În cadrul workshop-ului Small Modular and Advanced Reactors Workshop Planning IV organizat la Bucureşti de USTDA în parteneriat cu Departamentul de Comerţ al SUA, NuScale şi Nuclearelectrica au anunţat amplasamentul primului reactor modular mic (SMR) din România - amplasamentul fostei termocentrale de la Doiceşti, judeţul Dâmboviţa, conform unui comunicat remis redacţiei.
Potrivit sursei citate, amplasamentul a fost identificat în urma unui studiu aprofundat realizat cu fonduri în valoare de 1,2 milioane de dolari primite de Nuclearelectrica la începutul anului 2021, în cadrul unui grant oferit de USTDA pentru a identifica şi evalua diferite amplasamente pentru implementarea reactoarelor modulare mici în România.
"În urma studiului, au fost identificate mai multe potenţiale amplasamente adecvate. Amplasamentul fostei termocentrale de la Doiceşti a obţinut toate calificările în ceea ce priveşte securitatea, fiind considerat adecvat in aceasta faza conform criteriilor de proiectare şi principiilor de securitate ale reactoarelor modulare mici NuScale.", Cosmin Ghiţă, CEO Nuclearelectrica.
Tehnologia SMR a NuScale cea mai matură în ceea ce priveşte aprobările, fiind prima şi singura tehnologie SMR din lume care a primit aprobarea din partea Comisiei SUA de Reglementare Nucleară în august 2020, are în acelaşi timp şi cele mai avansate planuri de implementare, cu contracte deja confirmate pentru dezvoltarea componentelor sale.
"Astăzi, mai mult ca oricând, se dovedeşte că energia înseamnă securitate. Ne angajăm să ne respectăm promisiunea de a sprijini România în vederea obţinerii independenţei energetice, precum şi pe cea de a ne atinge obiectivele de decarbonizare.
Acesta este un alt pas important după anunţul făcut de preşedintele României, Klaus Iohannis, şi de John Kerry, trimisul prezidenţial special pentru climă al administraţiei Biden, la Conferinţa COP26, cu privire la intenţia celor două ţări de a construi în România o centrală cu reactoare modulare de mici dimensiuni.
Implementarea reactorului modular de mici dimensiuni de la NuScale pe amplasamentul de la Doiceşti va avea beneficii dovedite în materie de securitate energetică şi de mediu prin generarea de energie sigură, stabilă, accesibilă şi curată, fără emisii. În plus, proiectul va aduce beneficii socio-economice directe comunităţii pe care o deserveşte şi va genera prosperitate continuă pentru industria şi economia regională.
Le mulţumesc partenerilor noştri americani pentru că au sprijinit şi au susţinut programele nucleare din România, un parteneriat strategic bilateral început în anii 1980. Sunt mândru că experienţa de peste 50 de ani a României în domeniul energiei nucleare este recunoscută şi confirmată cu fiecare pas înainte, ceea ce ne permite să devenim una dintre primele ţări care implementează tehnologia inovatoare şi sigură a reactoarelor modulare mici. De asemenea, doresc să vă asigur că Preşedintele României, Klaus Iohannis, Prim - ministrul Nicolae Ciucă şi Guvernul României susţin acest proiect care va aduce numeroase beneficii ţării noastre", a declarat Virgil Popescu, ministrul Energiei, România.
"Alegerea amplasamanetului este un prim pas important pentru România în demersul de implementare a reactoarelor modulare mici, la trei ani de la primul Memorandum de Înţelegere cu NuScale, în care am analizat tehnologia, siguranţa, maturitatea şi disponibilitatea acesteia în vederea implementării şi a îndeplinirii obiectivelor României în materie de securitate energetică şi decarbonizare.
Echipa Nuclearelectrica, având experienţă de peste 25 ani de operare în condiţii de siguranţă nucleară a uneia dintre cele mai sigure şi performante centrale nucleare din lume, are expertiza, cunoştinţele şi competenţele profesionale necesare pentru a se implica alături de NuScale în prima implementare a unui reactor modular de mici dimensiuni în Europa. Ne-am angajat să oferim în continuare României energie curată, sigură şi la preţuri accesibile, iar dezvoltarea primului reactor modular de mici dimensiuni în România va confirma experienţa ţării noastre şi va oferi un nou viitor industriei energiei nucleare: vom forma un nucleu de excelenţă pentru industria nucleară din România şi un hub pentru regiune în ceea ce priveşte producţia şi asamblarea componentelor şi pregătirea operatorilor pentru tehnologia reactoarelor modulare din regiune", Cosmin Ghiţă, CEO Nuclearelectrica.
"Anunţul de astăzi este un nou pas înainte în parteneriatul cu Nuclearelectrica pentru a dezvolta tehnologia NuScale a reactoarelor modulare mici în România şi pentru a susţine atingerea ţintelor climatice, beneficiind în acelaşi timp de creştere economică.", a spus John Hopkins, Preşedinte şi CEO NuScale. "Ne bucurăm să lucrăm cu Nuclearelectrica în etapa următoare de analiză a amplasamentului şi să demonstrăm beneficiile tehnologiei noastre românilor".
În urma selectării amplasamentului, România are potenţialul de a implementa primele reactoare modulare mici din Europa şi de a deveni un catalizator pentru implementarea SMR în regiune, în special în alte ţări din cadrul Iniţiativei celor Trei Mări care doresc să îşi consolideze securitatea energetică cu o sursă de energie sigură, stabilă, accesibilă şi curată şi să îşi atingă în acelaşi timp obiectivele de decarbonizare. Fiind printre primele ţări care se alătură demersului de independenţă energetică cu una dintre cele mai avansate tehnologii de energie nucleară, tehnologia inovatoare a reactoarelor modulare mici a NuScale, România va obţine o poziţie de lider şi multiple beneficii socio-economice: are potenţialul de a deveni o bază pentru susţinerea producţiei şi asamblarea componentelor SMR şi un centru de pregătire şi formare a viitorilor operatori şi specialişti. În acest sens, România va dezvolta primul simulator pentru camera de comandă a unui SMR NuScale din Europa, care va fi utilizat pentru formarea noii generaţii de ingineri, subliniază sursa citată.
Comunitatea din Doiceşti are, de asemenea, potenţialul unor beneficii multiple, în timp ce NuScale şi Nuclearelectrica fac paşi spre implementarea în România, în acest deceniu, a primei centrale electrice NuScale cu 6 module, de 462 MWe. Se estimează că centrala electrică NuScale cu 6 module va genera 193 de locuri de muncă permanente, 1.500 de locuri de muncă în construcţii, 2.300 de locuri de muncă în producţie şi va ajuta România să evite producerea a 4 milioane de tone de emisii de CO2 pe an.
În martie 2019, Nuclearelectrica şi NuScale au semnat un Memorandum de Înţelegere (MOU) pentru a evalua dezvoltarea, licenţierea şi construcţia unui SMR NuScale în România.
La 9 octombrie 2020, România a semnat cu SUA un Acord Interguvernamental (IGA) în domeniul proiectelor de energie nucleară, care a fost ratificat şi de Parlamentul României, prin Legea nr.199/2021, având o largă susţinere şi fiind adoptat cu majoritate de voturi.
De asemenea, în octombrie 2020, US Exim Bank şi-a exprimat, prin intermediul unui MoU (Memorandum de Înţelegere), cu Ministerul Energiei, interesul de a finanţa proiecte mari de investiţii în România, inclusiv cele nucleare, în valoare totală de 7 miliarde de dolari.
La începutul anului 2021, Nuclearelectrica a primit fonduri USTDA în valoare de 1,2 milioane de dolari pentru a identifica si evalua potenţialele amplasamente pentru reactoare modulare mici.
Pe 4 noiembrie 2021, la COP26, NuScale şi Nuclearelectrica au semnat un acord de colaborare pentru a avansa implementarea primului reactor modular de mici dimensiuni în Europa.
Aceste etape importante vin ca urmare a unei relaţii puternice în domeniul nuclear între România şi SUA, care a început în 1981, când preşedintele Reagan a aprobat primul împrumut Exim SUA pentru proiectul Unităţii 1 de la Cernavoda.
În august 2020, NuScale a intrat în istorie drept primul şi singurul SMR care a primit aprobarea de proiectare de la Comisia de Reglementare Nucleară din SUA - o etapă crucială în construirea şi implementarea tehnologiei SMR. Compania menţine un ritm susţinut al programului său pentru comercializarea tehnologiei sale SMR, inclusiv dezvoltarea lanţului de aprovizionare, dezvoltarea proiectului centralei, planificarea activităţilor de livrare şi punere în funcţiune. NuScale a semnat deja contracte cu Doosan, Samsung şi GS Energy Corporation pentru a avansa în dezvoltarea de componente SMR, subliniază sursa citată.
Au fost deja semnate memorandumuri de cooperare cu companii din diferite ţări, cum ar fi: KGHM şi PBE, Polonia; Energy Holding, Bulgaria; OPG, Prodigy Clean Energy, BWXT, Canada; CEZ, Republica Cehă etc. Un proiect NuScale SMR cu şase module este în curs de dezvoltare în Utah, SUA.
Intrarea Băncii Japoniei în Cooperarea Internaţională (JBIC) cu o investiţie strategică de 110 milioane de dolari în NuScale Power dovedeşte interesul internaţional şi confirmă încrederea puternică în tehnologia NuScale SMR, se mai arată în comunicat.
1. Teren de testare
(mesaj trimis de anonim în data de 23.05.2022, 21:11)
Aceasta technologie nu e functionala nicaieri, e neconforma cu standardele UE de siguranta si nici macar testata destul. Vai de steaua noastra de preshuri...
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 24.05.2022, 01:25)
Ai dreptate, dar tehnologia e conformă cu standardele de slugărnicie și de jaf pe care le aplică satrapii României.
Și ne mai explică gunoaiele alea că suntem "dimocracy".
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.05.2022, 21:41)
Pot sa instaleze doua astfel de reactoare modulare.
In cartierul Dorobanti si in Primaverii.
Fiindca SUA dicteaza in Romania.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 24.05.2022, 01:24)
Tehnologia SMR a NuScale e experimentală, n-a fost aplicată NICIUNDE pe glob până acum.
Dar slugăii noștri n-au nicio greață s-o implementeze în România.
E ca un vaccin experimental COVID. Poate funcționează, poate dă o gaură și niște radiații ca un Cernobîl prin zona noastră.
Din moment ce noi suntem primii care implementează așa ceva ... îmi cam pot da seama cât este de "sigură și eficientă". Altfel ar fi implementat-o pe undeva prin SUA.
Și dacă e să vedem cât de eficientă vă spun doar că un SMR (ca cel al NuScale) are un cost de producție mult mai mare pe KW decât al unei centrale clasice nucleare. Practic vom plăti mai mult pe mai puțin cu riscuri greu de calculat. Dar noah, o altă escrocherie intermediată de John Kerry. Cine știe, poate intră în schemă și Hunter Biden cu 10% for the big guy.
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 24.05.2022, 05:52)
referendum judetean : NU VA FI ACCEPTATA montarea in Doiecsti.
O mizerie sa faci teste nucleare in mijlocul tarii