"Nuclearelectrica" a încheiat al treilea contract cu "Cameco" pentru cumpărarea de uraniu

Ion Marian
Piaţa de Capital / 29 decembrie 2016

"Nuclearelectrica" a încheiat al treilea contract cu "Cameco" pentru cumpărarea de uraniu

Producătorul de energie "Nuclearelectrica" (simbol bursier SNN), care administrează cele două reactoare de la Cernavodă, va cumpăra uraniu în continuare din Canada, după ce a încheiat al treilea contract pe şase luni cu compania "Cameco", a anunţat miercuri compania de stat.

Preţul de achiziţie a materiei prime din acest contract este de 373,58 lei kg/U în dioxid de uraniu (UO2), relatează News.ro.

Nuclearelectrica menţionează că oferta "Cameco" a avut de departe preţul cel mai mic.

Pentru asigurarea materiei prime pentru cele două reactoare nucleare, dar şi pentru a sprijini Compania Naţională a Uraniului (CNU), cândva singurul furnizor pentru SNN, "Nuclearelectrica" a iniţiat în decembrie o nouă procedură de achiziţie de scurtă durată, la care au fost invitaţi să depună oferte cei doi furnizori calificaţi, procedură finalizată cu atribuirea unui nou contract către "Cameco", arată SNN într-un comunicat.

Noul contract va intra în vigoare în ianuarie 2017, după semnarea acestuia şi de către "Euratom Supply Agency" (ESA), având în vedere că în Uniunea Europeană contractele de vânzare-cumpărare uraniu sunt tripartite (semnate de vânzător, compărător şi ESA).

Acest al treilea contract va avea tot o durată de şase luni şi prevede furnizarea aceleiaşi cantităţi, de 120 tone UO2, arată Nuclearelectrica.

Ministerul Energiei a anunţat marţi, la o săptămână după ce ministrul a devenit interimar, că a sesizat Consiliul Concurenţei privind "necesitatea efectuării unei analize" a condiţiilor de piaţă pentru produsele obţinute din minereul de uraniu, inclusiv a aspectelor legate de modul de construcţie a preţurilor de comercializare.

Ministerului Energiei susţine că analiza "ar putea să prevină o practică anticoncurenţială", mai precis un posibil abuz de poziţie dominantă din partea companiei canadiene "Cameco", de la care "Nuclearelectrica" a cumpărat uraniu în ultimul an, în urma rezilierii de drept a contractului cu Compania Naţională a Uraniului.

Referitor la acest demers, Nuclearelectrica spune că "în ceea ce priveşte sesizarea Ministerului Energiei la Consiliul Concurenţei privind o posibilă poziţie dominantă a unor părţi terţe în piaţă, SNN consideră că ME are dreptul să solicite orice tip de analiză de preţ şi piaţa autorităţilor competente în domeniu".

Mai mult, Nuclearelectrica arată că, dată fiind situaţia actuală a CNU, din punct de vedere al exploatării, "este dificil de estimat în ce măsură CNU ar putea asigura un contract pe o durată lungă de patru ani, de exemplu, motiv pentru care SNN a luat în mod conservativ decizia de a încheia contracte pe perioadă scurtă în aşa fel încât şi CNU, ca urmare a procesului de redresare operaţională şi financiară, să aibă şanse reale într-o astfel de competiţie, din perspectiva preţului".

De asemenea, pentru a reduce riscul de dependenţă faţă de un singur furnizor, SNN a iniţiat în anul 2016 două proceduri internaţionale de calificare de noi furnizori de UO2, conform practicilor din industria nucleară.

Compania a precizat: "Aceste proceduri nu au rezultat în noi calificări de furnizori, deşi a existat interes, în principal din considerente legate de specificaţiile tehnice de produs solicitate".

"Nucleaelectrica" speră totodată ca Ministerul Energiei a "analizat cu atenţie impactul potenţial al acestei sesizări asupra gestionării riscului de continuitate în achiziţie de materie primă şi operare întrucât «Cameco» poate decide în acest context să nu mai participe la procedurile organizate de SNN având în vedere durata scurtă şi cantitatea foarte redusă de materie prima livrată, punând astfel SNN în imposibilitatea de gestionare a acestui risc pe fondul problemelor şi lipsei de redresare ale CNU şi necalificării de noi furnizori".

Reprezentanţii "Nuclearelectrica" au iniţiat deja demersuri către autorităţile responsabile fie pentru identificarea unor posibilităţi concrete de colaborare cu CNU, de exemplu încheierea unui contract de procesare cu CNU (octoxidul de uraniu (U3O8) ar putea fi cumpărat de SNN din piaţă, iar prelucrarea acestuia în dioxid de uraniu (UO2) s-ar putea contracta de SNN către CNU), fie pentru dezvoltarea de noi capacităţi de prelucrare şi rafinare şi/sau modernizare a unor capacităţi existente de prelucrare şi rafinare din România.

"SNN încă aşteaptă un punct de vedere la măsurile propuse Ministerului Energiei, dar care probabil în contextul actual ar putea fi abordat de viitorul guvern", a menţionat compania.

Nuclearelectrica este controlată de Ministerul Energiei, care deţine 82,5% din acţiuni.

Producătorul de energie era până anul trecut singurul client al CNU. În decembrie 2015, contractul dinte cele două companii a fost reziliat de drept, deoarece preţul cerut de CNU a fost mult mai mare decât preţul de piaţă şi cu 76% mai mare decât preţul agreat prin contract în 2014.

Nuclearelectrica a ajuns astfel să importe uraniu din Canada, de la compania Cameco Inc.

Nuclearelectrica a încheiat până acum două contracte pe câte şase luni cu firma canadiană, pentru a da posibilitatea Companiei Naţionale a Uraniului să participe la licitaţie.

CNU se confruntă cu dificultăţi financiare grave din cauză că, începând cu anul 2011, compania de stat nu a mai beneficiat de subvenţii şi din cauză că exploatările la zăcămintele din Bihor şi Banat s-au oprit.

Un alt factor care a cauzat situaţia dezastruoasă în care CNU se află este blocarea proiectului privind demararea exploatării la perimetrul de uraniu de la Tulgheş-Grinţieş, judeţul Neamţ.

Guvernul a aprobat luna trecută alocarea sumei de 101.426 lei pentru aplicarea, în cursul acestui an, a unor măsuri de protecţie socială pentru 332 de salariaţi disponibilizaţi de la Compania Naţională a Uraniului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb