"NYSE Euronext" cumpără 5% din cea mai mare bursă de mărfuri a Indiei

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 18 februarie 2008

"NYSE Euronext" cumpără 5% din cea mai mare bursă de mărfuri a Indiei

Bursa trans-atlantică NYSE Euronext plăteşte 2,4 miliarde de rupii (61 milioane de dolari) pentru o cotă de 5% din Multi Commodity Exchange of India Ltd. (MCX), cea mai mare piaţă de mărfuri din India, res­pectiv a treia bursă a aurului din lume. India este cel mai mare utilizator mondial de aur şi al doilea producător de grâu, zahăr şi orez.

Preţul pe care îl oferă NYSE Euronext dă bursei indiene o valoare de 1,1 miliarde de dolari, potrivit purtătorului de cu­vânt al MCX, Ravi Muthreja.

Tranzacţia, care are nevoie de aprobarea autorităţilor de reglementare, se va finaliza, probabil, în luna iunie, au anunţat reprezentanţii celor două burse.

"MCX ne va aduce noi oportunităţi de afaceri", a declarat Duncan L. Niederauer, director executiv al NYSE Euronext, adăugând: "Această tranzacţie subliniază angajamentul nostru pe termen lung faţă de India şi este conformă ţintei noastre strategice de aliniere a NYSE Euronext la partenerii globali, res­pectiv de diversificare a portfoliului de produse".

Transferurile derulate la bursele de mărfuri din India ar putea atinge 50.000 de miliarde de rupii în anul fiscal care începe la data de 1 aprilie, în condiţiile în care modificările legislative permit sporirea tranzacţiilor cu zahăr şi ulei de soia, potrivit Forward Markets Commission, autori­tatea pieţei din India.

MCX a luat fiinţă în anul 2003. Pe această piaţă se derulează tranzacţii cu metale preţioase, feroase şi neferoase, energie, produse agricole şi industriale.

MCX realizează mai bine de patru cincimi din valoarea tranzacţiilor cu mărfuri derulate în India. În decembrie 2007, MCX opera tranzacţii futures pentru 56 de mărfuri. "Fidelity International" deţine 9% din MCX, iar "Citigroup" Inc. şi "Merrill Lynch & Co." - câte 5% fiecare. În ultima lună a anului trecut, trei investitori indieni, printre care o divizie a "ICICI Bank" Ltd., au preluat 9,55% din bursa indiană.

Alţi acţionari ai MCX sunt "State Bank of India", "National Bank for Agriculture", "Rural Development" (NABARD), "National Stock Exchange of India" Ltd. (NSE), "SBI Life Insurance" Co. Ltd., "Bank of India" (BoI), "Bank of Baroda" (BoB), "Union Bank of India", "Corporation Bank", "Canara Bank", "HDFC Bank", "Kotak".

În prezent, la NYSE Euronext sunt listate 14 societăţi din India, 12 - la New York Stock Exchange şi două la Euronext. Capitalizarea de piaţă combinată a acestora depăşeşte 110 miliarde de dolari.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb