Nuntirea prostiei cu răutatea sub odăjdiile preoţeşti ale minciunii

Cornel Codiţă
Ziarul BURSA #Editorial / 3 octombrie 2018

 Cornel Codiţă

E bine să trăieşti în lume! Afli ce nu ştiai şi te miri de ce ţi se întîmplă, mai în fiecare zi. Mă rog, cel puţin aşa ne este dat nouă, celor care trăim în "viaţa politică" a României, noi ăştia din mărginime, de dincolo de hotarul dinlăuntrul căruia ni se hotărăşte soarta. Ieri am aflat, spre exemplu, că imaginaţia domnului Drag­nea este relativ mărginită, searbădă, oarecum, lipsită de orizont, de amplitudine. Ne-a spus-o chiar domnia sa, obligat să cons­tate, nu fără o doză semnificativă de surprindere şi mirare, că în zisa sa imaginaţie nu încape cu nici un preţ un fapt important, oricît s-a chinuit dînsul să-l înghesuie acolo, ca pe o buleandră suplimentară într-un geamantan care şi aşa nu se mai închidea de prea plin. Faptul invocat este acela că "Româ­nia" a putut fi tratată cu atîta brutalitate de către oficialii Uniunii Europene în ciuda faptului că România este şi ea membră a Uniunii Europene. Evenimentul s-a produs cînd noua doamnă de fier a Europei, cazată temporar la Palatul Victoria din Bucureşti, a fost întîmpinată în plenul Parlamentului European nu cu trandafiri cum credea domnul Dragnea că i s-ar fi cuvenit pentru eforturile supraomeneşti pe care le face în serviciul bravului popor român, ca şi în lecturarea celor cîtorva cuvinte care i-au fost puse pe hîrtie, ci cu întrebări incomode şi cu discursul tăios al Prim-vicepreşedintelui Comisiei Europene, excelenţa sa, domnul Franciscus Cornelis Gerardus Maria Timmermans. Diplomat şi "birocrat" de carieră (în sensul bun al cuvîntului!), om politic cu cîteva remarcabile mandate parlamentare şi guvernamentale la activ, specializat în studiul literaturii franceze, la vreo două universităţi, în istorie şi drept european, la una dintre ele şi în probleme de informaţii, mai precis în interogarea prizonierilor de război ruşi, în cadrul serviciului de informaţii al armatei olandeze pe care a servit-o cu onor în timpul scurtului său serviciu militar. Om de oarece res­piraţie intelectuală, capabil să se exprime articulat nu doar în olandeză şi rusă, ci şi în franceză, engleză şi germană. Nu-i chiar de colea cînd îl compari cu doamna prim-ministru Viorica... Dăncilă Viorica, desigur, care habar nu are cum arată un prizonier de război rus şi cu atît mai puţin cum ar trebui interogat acela. Domnul Timmermans, în interpretarea plină de culoare a ziselor sale de către domnul Dragnea, a avut îndrăzneala să ameninţe România cu tribunalul... nici mai mult, nici mai puţin!

Aici se naşte, desigur, întrebarea de factură hamletiană: care este rădăcina pateticei văicăreli dragniene: prostia, răutatea sau minciuna? Ca să îl parafrazăm pe Vlahuţă, de nici una dintre ele nu mă cutremur, ci de eternitatea lor! Dacă domnul Dragnea nu ştie că nici el şi nici Dăncilă, cît e dumneaei de prim ministru, şi, la o adică, nici Parlamentul, nici Guvernul, nici Preşedintele României nu sunt Româ­nia, atunci este prostie. Îi facem oficiul de a repeta adevărul simplu, de bun simţ, că România este România şi nimeni nu îi poate lua locul. Deci, nimeni nu este România, decît Româ­nia! Instituţiile guvernării sale şi înalţii lor oficiali, deţinători temporari ai unui mandat de guvernare, indiferent de funcţie, au conform Constituţiei puteri de reprezentare a statului numit Româ­nia, dar nici un om întreg la minte nu are cum să confunde pe cel care reprezintă cu ceea ce este reprezentat! Dacă s-a folosit, ca în atîtea alte ocazii, de o minciună ca să mai tragă ceva foloase electorale, văicărindu-se ca o bocitoare profesionistă către galeria psd-istă din peluză, înţepenită în doctrinata răutăţii funciare a "străinilor" care vor să ne ia tot avutul, ţărişoara şi să ne mai şi omoare, atunci, este desigur vorba doar despre om şi caracterul său.

Răutatea, însă, dorinţa de a face rău altora, cu orice preţ, în cazul de faţă României şi intereselor sale în Europa şi în lume, este o trăsătură care a ieşit la iveală, a devenit vizibilă, ceva mai în urmă, acum cînd domnul Dragnea pare să fi lăsat deoparte orice consideraţii, altele decît cele care îi pot aduce capital şi profit politic imediat şi, poate, salvarea mult visată din chingile jus­tiţiei.

Opinia Cititorului ( 11 )

Secţiunea de comentarii la articolele domnului Cornel Codiţă este abuzată grav, continuu, de unul şi acelasi cititor, de ani de zile, motiv pentru care, în acord cu autorul, am limitat textul oricărui comentariu la maximum 500 de semne.

  1. In ultimul timp in munti au crescut populatiile de ursi ( aia de fac poze cu Gratiela in secuime ) si de adversari ai lui Dragnea care se antreneaza in tabere :))) In aceste tabere se preda in special gramatica pt ca teroristii destabilizatori sa o rapuna cu conjugarile pe VV :))) Electoratul PSD sunt bugetarii aserviti cu lefuri nesimtite si cei saraci pacaliti cu o punga de faina .Deci poate debita orice ca are public : saracii nu inteleg mare lucru pt ca nu au acces la educatie iar cei...

    "În tărâmurile superioare, Pitagora este abordat de un prieten al său despre situația degenerării pe Planeta Pământ.

    – De ce crezi că s-a ajuns la o asemenea degenerare? 

    Pitagora îi răspunde sec: 

    – Nu știu matematică! 

    Prietenul său, confuz: 

    – Nu văd legătura! 

    Pitagora:

    – Au confundat tabla adunării cu cea a înmulțirii. Astfel, au transformat „Cine se aseamănă, se adună”, în „Cine se aseamănă, se înmulțește”... 

    1. Cine se aseamana inmulteste mai bine :)) Asa s-a ajuns sa avem defavorizati si desfavorizati , un fel de preafericiti preaindestulati :))) Cu noul cod penal inmultirea e si mai usoara :)

    E bine să trăieşti în lume!

    Redactia, va rog intrebati-l pe domnul Codita, unde in afara de lume se mai poate trai?!. Nu de alta dar sunt curios daca se obtin pasapoarte si in "nelume". 

    1. N-a fost atent. Articolul s-a vrut a fi un periaj subtil pentru securistul olandez.

      ... io crez ca birocratii astia - in oricare sens al cuvantului ... sunt in regim de panica ... is cam nedumeriti in ce moneda isi vor incasa pensiile ... in cazul in care euro se duce pe apa sabetei ... cu siguranta nu-si doresc pensia in lei ... atunci "musca" si ei din cine (mai) pot ... deltfel, italienii isi permit sa nu le prea pese de europa ... spunand ca ei reprezinta poporul italian ... stabilindu-si un buget mai "flexibil" ... iar noi o tot dam cu coruptia in sus si-n jos si de la...

      Este doar deriva PPE. Securismul global crapă.

      Nu poti sa te abtii sa nu semnalizezi cat de lipsit de imaginatie esti!

    Domnule Codita, dar noi nu trăim în "viaţa politică" a României, nici macar in mărginime; suntem extraterestrii dpdv politic, usor bagati in seama, din patru in patru ani. 

    1. Pardon, in Marginimea Sibiului se traieste si inca bine de tot. 

    Unirea prostiei unui partener sau a amandorura cu rautatea celuilalt sau a amandorura sub odajdiile mincinoase ale preotiei...pentrru asta s-au risipit resursele limitate ale statului!...cea mai mare prostie posibilia sa faci acest lucru , pentru o tema privata si religioasa. Casatoria este un rau necesar pentru perpetuarea speciei, care omoara libertatea spiritului dar si pe cea materiala...este si o prostie, care se bazeaza pe un ritual religios mincinos! O cheie de citire a articolului...

DIN ACEEAŞI SECŢIUNE

Editorial

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb