Nu s-a luat o decizie finală asupra Codului Comercial al pieţei de electricitate

R.P.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 10 decembrie 2007

Nu s-a luat o decizie finală asupra Codului Comercial al pieţei de electricitate

Proiectul de Cod Comercial al pieţei angro de energie electrică, supus dezbaterii publice de ANRE (reglementatorul pieţei), a fost dezbătut, la finele săptămânii trecute, la Ministerul Economiei şi Finanţelor (MEF), fără a se ajunge, însă, la o decizie finală. La întâlnire au participat ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, Nicolae Opriş, vicepreşedintele ANRE, un reprezentant al OPCOM, un oficial al "Transelectrica" şi un reprezentant al "Hidroelectrica".

Nicolae Opriş a declarat: "A fost vorba doar de o discuţie şi de prezentarea unor puncte de vedere, neluându-se nici o decizie. O nouă întâlnire pe această temă va avea loc săptămâna viitoare (n.r. - în această săptămână)". Potrivit Rompres, în cadrul întâlnirii nu a fost abordat subiectul modificării metodologiei calculării preţului de distribuţie al energiei electrice. În ceea ce priveşte proiectul de Cod Comercial, ANRE şi MEF nu au opinii contradictorii, susţine domnul Opriş. De asemenea, nu s-a atins subiectul legat de confidenţialitatea contractelor bilaterale.

Conform noului proiect de Cod, postat pe site-ul ANRE, preţurile de atribuire şi cantităţile tranzacţionate pe Piaţa Centralizată a Contractelor Bilaterale (PCCB), administrată de OPCOM, ar putea redeveni confidenţiale. Conform articolului 4.1.1.3. din proiectul de cod, părţile contractante, cantităţile de energie electrică şi preţurile din fiecare contract negociat direct reprezintă informaţii confidenţiale. Informaţiile respective vor fi declarate operatorilor pieţelor centralizate numai dacă prevederile prezentului Cod comercial o impun sau părţile implicate convin asupra divulgării acestor informaţii.

Propunerea a atras critici grele din partea operatorilor activi pe piaţa de energie. ANRE spune că articolul respectiv nu se referă la pieţele centralizate, ci la contractele încheiate direct între furnizori şi consumatori eligibili.

Ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, a decis, la începutul acestui an, ca toate contractele şi preţurile de atribuire a licitaţiilor organizate pe PCCB să fie făcute publice pe site-ul OPCOM, pentru transparentizare. Primele preţuri au fost publicate de OPCOM în data de 9 februarie 2007.

Altă modificare semnificativă din proiectul de Cod Comercial se referă la decontarea de pe piaţa de echilibrare, care ar putea trece de la OPCOM la "Transelectrica".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb