Numărul românilor care au urmat anul trecut cursuri de limbi străine a crescut semnificativ, iar limba engleză a rămas cea mai căutată, cu un număr dublu de cursanţi faţă de 2023. Această tendinţă ascendentă este estimată să continue şi în 2025, susţinută de cererea tot mai mare pentru cursurile de limbi străine şi lansarea unor servicii inovatoare bazate inclusiv pe AI. Pe fondul interesului tot mai mare al românilor pentru învăţarea limbilor străine, compania românească Eucom îşi diversifică oferta şi atrage noi clienţi, consolidându-şi poziţia pe piaţa educaţiei lingvistice.
Tendinţe în învăţarea limbilor străine
În 2024, Eucom a oferit cursuri pentru 45.000 de cursanţi, reprezentând o creştere de 12,5% faţă de anul anterior. De asemenea, anul trecut, În 2024, numărul cursanţilor de limba engleză s-a dublat faţă de 2023, depăşind 20.000 de persoane. Interesul pentru limba franceză a cunoscut o creştere de peste 80%, atingând un număr de 5.600 de cursanţi. În mod similar, alte limbi străine au înregistrat evoluţii pozitive: numărul persoanelor care au studiat limba germană s-a majorat de 2,3 ori, cel al cursanţilor de spaniolă a crescut de 3,4 ori, iar la cursurile de limba italiană s-au înscris de 4,3 ori mai mulţi români.
Totodată, un număr tot mai mare de români ating niveluri avansate în studiul limbilor străine. De exemplu, numărul absolvenţilor Eucom care stăpânesc engleza la nivel profesional a ajuns la aproape 8.000 în 2024, faţă de 5.000 în anul precedent. În cazul limbilor franceză şi spaniolă, numărul absolvenţilor modulelor de nivel expert s-a triplat, atingând 1.200, respectiv 1.400 de persoane. Pentru limba germană, numărul celor care au obţinut certificarea C1 s-a dublat, ajungând la aproape 3.000, iar pentru italiană, numărul absolvenţilor de nivel C1 a crescut de peste patru ori, ajungând la 2.400.
"Unul dintre obiectivele noastre strategice este să instruim peste un milion de români în limbi străine până în 2030. În acest sens, Eucom a atras în 2024 un număr record de 160.000 de cursanţi, cu 40.000 mai mulţi decât în anul precedent. Pentru a îmbunătăţi experienţa cursanţilor, Eucom a implementat soluţii de automatizare a proceselor de evaluare şi a dezvoltat o aplicaţie inovatoare pentru testarea competenţelor lingvistice. Cu o investiţie de 50.000 de euro, compania a optimizat evaluările în limbi străine, introducând evaluări 360 şi sesiuni de vorbire virtuală asistate de inteligenţă artificială", a declarat Delia Dragomir, co-fondatoarea Eucom.
Interes crescut pentru limbile exotice
În total, compania a susţinut peste 180.000 de ore de instruire, contribuind la dezvoltarea competenţelor lingvistice ale participanţilor. Pentru a răspunde cererii în creştere, Eucom a lansat noi cursuri de limbă engleză dedicate atât mediului de afaceri, cât şi persoanelor fizice, extinzându-şi astfel serviciile dincolo de segmentul B2B.
Interesul românilor pentru limbi străine nu se limitează doar la cele de circulaţie internaţională, ci se extinde şi către limbi mai rare sau exotice. Fie că sunt motivaţi de curiozitatea culturală, fie de oportunităţi profesionale şi academice, tot mai mulţi români aleg să studieze limbi precum araba, bulgara, catalana, chineza, croata, ceha, daneza, olandeza, finlandeza, greaca, ebraica, maghiara, japoneza, norvegiana, poloneza, portugheza, româna (pentru străini), rusa, sârba, slovaca, suedeza, turca şi ucraineana.