Numărul "concertaţilor" de la Banca Carpatica a crescut la şase

Alexandru Sârbu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 31 martie 2014

Numărul "concertaţilor" de la Banca Carpatica a crescut la şase

Banca Naţională a României (BNR) a extins grupul de acţionari ai Băncii Comerciale Carpatica (BCC) despre care a constatat că acţionează concertat şi cărora le-a suspendat dreptul de vot cu încă patru persoane, se arată într-un raport al BCC remis Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Cei patru sunt Daniela Tănase, soţia lui Corneliu Tănase, căreia acesta i-a donat 3,53 milioane acţiuni ale Băncii Carpatica, Dana Cojocaru şi Nicolae Lupu, care au cumpărat, în urmă cu mai mult de două săptămâni, aproape 9,96% din titlurile BCC de la acelaşi acţionar, şi Nicolae Oprea Carabulea, unul dintre cei doi fii ai omului de afaceri Ilie Carabulea, principalul acţionar al Băncii Carpatica, potrivit documentului.

Ilie Carabulea şi Corneliu Tănase aveau dreptul de vot suspendat din 13 martie.

În justificarea măsurii BNR, se precizează că Ilie Carabulea a finanţat achiziţia acţiunilor lui Corneliu Tănase de către Dana Cojocaru şi Nicolae Lupu, iar domnul Tănase şi soţia domniei sale au fost garanţi ipotecari ai împrumuturilor acordate acestora.

La jumătatea acestei luni, BNR a suspendat drepturile de vot ale lui Ilie Carabulea şi Corneliu Tănase şi le-a interzis acestora să mai cumpere titluri BCC. Motivaţia, în cazul lui Carabulea, a fost că nu mai îndeplineşte criteriul de reputaţie, din punct de vedere al integrităţii, din cauză că a suferit o condamnare la închisoare iar, în prezent, este cercetat penal, în "cazul Carpatica Asig", în timp ce, pentru Tănase, justificarea a fost că acţionează concertat cu omul de afaceri.

La o zi după anunţarea deciziei Băncii Centrale, Corneliu Tănase a vândut aproape 9,96% din acţiunile BCC, prin două tranzacţii de tip "deal".

Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei Supraveghere din BNR, ne-a declarat, în urmă cu două săptămâni, că urmează să sesizeze Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), cu privire la aceste operaţiuni.

Decizia BNR i-a pus pe cei doi acţionari, care controlau, împreună, 52,5% din capitalul social al Băncii Carpatica, să nu mai poată să îşi susţină propunerile înaintate pentru AGA de luna viitoare, care vizează reducerea numărului membrilor Consiliului de Supraveghere şi pe cei ai Directoratului, de la cinci la trei, precum şi prezentarea, de către conducerea băncii, a unui raport privind modul în care au fost sau nu realizate obiectivele pentru anul trecut, alături de contribuţia individuală a fiecărui membru al Directoratului la reuşită sau, după caz, eşec.

Voci din piaţa de capital anticipau o eventuală vânzare de acţiuni BCC de către Ilie Carabulea şi Corneliu Tănase către apropiaţi, care să voteze în locul lor la AGA.

Ceea ce s-a şi întâmplat.

Pe lângă tranzacţiile menţionate, pe 19 martie, cei doi fii ai lui Ilie Carabulea, Nicolae Oprea Carabulea şi Ilie Tudor Carabulea, au cumpărat fiecare câte 352.000 titluri BCC.

Vineri, însă, cei doi au vândut pachete de acţiuni de dimensiunea celor achiziţionate anterior, însă la un preţ mai mic.

Astfel, Nicolae Oprea Carabulea a înregistrat o pierdere 563,2 lei din operaţiunile în cauză, iar Ilie Tudor Carabulea, una de 633,6 lei, potrivit calculelor noastre.

Directoratul Băncii Carpatica a publicat, săptămâna trecută, convocarea completată a AGA, din care nu a eliminat punctul referitor la împuternicirea să analizeze oportunitatea fuziunii cu altă bancă, aşa cum îi solicitaseră Ilie Carabulea şi Corneliu Tănase.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Mi se pare doar mie sau astia ii fura instalatia tovarasului Carabulea.......

    1. Acum vedem clar ca nu mai putem face ce vrem in tara aceasta. Bravo DNA! Sa ne concentram sa mergem pe calea legala ca pana la urma este calea cea ma buna. Poate si Domnul Ilie va intelege ca nu poti sa faci ce vrei si cum vrei... Speram! Macar in ceasul al 13-lea

    ce tare...sa pui diicotul sa vada o trz totusi permisa...tara lui caca...carabulea out...bcc va intra in zodia racului...fara parghii va trebui sa vanda ca tender ardaful...la pret mic, cred...mai mic

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb