNBC, Ben Broadbent, fost economist şef pentru Europa la Goldman Sachs şi membru al Comitetului de Politică Monetară al Băncii Angliei, a declarat că Japonia se află "în mijlocul unui mare experiment monetar" şi era de aşteptat o volatilitate mai ridicată a pieţelor.

Pentru Jim Rickards, autorul cărţii "Războaiele valutare" şi director executiv al fondului de hedging Tangent Capital Partners, situaţia este radical diferită: "Politica monetară a Băncii Japoniei este aşa de agresivă încât forţează şi alte bănci centrale să reducă dobânzile", iar prin aceasta "Japonia trage în jos întreaga lume".

Poate că este prea devreme pentru un verdict asupra eficienţei relaxării monetare din Japonia. Cu toate acestea, presa financiară internaţională anunţă de mai mult timp succesul Abenomics în relansarea indicelui Nikkei.

Din păcate, succesul este iluzoriu şi este evident doar dacă se măsoară într-o monedă care se depreciază accelerat, iar Abenomics nu îşi va găsi prea curând locul în cartea miracolelor economice generate de banii ieftini, carte căreia nu i-a fost scrisă, încă, nici măcar introducerea.

"Dacă Japonia se va confrunta cu un colaps financiar, ce se va întâmpla cu obligaţiunile guvernamentale?

Obligaţiunile vor fi răscumpărate, deoarece guvernul este responsabil pentru acest lucru. Vă rugăm să nu vă îngrijoraţi." (Întrebări şi răspunsuri pe site-ul Ministerului de Finanţe din Japonia)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb