Nymex vrea să-şi mute tranzacţiile electronice la Chicago Mercantile Exchange

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 20 ianuarie 2006

Cea mai mare piaţă energetică din lume va aloca 15 milioane de dolari îmbunătăţirii sistemului de tranzacţionare electronică a contractelor futures

New York Mercantile Exchange (Nymex), cea mai mare piaţă energetică din lume, ar putea să-şi mute tranzacţiile electronice cu petrol, gaze naturale şi benzină în sistemul Globex al Chicago Mercantile Exchange. Conducerea Nymex a înfiinţat o subcomisie care analizează posibilitatea utilizării Globex - cel mai mare sistem de tranzacţionare electronică pentru contracte futures, ca să înlocuiască propriul sistem de tranzacţionare "after-hours" - Access, spun surse apropiate conducerii Nymex, citate de presa internaţională.

Preşedintele Nymex, James Newsome, declara, încă de anul trecut, că sistemul electronic de tranzacţionare al Bursei trebuie îmbunătăţit şi a promis să aloce 15 milioane de dolari acestui proces. Un parteneriat cu Bursa din Chicago ar reprezenta o modalitate rapidă şi concretă în sensul mai sus menţionat, spun analiştii. Oficialii Nymex şi cei ai Chicago Mercantile nu au comentat, însă, pe marginea acestei posibilităţi.

În ultima vreme, pieţele urmăresc să-şi consolideze sis-temele electronice de tranzacţionare ca să ţină pasul cu ritmul de creştere a volumului de tranzacţii. Nymex, care obţine cea mai mare parte din veniturile sale din tranzacţiile cu strigare, este din ce în ce "mai ameninţată" de creşterea numărului tranzacţiilor electronice. Specialiştii spun că Nymex nu a investit suficient în sistemul electronic, care cîştigă tot mai mult teren în defavoarea licitaţiilor cu strigare.

Competiţie pe piaţa energiei

Cel mai de temut competitor al Nymex este Intercontinental Exchange din Londra, care deţine ICE Futures, fostă International Petroleum Exchange. Compania, care a renunţat la platforma clasică de tranzacţionare în aprilie 2005, în favoarea tranzacţiilor electronice, şi-a majorat cu 18% volumul operaţiunilor anul trecut.

Săptămîna trecută, ICE Futures a anunţat că va lansa, în februarie, tranzacţii futures care să concureze direct cu cele ale Nymex. La momentul actual, ICE Futures derulează tranzacţii cu ţiţei brut Brent, a cărui cotaţie este utilizată ca preţ de referinţă în afara SUA. Pînă la momentul actual, Nymex nu a reuşit "să pună mîna" pe tranzacţiile cu Brent. Totuşi, Nymex a inaugurat, anul trecut, o platformă de tranzacţionare cu strigare la Londra, sperînd să atragă clienţii fostei International Petroleum Exchange, înainte ca aceasta să fie închisă. Operaţiunile Nymex din Londra au vizat numai 138 de contracte pe Brent la data de 17 ianuarie, comparativ cu 171.402 la ICE Futures.

Tot în 2005, Nymex a decis să vîndă 10% din capitalul său către firma de investiţii "General Atlantic" LLC, în schimbul sumei de 135 milioane de dolari. Afacerea mai necesită aprobarea membrilor Nymex. Unii dintre aceştia consideră că preţul oferit de "General Atlantic" este prea mic, iar modificările ce se vor produce în modul de guvernanţă a acesteia, după vînzare, nu sînt corecte faţă de deţinătorii actuali.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb