Nuclearelectrica a semnat un Memorandum cu Energocom pentru dezvoltarea cooperării în sectorul energetic

S.B.
Piaţa de Capital / 18 iulie 2023

Nuclearelectrica a semnat un Memorandum cu Energocom pentru dezvoltarea cooperării în sectorul energetic

Nuclearelectrica şi Energocom, furnizorul de energie al Republicii Moldova, anunţă semnarea unui Memorandum de Înţelegere (MoU) pentru a dezvolta cooperarea pe termen lung în sectorul energetic şi pentru a atinge obiective strategice comune, potrivit unui comunicat al Nuclearelectrica remis astăzi redacţiei.

Obiectivul Memorandumului de Înţelegere este de a explora opţiunile pentru asigurarea livrării energiei din producţia viitoare a Nuclearelectrica din noile capacităţi care urmează să intre în exploatare comercială, în principal unităţile 3 şi 4 ale centralei nucleare de la Cernavoda, precum şi de a sprijini dezvoltarea capacităţilor şi competenţelor resurselor umane în domeniul energiei nucleare.

"Unităţile 3 şi 4 ale centralei nuclearoelectrice de la Cernavoda vor fi un pilon pentru sectorul energetic, atat al Romaniei, cat si al Republicii Moldova, precum şi pentru decarbonizarea ţărilor. Prin punerea în funcţiune comercială a încă două reactoare CANDU şi prin proiectul reactoarelor modulare mici, Nuclearelectrica poate contribui cu energie curată la securitatea energetică a României şi, simultan, poate sprijini Republica Moldova şi alte ţări din regiune.

În 2031, România va avea o capacitate instalată de energie nucleară de 3262 MW, rezultată din exploatarea Unităţilor 1 şi 2, din exploatarea Unităţilor 3 şi 4 de la Cernavoda şi din exploatarea reactoarelor modulare mici, ceea ce reprezintă aproximativ 33% din cota de piaţă şi aproximativ 66% din totalul energiei curate produse în România. Împreună cu Energocom putem identifica, din timp, soluţii eficiente de sprijin, cu scopul comun de a atinge securitatea energetică, independenţa energetică şi protecţia consumatorilor din Moldova. De asemenea, suntem mândri să contribuim la dezvoltarea resurselor umane, deoarece dezvoltarea şi inovarea se bazează pe personal cu înaltă calificare." Cosmin Ghiţă, director general Nuclearelectrica

"Anul trecut, într-o situaţie complicată pentru Republica Moldova, Nuclearelectrica a fost un partener de încredere care a ajutat Energocom să asigure ţara cu energie electrică. Ne propunem să consolidăm acest parteneriat, să diversificăm sursele de energie şi să avem surse de energie stabile. Suntem încrezători că proiectele demarate vor deschide noi orizonturi de colaborare", spune Victor Bânzari, director interimar al Energocom S.A.

La nivel mondial, energia nucleară acoperă 10% din necesarul total de energie electrică şi se estimează că va creşte la aproximativ 17% în statele membre ale IEA. În Uniunea Europeană, inclusiv în Marea Britanie, energia nucleară generează 50% din energia electrică fără emisii de gaze cu efect de seră. Conform unui raport UNECE, energia nucleară a evitat 74 Gt de emisii de CO2 în ultimii 50 de ani.

România şi-a stabilit obiective de decarbonizare foarte ambiţioase: reducerea emisiilor de GES cu 55% până în 2030; reducerea dependenţei de importuri de la 20,85% la 17,8% până în 2030; eliminarea a până la 4,59 GWe de energie pe bază de cărbune până în 2032 şi înlocuirea acesteia cu surse de energie curată.

Proiectele de investiţii ale Nuclearelectrica sunt investiţii verzi şi vizează nu doar atingerea eficienţei energetice, ci mai ales securitatea energetică, independenţa energetică şi protecţia consumatorilor. Capacităţile de generare a energiei nucleare nu au emisii de CO2, sunt disponibile 24 de ore din 24, 7 zile din 7, au o dependenţă extrem de redusă de climă şi sunt sigure. Exploatarea unităţilor 1 şi 2 a evitat eliberarea a 205 milioane de tone de CO2 de la punerea în funcţiune.

În acest context, SN Nuclearelectrica SA are un rol major în susţinerea realizării obiectivelor României, contribuind totodată la securitatea energetică regională prin creşterea capacităţii de producţie de energie nucleară a României până în 2030, prin proiecte strategice de investiţii estimate la peste 12 miliarde de euro: Retehnologizarea Unităţii 1, punerea în funcţiune a Unităţilor 3 şi 4, dezvoltarea proiectului reactoarelor modulare mici, în cooperare cu compania americană NuScale Power. Proiectele de investiţii ale Nuclearelectrica vor contribui, cu energie curată la securitatea energetică a României, la dezvoltarea socio-economică, la dezvoltarea industriei nucleare şi la formarea unei noi generaţii de ingineri. De asemenea, vor sustine tarile vecine, inclusiv Republica Moldova, la atingerea securităţii energetice şi la îndeplinirea obiectivelor de decarbonizare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb