Nuclearelectrica finalizează operaţionalizarea Filialei Feldioara

S.B.
Piaţa de Capital / 6 aprilie 2023

Nuclearelectrica finalizează operaţionalizarea Filialei Feldioara

Nuclearelectrica SA anunţă că a finalizat operaţionalizarea Filialei Feldioara în perioada ianuarie-martie 2023, ca parte a strategiei de dezvoltare a ciclului integrat de combustibil nuclear din România. În data de 28 decembrie 2022, a fost finalizată achiziţia unor active din fluxul de procesare a concentratului de uraniu tehnic din cadrul Sucursalei CNU Feldioara, precum şi achiziţia dreptului de proprietate asupra terenului aferent acestor active de la Ministerul Energiei, prin concesiune către SNN, informează news.ro.

Activele care au intrat în proprietatea SNN, prin finalizarea tranzacţiei menţionate mai sus, au fost închiriate către FPCU Feldioara (filială a SNN) pentru operarea şi demararea procesului de producţie", anunţă compania.

În perioada ianuarie - martie 2023, au fost întreprinse toate demersurile necesare pentru autorizarea procesului de producţie şi pregătirea instalaţiilor pentru începerea prelucrării.

"Decizia strategică de a achiziţiona o parte din activele Feldioara necesare pentru procesarea materiei prime a avut ca scop păstrarea şi dezvoltarea ciclului integrat al combustibilului nuclear românesc, a capacităţilor de producţie integrată din SNN şi, în egală măsură, asigurarea producţiei de fascicule de combustibil şi a funcţionării optime a CNE Piteşti şi CNE Cernavoda, în contextul extinderii capacităţii centralei nucleare, la un cost de tranzacţie avantajos. Cu proiecte de investiţii în valoare de 12 miliarde de euro pentru următorul deceniu, scopul nostru este de a consolida capacităţile nucleare şi de a oferi României o capacitate investiţională deplină", spune Cosmin Ghiţă, CEO Nuclearelectrica SA.

Simultan cu operaţionalizarea Sucursalei Feldioara, a fost semnat un contract subsecvent cu furnizorul calificat Kazatomprom pentru asigurarea necesarului tehnologic pentru producţia de dioxid de uraniu (UO2).

În aceeaşi perioadă, au fost întreprinse toate demersurile necesare pentru transportul concentratului tehnic de uraniu şi livrarea cantităţilor contractate pentru a asigura începerea producţiei odată cu operationalizarea filialei.

"Transportul a fost efectuat pe ruta Trans-Caspica (coridorul de mijloc) în condiţii optime şi într-un timp foarte scurt. Realizarea acestui transport şi aprovizionarea cu concentrat tehnic de uraniu, pentru a doua oară pe această rută, au confirmat faptul că această opţiune este una viabilă şi poate fi consolidată în viitor", precizează compania.

Nuclearelectrica contribuie cu peste 18% cu energie nucleară în totalul producţiei de energie, la nivel naţional.

"Retehnologizarea Unităţii 1, proiectul Unităţilor 3 şi 4, dezvoltarea reactoarelor modulare mici în cooperare cu compania americană NuScale, vor contribui cu energie curată la stabilitatea energetică a României, la dezvoltarea socio-economică, la dezvoltarea industriei nucleare şi la formarea unei noi generaţii de ingineri. Realizarea acestor proiecte necesită o infrastructură solidă a ciclului combustibilului nuclear şi toate sunt suprapuse misiunii SNN de a reenergiza România cu energie curată dincolo de anii 2030", adaugă Cosmin Ghiţă, director general Nuclearelectrica SA.

Compania Naţională "Nuclearelectrica" SA este compania naţională românească producătoare de energie electrică, termică şi combustibil nuclear care funcţionează sub autoritatea Ministerului Energiei, statul român deţinând 82,49% din acţiuni, iar ceilalţi acţionari 17,50%, după listarea companiei la bursă în 2013.

SNN operează prin Centrala Nucleară Cernavoda două unităţi nucleare CANDU, care sunt două dintre cele mai performante unităţi dintre cele peste 400 de centrale nucleare din lume, o fabrică de combustibil nuclear şi a finalizat ciclul integrat al combustibilului prin achiziţia unei linii de procesare a concentratului de uraniu, în vederea susţinerii proiectelor de investiţii pe termen lung ale companiei.

Nuclearelectrica are un rol major la nivel naţional, contribuind cu peste 18% din energia nucleară la producţia totală de energie şi cu 33% la producţia totală de energie fără CO2 din România.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. Toata lumea vorbeste ca Hidroelectrica e perla energiei romanesti, dar Nuclearelectrica e tot pe aproape. Dupa 2030 va asigura probabil in jur de 40 % din energia Romaniei, fata de 18 % in prezent. Este o companie extraordinara, de luat si tinut in portofoliu FOR EVER !!! SNN = Perla energiei nucleare. Sunt foarte bucuros ca detin aceasta companie si am luat-o din timp. Are unul din cele mai frumoase bilanturi de la BVB si unul din cele mai ambitioase programe de investitii pentru urmatorii 10 ani ! FORTZA SNN !!!

    Veti vedea ca dupa ce isi termina toate proiectele majore de investii, dupa 2030, pretul actiunii va fi cu trei cifre (100+) .... GARANTAT !!! 

    Si cand te gandesti ca Evergent a vandut anul trecut in ianuarie SNN ca sa cumpere MILK !!! E de ras .... cum sa vinzi SNN ???

    1. Plus ca e o companie cu capital majoritar de stat.

      Cu un free-float generos 

      Necapusata politic, cu manageri profi, sel ectati pe criterii competitive. Ultra-competitive. 

      Plus ca 2030 e chiar colea. Merita sa incepi achizitia de acuma.  

      Plus ca 40% din energia Romaniei in 2030 e vax. Minim 60%.

      Abia astept sa deschida bursa, miine. Ma infig in ea. 

      Am SNN de mult timp și când va scădea la un moment dat voi mai cumpăra, sa am și mai multe. Dar de sa te complici tu cu SNN? Mai bine cumperi petardele de pe aero, alea sunt 100 % private și sunt conduse foarte profesionist.... Ca NemoExpress și Vivre!

      Nici eu nu am Aero. Gindim la fel.

      Multumesc pentru informatia ca SNN va scadea. O sa cumpar atunci.

      Deci, miine nu ma infig in SNN. Astept sa scada. Pina dupa 2030 e timp berechet. 

      N ați vorbit nimic de divident ... care i cel mai important in perioada asta , păcat ca n a cerut statul mai mult(nu i timpul trecut sa ceara o noua aga ) atunci sa vezi aglomerație pe ea ..

      Faptul ca este o companie de stat este un minus, nu un plus. Statul administreaza prost si cu costuri mari. Vezi centrala de la Iernut. Daca SNNul avea managementul SNPului, la ora asta functionau deja 3 sau chiar 4 reactoare si profitul (fara suprataxare) ar fi fost mult mai mare.

      Statul este imprevizibil si impredictibil si peste toate astea, mai nou, poate suprataxa retroactiv. Practic, nimeni nu mai poate fi stapan pe castigurile realizate daca cineva, in speta statul, arbitrul suprem, poate oricand sa ii ceara oricui, oricat si pentru orice perioada de timp, inclusiv trecuta. Odata cu taxarea retroactiva a disparut siguranta financiara. 

      Statul suprataxeaza și privații, vezi SNP și BSOG, în rest așa e, dacă în locul lui Ghiță cu ochii albaștri era Christina, probabil SNN era triple digit.

    Câciule, cere-le dividend 90% sa pot sa vând și eu la 55, please !

    1. Hai ca foamea i mare , S au trezit ca nu mai sunt bani la buget, trebuie sa fi naiv sa crezi ca or sa facă taieri de tot felul ...n ar fi nicio scuza sa le ceara măcar 70% așa cum au mai făcut o .. cel maj probabil și la sng ! Băgați cărbuni pana in aga ca sigur vin cu memorandumul doar nu l ar făcut de ochiul soacrei ..ihi !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb