NUMIRI NOI LA CONDUCEREA CEC BANK Gheţea: "Era firesc să plec, am 44 de ani de carieră"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 11 mai 2015

Gheţea: "Era firesc să plec, am 44 de ani de carieră"

Enache Jiru va prelua conducerea băncii, după ce primeşte avizul BNR

Preşedintele BVB, Lucian Anghel, nominalizat Director - Prim-Vicepreşedinte, membru al CA

Enache Jiru, secretar de stat în Ministerul Finanţelor Publice (MFP), a fost nominalizat de acţionarii CEC Bank, în Adunarea Generală de vineri seară, să preia funcţia de Director general - Preşedinte al Consiliului de Administraţie, deţinută în prezent de Radu Graţian Gheţea. AGA a făcut schimbări în întreaga conducere executivă, însă a decis ca mandatul actualului Consiliu să fie prelungit până când nominalizaţii vor primi aprobarea Băncii Naţionale a României (BNR).

Referitor la decizia luată de AGA CEC Bank, Radu Graţian Gheţea ne-a declarat: "Este alegerea acţionarului. Pentru mine, este ceva firesc, întrucât deja am 44 de ani de carieră în acest domeniu".

Domnia sa ne-a explicat că acţionarii au prelungit mandatele membrilor conducerii CEC Bank până în momentul în care cei nominalizaţi vor fi avizaţi de BNR: "Mandatele noastre sunt valabile până când vor fi avizaţi ceilalţi, moment în care ne vom ridica şi le vom lăsa locurile libere. Până atunci, banca trebuie să funcţioneze".

Contactat telefonic de ziarul BURSA, Enache Jiru nu a dorit să comenteze subiectul.

Înlocuirea lui Radu Graţian Gheţea cu Enache Jiru la conducerea CEC Bank nu este o surpriză. La debutul anului trecut, pe fondul scandalului apărut în jurul unui credit de 1 milion de euro acordat de CEC Bank, în 2013, Ioanei Băsescu, premierul Victor Ponta a anunţat intenţia de a-l schimba pe domnul Gheţea de la conducerea băncii. La data respectivă, premierul a precizat că Enache Jiru ar urma să conducă banca, după ce se va găsi o soluţie pentru ca statul să nu plătească sumele compensatorii pe care Radu Gheţea ar trebui să le primească pentru încetarea contractului înainte de termen.

Scandalul a izbucnit după ce, în noiembrie 2013, Daniel Chiţoiu, pe atunci ministru al Finanţelor, a afirmat că fusese sunat de Traian Băsescu, care îl rugase ca Radu Graţian Gheţea să nu fie schimbat de la conducerea CEC, fără a motiva această intervenţie. Declaraţia a fost făcută în contextul în care Ioana Băsescu, fiica preşedintelui, luase, pe 9 septembrie, un credit în lei de la CEC Bank ca să cumpere un teren de 290 de hectare în judeţul Călăraşi. Împrumutul a fost garantat cu soldurile prezente şi viitoare ale unui cont deschis la CEC şi cu terenul agricol achiziţionat.

Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei Supraveghere din cadrul Băncii Naţionale a României (BNR), ne-a spus că, în funcţie de cât de repede va primi Banca Centrală referinţele legate de persoanele nominalizate vineri la conducerea CEC Bank, procedura de avizare poate dura până la câteva luni. Domnia sa ne-a declarat: "Au fost cazuri în care am dat avizul în două-trei săptămâni şi cazuri în care am avizat persoanele respective în trei-patru luni, pentru că a trebuit să aşteptăm ca referinţele să vină din străinătate. În cazul de faţă, nu este nimeni care să fi lucrat în alte ţări, astfel încât nu cred că vom avea probleme".

Domnul Cinteză ne-a precizat că cei nominalizaţi vor participa la un interviu, BNR acordând avizele în funcţie de rezultatele acestuia.

Fiecare membru al conducerii băncii va fi schimbat atunci când persoana numită pentru respectiva funcţie va primi girul BNR, fără să depindă de momentul în care Banca Centrală acordă avizele celorlalţi reprezentanţi din management, ne-a mai declarat domnia sa.

AGA CEC Bank l-a mai nominalizat pe Lucian Anghel, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti (BVB), pe funcţia de Director - Prim-Vicepreşedinte, membru al Consiliului de administraţie al CEC Bank, deţinută în prezent de Andrei-Liviu Stamatian. Mandatul lui Lucian Anghel la BVB este pe sfârşite, întrucât acesta a fost ales preşedinte al Consiliului de Administraţie al Bursei pe 9 ianuarie 2012 pentru un mandat de patru ani. În prezent, Lucian Anghel deţine şi funcţia de director general al BCR Pensii, după ce anterior fusese economist şef al aceleiaşi bănci.

Ministerul Finanţelor, care este unicul acţionar al CEC Bank, a precizat, într-un comunicat: "Mandatele membrilor executivi ai Consiliului de Administraţie al CEC Bank prelungite începând cu data de 11 mai a.c. şi până la data aprobării de către BNR a noilor membri nominalizaţi de către AGA sunt Radu Graţian Gheţea: Director general - Preşedinte al CA; Andrei-Liviu Stamatian: Director Prim-Vicepreşedinte, membru al CA; Gheorghe Carabaşan: Director - Vicepreşedinte, membru al CA; Mihaela Lucica Popa: Director - Vicepreşedinte, membru al CA.

În funcţiile de membri executivi ai CA al CEC Bank pentru un mandat de patru ani, începând cu data aprobării de către BNR, Adunarea Generală a Acţionarilor băncii i-a nominalizat pe Enache Jiru: Director general - Preşedinte al CA; Lucian Claudiu Anghel: Director - Prim-Vicepreşedinte, membru al CA; Mihaela Lucica Popa: Director - Vicepreşedinte, membru al CA; Cristian Tudorancea: Director - Vicepreşedinte, membru al CA".

De asemenea, AGA CEC Bank a prelungit mandatul de Director - Vicepreşedinte pentru Mirela Iovu, până la data aprobării de către BNR a unui mandat similar pentru Andrei Răzvan Micu.

În acelaşi timp, au fost prelungite, începând cu data de 11 mai a.c. şi până la data expirării mandatelor noilor membri ai conducerii instituţiei bancare, mandatele pentru Gelu Ştefan Diaconu, Valentin Tiberiu Mavrodin, Mirela Şiţoiu, Ciprian Sebastian Badea, Dan Manolescu, Mihail Constantin şi Mihai Gogancea Vătăşoiu - membri neexecutivi ai Consiliului de Administraţie al CEC Bank.

În ciuda scandalului de anul trecut, Radu Graţian Gheţea a reuşit să-şi termine mandatul la conducerea băncii, surse din Ministerul Finanţelor afirmând că înlocuirea domniei sale înainte de termen ar fi presupus plata unei despăgubiri imense, fapt ce i-a descurajat pe guvernanţi. Sunt şi voci care afirmă că domnul Gheţea ar fi fost susţinut şi de BNR.

La jumătatea lunii martie, conducerea CEC Bank a informat Ministerul Finanţelor asupra efectelor Legii nr. 29/09.03.2015 pentru aprobarea OUG nr. 113/2013 privind unele măsuri bugetare şi pentru modificarea şi completarea OUG nr. 99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului, susţin surse apropiate situaţiei, care ne-au explicat că actul normativ interzice cumulul funcţiilor de director general şi preşedinte CA la conducerea băncilor. În urma acestei informări, Ministerul Finanţelor Publice ar fi solicitat aprobarea Băncii Naţionale a României (BNR) ca CEC Bank să poată aplica, pentru o perioadă situată între şase şi doisprezece luni, prevederile actualului Statut, conform cărora preşedintele Consiliului de Administraţie exercită simultan şi funcţia de director general.

În urma acestei solicitări, BNR ar fi aprobat, la începutul lunii aprilie, exercitarea simultană, de către aceeaşi persoană, a funcţiilor de preşedinte al Consiliului de Administraţie şi de director general în cadrul CEC Bank SA, pentru o perioadă de cel mult 6 luni, de la data intrării în vigoare a Legii nr. 29/2015, respectiv până cel târziu la data de 15.09.2015.

În piaţă s-au făcut deja pariuri că schimbarea lui Radu Gheţea de la conducerea CEC a fost posibilă pentru că i s-ar fi promis funcţia de preşedinte CA al băncii începând din septembrie, când funcţiile sus-menţionate nu mai pot fi cumulate.

(A.T.)

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. De limbrici mai scapi dar de limbricoizi mai greu. Asa e Anghele?

    1. Bagati de seama ca Anghel, dupa ce a transformat Bursa din barcuta in Crucisator, sa nu transforme si CEC in Crucisatorul pietei bancare! Individul este o nulitate de la cap la coada! Dovada: rezultatele la BVB dupa 4 ani de mandat.

    Au reusit cu greu, la numai o prelungire dupa expirarea mandatului sa il deconecteze pe acest basist de la banul public. Prea tarziu, prea putin in cazul unui individ e care il vedeam plecat incatusat cu cativa ani in urma. Multi ii sunt datori, pe multi ii are la mana si asa se propaga sistemul in continuare. Se va retrage la o pensie obscena, un drept castigat dupa 44 de ani de munca... De aia suntem o tara saraca pe intreg colonizata economic.

    Iti urez k urmasi tai sa piarda tot in favoarea unei banci iar tu sa traiesti 100ani k sa apuci acel moment. Sanatate

    esti o rusine pentru tara. ai mancat banii poporului si ai adus si altii in tara ca sa ne ia bogatiile neamului .

    este un inceput dar tot BNR-ul o sa plece cat de curand, de buna voie sau fortati.

    1. Sigur ca da; o sa plece pe rand, "pas cu pas" in vacante exotice, doar suntem in Romania lucrului bine facut.

      Cred ca la astea s-a gandit Iohannis cana a scos perla. 

      un prost pe care numai o tara ca romania l a putut suporta.

      daca era pebanii lui era mort de mult. 

      asa, a tocat banii statului degeaba.el si amanta lui inflorata dr iovu.alta imbecila!

      44 de ani, nici acum nu a inteles ce e aia modestia.pacat! 

    bine ca pleaca, usor usor se cara toate vestigiile comunisto- securiste, dar lasa o mostenire urata. a aparat nelegiurile bancilor si a fost in acealsi timp agentul bancar al familiei basescu. de ce nu sunt si repercusiuni juridice pentru mizeriile facute?

    du-te...luat-ar dracu si sa te zvarcolesti asa cum o fac eu acum ....te-ai dat cu strainii SARPE IN LOC SA AJUTI romanii cand a aparut ORDONANTA 50...ai trimis hartie in care mai mult ne-ai afundat..........DIRECT IN IAD SA AJUNGI

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb