Piaţa muncii din Statele Unite a continuat să se îmbunătăţească săptămâna trecută, numărul americanilor care au depus cereri iniţiale de şomaj scăzând la 473.000, cel mai redus nivel din ultimele 14 luni, respectiv de la debutul pandemiei, potrivit datelor publicate ieri de Departamentul american pentru muncă. Nivelul este în continuare unul extrem de ridicat, însă scăderea de săptămâna trecută vine în continuarea unor scăderi susţinute în săptămânile precedente. Scăderea cererilor de şomaj indică continuarea creşterii numărului de noi locuri de muncă ocupate în Statele Unite.
Cele 473.000 de cereri noi pentru ajutoare de şomaj au fost depuse în săptămâna ce s-a încheiat în data de 30 aprilie. Scăderea este una nu tocmai masivă comparând cu nivelul de 498.000 înregistrat în săptămâna precedentă. Recordul absolut de 6,87 milioane de cereri a fost atins în ultima săptămână din martie 2020. Analiştii se aşteptau la un număr de 490.000 de cereri săptămâna trecută. Aceasta a fost doar a patra săptămână consecutivă cu solicitări de şomaj sub nivelul de 600.000 şi doar a doua sub 500.000.
Amintim că economia americană a creat doar 266.000 de locuri de muncă în aprilie, mult sub estimările iniţiale de 1 milion de noi locuri de muncă. Raportul aferent lunii aprilie a arătat ce deşi economia şi piaţa muncii continuă să-şi revină drumul redresării este lung, mai ales în condiţiile în care ar părea că mulţi americani mai degrabă ar primi ajutor de şomaj din partea guvernului federal decât să se întoarcă la muncă.
Oficialii Rezervei Federale (Fed) a SUA au tot afirmat în ultimele luni că redresarea economiei americane rămâne inegală şi incompletă, în ciuda accelerării activităţii şi creşterii masive a preţurilor. Ritmul inflaţiei de 0,8% lună/lună din aprilie (şi 4,2% an/an) a generat totuşi discuţii aprinse în Statele Unite cu privire la politica monetară pe care o implementează Fed-ul. Săptămâna trecută, ministrul american de finanţe şi fost preşedinte al Fed Janet Yellen a afirmat că este posibil ca rata dobânzii de politică monetară din SUA să crească uşor pentru a preveni supraîncălzirea economiei americane. Ea a revenit totuşi ulterior şi şi-a retras parţial declaraţia afirmând că Fed-ul este independent în a-şi elabora şi implementa politica monetară.
Cererile ce solicită continuarea ajutorului de şomaj au scăzut în linie cu aşteptările totuşi în săptămâna încheiată la 30 aprilie la 3,65 milioane de la 3,69 milioane în săptămâna precedentă. Numărul în continuare elevat, spun economiştii, indică faptul că unii angajaţi sunt dispuşi să nu se întoarcă în piaţa muncii atâta timp cât pot primi în continuare ajutoare de şomaj până în luna septembrie, ajutoare de şomaj care chiar plătesc mai bine decât mulţi angajatori.
Recent, în California, restaurantele au început să ofere spălătorilor de vase salarii orare de 21 de dolari din lipsă de personal. În orice caz, ca titlu de comparaţie, în săptămâna încheiată la 23 ianuarie 2021, cererile ce solicitau continuarea plăţii şomajului erau de 4,77 milioane, de la 4,97 milioane în săptămâna precedentă.