Numărul locurilor de muncă noi a crescut peste aşteptări, în SUA

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 13 martie 2005

Dolarul a încheiat săptămîna trecută în creştere faţă de euro

Angajatorii americani au creat 243.000 de noi locuri de muncă în luna februarie, cifră ce depăşeşte aşteptările analiştilor, potrivit datelor anunţate, la finele săptămînii trecute, de Departamentul Muncii. În schimb, rata şomajului a cres-cut, în luna respectivă, la 4,8%, de la 4,7% în ianuarie. Tot în februarie au crescut veniturile americanilor, ceea ce arată că vor spori cheltuielile de consum. Menţionăm că, în ianuarie 2006, economia americană a creat 170.000 de locuri de muncă, iar rata şomajului înregistrată atunci a fost cea mai scăzută din iulie 2001 pînă la momentul respectiv. Economiştii au previzionat o creştere cu 210.000 a numărului locurilor de muncă în februarie, la o rată a şomajului neschimbată - de 4,7%.

Analiştii susţin că expansiunea economică va depinde mai mult de situaţia de pe piaţa muncii în acest an, în condiţiile în care piaţa imobiliară internă - sursă de consolidare a economiei în ultimii patru ani, îşi pierde puterea. "Piaţa muncii se încălzeşte", declară Mark Vitner, senior economist la "Wachovia" Corp. din Charlotte (Carolina de Nord). Acesta anticipează că, în condiţiile date, banca centrală a SUA, Rezerva Federală, ar putea să-şi majoreze dobînda de referinţă într-un ritm mai accelerat decît preconizează.

Numărul angajărilor a crescut cu 198.000 în ramura serviciilor - care include retaileri, bănci, agenţii guvernamentale - după ce, în ianuarie, acest sector a cîştigat 105.000 de posturi noi. Cele mai multe locuri de muncă noi au apărut în sectorul educaţional şi sănătate. În construcţii, angajările au crescut cu 41.000, după creşterea de 55.000 aferentă lunii ianuarie. Sectorul minier, care include şi industria ţiţeiului, a cîştigat 5.000 de pos-turi noi. În sectorul producţiei, Statele Unite au pierdut 1.000 de posturi în februarie, acesta fiind primul declin din ultimele cinci luni.

În schimb, săptămîna de lucru în acest sector a crescut la 41 de ore de la 40,9 în ianuarie, iar orele suplimentare - de la 4,5 la 4,6. Ulterior anunţului privind numărul locurilor de muncă nou-create în februarie, a crescut piaţa acţiunilor americane, la fel şi dolarul. Moneda SUA a încheiat ultima zi a săptămînii trecute cu o cotaţie de 1,1873 unităţi/euro, comparativ cu 1,1912 unităţi/euro în ziua precedentă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb