Actualizare - Claude Moraes (S&D, Regatul Unit), preşedinte al Comisiei pentru libertăţi civile: "După cea de-a treia rundă de negocieri cu delegaţia Consiliului, regretăm profund situaţia actuală de blocaj, care împiedică cele două instituţii să numească procurorul-şef al Parchetului European. Procurorul-şef va juca un rol cheie în punerea în practică a Parchetului European, instituţie care va contribui la combaterea infracţiunilor împotriva bugetului UE".
Reprezentanţii Parlamentului European au reafirmat sprijinul pentru Kovesi şi au criticat Guvernul român pentru "hărţuire".
"Opoziţia cu care se confruntă în prezent dna. Kovesi din partea autorităţilor române scoate în evidenţă curajul şi independenţa sa, ambele fiind cerinţe esenţiale pentru funcţionarea eficientă a Parchetului European. Hărţuirea din partea guvernului român a condus şi la o discreditare totală a candidatului Consiliului", a spus şi vicepreşedintă Comisiei de libertăţi civile, Judith Sargentini (Greens/EFA, Olanda).
"Spre deosebire de Consiliu, Parlamentul a organizat audierile tuturor celor trei candidaţi selectaţi. Dna. Kovesi este de departe cel mai puternic şi mai promiţător candidat pentru acest post. Nu putem acceptă faptul că Consiliul cedează presiunii guvernului român de a susţine un candidat mult mai slab. Deoarece regulamentul Parchetului European a fost slăbit în timpul negocierilor, este esenţial ca Parlamentul să aleagă un candidat care să facă instituţia puternică şi credibilă. Vorbim şi despre o femeie, iar Parlamentul tocmai a cerut Consiliului să respecte principiul echilibrului de gen. În plus, România nu deţine în prezent niciun post cheie în UE", a declarat şi Ingeborg Grassle (PPE, Germania), preşedinta comisiei pentru control bugetar a Parlamentului.
Echipa de negociere a PE a solicitat oficial Consiliului UE să îşi justifice procedura de selecţie a ordinii candidaţilor, în urmă căreia fosta şefa a DNA, Laura Codruţa Kovesi, a fost plasată pe locul doi, în urmă candidatului francez Jean-Francois Bohnert.
Prezentă joi la Bucureşti, şi comisarul european pentru Justiţie şi Protecţia Consumatorilor, Vera Jourova, a spus că anchetarea Laurei Codruţa Kovesi chiar în această perioada reprezintă în mod clar o piedică pusă acesteia în competiţia pentru postul de procuror-şef european.
(V.D.)
-------
Cea de-a treia rundă de negocieri între Parlamentul European şi Consiliu pe tema numirii procurorului-şef european s-a încheiat, astăzi, fără nicio înţelegere, după aproximativ o oră şi jumătate.
Comisarul european pentru Justiţie şi Protecţia Consumatorilor, Vera Jourova, aflată în ţara noastră, a declarat: "Este o investigaţie în derulare şi este o situaţie în care nu comentăm, însă, în acelaşi timp, nu ne place să vedem niciun obstacol pentru că Laura Codruţa Kovesi să ia parte la competiţia pentru postul de procuror european-şef. Ea, până ieri, nu a putut părăsi ţara şi procesul de numire a procurorului-şef european este în derulare şi respectăm principiul prezumţiei de nevinovăţie. Cum putem considera acest lucru? Sigur că o considerăm ca o piedică".
O nouă sesiune de discuţii între reprezentanţii celor două instituţii europene este programată pentru săptămâna viitoare, pe 10 aprilie.
Negociatorii Parlamentului European şi cei ai Consiliului UE au avut, astăzi, a treia rundă de tratative pentru desemnarea primului procuror-şef european, funcţie pentru care au rămas în cursă Laura Codruţa Kovesi şi francezul Jean-Francois Bohnert.
În conformitate cu reglementările în vigoare, Parlamentul şi Consiliul numesc de comun acord procurorul-şef european pentru un mandat de 7 ani care nu poate fi reînnoit.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 04.04.2019, 17:49)
Bravo francezului.
Victorie, securistii au pus-o pe Kovesi pe gard cu poalele in cap.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.04.2019, 19:29)
Nu! Cu poalele-n cap esti tu si toate slugile lui Dragnea. Lui Tudorel Toader i se vede portjartierul.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.04.2019, 19:48)
Securiștii europeni pedalează cam mult pe varianta infractoarei Kovesi.
Toată lumea trebuie să se dea la o parte din fața planului Securității globale, nimic nu mai contează, dar agumentul Dragnia nu prinde pe afară. Ar fi nevoie de ceva în plus la cafia.
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.04.2019, 21:24)
Felicitari adevaratului MAGISTRAT din Franta.
Pe langa el, Kovesi pare o rufa desirata, atat de incompetenta este.