O Analiză XTB descoperă un alt Boom al inteligenţei artificiale pe baza evaluării a 8 companii

T.B.
Companii / 15 iunie 2023

O Analiză XTB descoperă un alt Boom al inteligenţei artificiale pe baza evaluării a 8 companii

În domeniul tehnologiei AI, pieţele financiare au început să recunoască potenţialul pentru un alt boom tehnologic, arată o analiză XTB, casă de brokeraj pe burse internaţionale.

Analiştii XTB au selectat opt companii ale căror evaluări pot fi influenţate în mare parte din speculaţiile în creştere cu privire la aplicaţiile AI şi creşterea veniturilor reale prin această nouă tehnologie.

Privind randamentele cumulate din 2020, Nvidia (NVDA.US) şi Arista Networks (ANET.US) apar drept lideri printre companiile AI selectate. Comparaţia arată, de asemenea, că firmele de AI cu capitalizare mică par a profita pe un orizont de timp de mai mulţi ani. Cu toate acestea, de la începutul anului 2023, C3.ai, BigBear AI şi Soundhound AI au câştigat 260%, 202% şi, respectiv, 132%. Companiile foarte îndatorate se pot confrunta cu dificultăţi în accesarea finanţării şi arderea numerarului într-un mediu macro solicitant.

Rapoartele fundamentale PE, PS şi PB pentru cele opt companii AI selectate arată că Nvidia este tranzacţionată cu o primă semnificativă, cu evaluarea sa de aproape 40 de ori mai mare decât valoarea contabilă.

Microsoft (MSFT.US), un gigant cunoscut anterior în principal pentru vânzarea de software Windows, concurează cu Google, deoarece ambele companii lucrează la crearea unei inteligenţe artificiale generative optime şi eficiente. Microsoft este, de asemenea, un acţionar major al OpenAI (evaluat de companie la 29 de miliarde de dolari), oferind soluţii competitive pentru Google: un browser şi servicii cloud pentru companii.

Microsoft va colecta 75% din toate profiturile OpenAI până la returnarea completă a investiţiei sale (10 miliarde de dolari). Odată ce OpenAI va rambursa datoria, Microsoft va achiziţiona un pachet uriaş de 49% din companie.

Serviciile Microsoft 365 de la Microsoft câştigă posibilităţi mai largi legate de AI. Browserul Bing este poziţionat ca cel mai mare concurent al dominaţiei actuale a Google.

Compania generează o parte semnificativă a veniturilor sale din vânzările de software (Windows) şi din vânzările de hardware. Este, de asemenea, al doilea cel mai mare furnizor de servicii cloud din lume, după AWS (Azure). AI poate oferi o valoare adăugată semnificativă modelului său de afaceri dovedit.

Alphabet (GOOGL.US) îşi îmbunătăţeşte şi îşi proiectează propriile instrumente AI şi modele de limbaj (laMDA). Are o infrastructură completă de produse şi aplicaţii proprii pentru a le aplica. Prin urmare, nu depinde de clienţii externi în acest sens. Majoritatea veniturilor sale provin din publicitate, ceea ce face ca afacerea sa depinde într-o oarecare măsură de climatul economic.

Google beneficiază de poziţia sa dominantă pe piaţa browserelor (aproape de o cotă de piaţă de 80%) şi de afacerea în creştere Google Cloud.

De mulţi ani, Alphabet (Google) a fost compania care a cheltuit cel mai mult pentru dezvoltarea AI dintre toate companiile Big Tech.

Google doreşte implementarea AI în motorul său de căutare pentru a ajuta la menţinerea dominaţiei sale în sectorul din ce în ce mai solicitant al browserelor, care este favorizat de efectele de reţea.

Compania îşi îmbunătăţeşte propriul chatbot - Bard. Prezentarea sa nereuşită în Q1 2023 a declanşat o vânzare masivă a acţiunilor companiei, dar acţiunile au compensat pierderile şi nu numai.

Dintre companiile AI, Nvidia (NVDA.US) a avut cea mai mică creştere anuală a veniturilor. Cu toate acestea, piaţa nu s-a preocupat de acest fapt, întrucât vede compania drept un beneficiar al "următorului capitol" al pieţei de creştere.

Datorită euforiei AI, Nvidia (NVDA.US) a devenit a cincea cea mai mare companie din SUA şi a noua companie care a depăşit vreodată o capitalizare de piaţă de o mie de miliarde de dolari. A început producţia de cipuri pentru centre de date (GPU) încă din august 2022, înaintea concurenţei. Acest lucru şi-a consolidat avantajul pe termen scurt şi i-a permis să răspundă în primul rând cererii emergente de AI.

Cele mai recente rezultate pentru Q1 2023 arată că Nvidia şi-a crescut prognoza pentru trimestrul curent cu 50% şi a indicat "cererea în creştere" legată de aplicaţiile AI. Beneficiază de cererea în creştere şi de oferta globală limitată de GPU.

Veniturile din centrele de date sunt din ce în ce mai importante pentru rezultatele Nvidia, iar piaţa vede inteligenţa artificială ca pe o pârghie pozitivă în creştere pentru afacerile companiei. Cel mai recent raport a arătat, de asemenea, venituri îmbunătăţite din jocuri şi auto.

Nvidia îşi măreşte capacitatea de producţie pentru a satisface cererea care depăşeşte oferta, iar cipurile sale sunt cunoscute ca unele dintre cele mai eficiente din lume. Compania intenţionează să înceapă producţia de supercalculatoare axate pe inteligenţă artificială pentru firme mari.

Arista Networks (ANET.PL) proiectează şi vinde comutatoare de reţea multistrat de înaltă performanţă, utilizate în centrele de date mari, cloud computing şi tranzacţionarea de înaltă frecvenţă (HFT). Important este că firma nu are nicio datorie (pe termen scurt 0, pe termen lung 55,3 milioane de dolari) şi o capitalizare bursieră de aproape 20 de ori mai mică decât cea a Nvidia.

Veniturile companiei cresc aproape exponenţial odată cu venitul net. Arista menţine marjele peste 30%. Reacţia recentă la rezultatele financiare s-a datorat în principal creşterii uşor mai scăzute a profitului net de la an la an şi marjelor uşor mai scăzute, dar valorile de creştere ale companiei rămân la niveluri mai mult decât satisfăcătoare, potrivit Bloomberg.

Arista nu are fabrici în China sau Taiwan, care în prezent sunt considerate zone cu potenţial risc geopolitic. Unităţile sale de producţie sunt situate în SUA, Canada, India şi Malaezia.

În afară de comutatoarele de reţea, compania oferă propriul software, cum ar fi AVA (sistem de securitate cibernetică şi suport pentru decizii), EOS (API-uri cloud şi integrare cu aplicaţiile majore ale companiei) şi CloudVision (automatizare a fluxului de lucru).

Având în vedere măsurile EBITDA (profitul înainte de dobânzi, impozite, depreciere şi amortizare), Arista Networks arată foarte asemănător cu cele mai mari companii de tehnologie. Palantir este, de asemenea, similar, cu o diferenţă fiind că firma a avut indicatorul EBITDA negativ anul trecut.

AMD (AMD.US) plasează ştacheta sus şi îşi propune să devină un jucător important pe piaţa dispozitivelor de calcul AI, extinzându-şi oferta de circuite integrate de la Edge AI la cloud. În ciuda dominaţiei Nvidia şi a concurenţei în creştere din partea Intel, AMD are resursele necesare şi avantajele competitive pentru a deveni un furnizor semnificativ pe această piaţă.

AMD are o cotă de piaţă de aproximativ 30% la procesoare şi puţin sub 20% pe piaţa GPU-urilor discrete. Prezenţa puternică a AMD pe piaţa de cipuri ar trebui să ofere o expunere largă la creşterea cererii pe care o va crea inteligenţa artificială pentru cipuri.

În urmă cu peste un an, AMD a achiziţionat producătorul de semiconductori înalt specializat Xilinx pentru 49 de miliarde de dolari. Potenţialul actual al Xilinx pare enorm în contextul proiectării de produse de nişă pentru AI.

Concurentul direct al AMD este Nvidia, care este, de asemenea, specializată în procesoare grafice discrete şi are aproximativ 80% cotă de piaţă.

Palantir (PLTR.US) se concentrează pe analiza datelor mari, deservind iniţial Departamentul de Informaţii şi Apărare al SUA. Piaţa a perceput acest lucru ca o dovadă a calităţii software-ului şi instrumentelor companiei. Până de curând, profitabilitatea companiei părea îndepărtată. Datorită cererii de instrumente AI, Palantir se aşteaptă să obţină profitabilitate în fiecare trimestru al anului curent. În 2021, acţiunile Palantir au experimentat euforie, care s-a transformat într-o tendinţă semnificativă de scădere în 2022.

Palantir s-a deschis clienţilor privaţi şi deserveşte companii din diverse industrii, inclusiv conglomerate medicale, financiare şi industriale. Investitorii văd potenţial în primul rând în sectorul privat, iar interesul larg din partea companiilor externe poate fi un catalizator pentru creşterea viitoare.

Instrumentele companiei permit analiza profundă a datelor de informaţii şi gestionarea modernă a armatei bazată pe inteligenţă artificială. Palantir se referă la revoluţia necesară în câmpul de luptă ca o concluzie a războiului din Ucraina. Piaţa este încrezătoare că cererea din partea agenţiilor guvernamentale şi a informaţiilor va continua.

C3.ai (AI.US) atrage mult interes speculativ datorită capitalizării sale scăzute de piaţă şi a contractelor cu clienţi importanţi precum Google, Amazon, Baker Hughes şi Departamentul Apărării al SUA. Înainte de IPO în 2020, compania şi-a încercat mâna în industria energetică şi în Internetul obiectelor (IoT) ca C3 Energy şi, respectiv, C3 IoT.

Deşi C3.ai a depăşit previziunile analiştilor în rezultatele sale din trimestrul 1, creşterea afacerii pe care a realizat-o în ceea ce priveşte veniturile şi profiturile pare relativ modestă în comparaţie cu nivelul de interes speculativ.

Compania se poate confrunta cu o provocare semnificativă în concurenţa cu marile firme de tehnologie din cauza consumului de numerar în curs (aproximativ 800 de milioane de dolari).

Piaţa estimează că firma va atinge profitabilitatea în jurul anului 2024. Până acum, frenezia AI nu a dus la o creştere semnificativă a profiturilor şi a marjelor sale. Cu toate acestea, contractele reale cu companii mari pot contribui în cele din urmă la generarea de fluxuri de numerar pozitive, deoarece compania este în prezent în proces de modificare a modelului său de afaceri existent.

SoundHound (SOUN.US) dezvoltă instrumente de recunoaştere a vocii de 18 ani şi în prezent vede o oportunitate în dezvoltarea AI conversaţională (Houndify, Voice AI). Datorită tehnologiei sale, compania ar putea fi o potenţială ţintă de achiziţie.

Veniturile SoundHound în Q1 2023 au crescut cu 56% de la an la an, cu o marjă brută de 71% (comparativ cu 59% în Q1 2022). Pierderea EBITDA trimestrială a scăzut cu 21% faţă de trimestru şi cu 13% de la an la an. Compania vede îmbunătăţiri financiare semnificative, dar încă nu este profitabilă.

CEO-ul companiei şi un veteran al întreprinderilor dot-com, Keyvan Mohajer, a subliniat "cererea în creştere" pentru tehnologie de AI conversaţională. Companii precum Meta Platforms (META.US), care intenţionează să implementeze "agenţi virtuali" în metaverse la o scară mai largă, ar putea fi interesate de astfel de soluţii. Tehnologia SoundHound ar putea fi utilă şi în ceea ce priveşte reglementarea AI, în special identificarea vocală.

Euforia inteligenţei artificiale i-a determinat pe specialişti să ridice recomandări pentru multe companii care beneficiază de această tendinţă. În ciuda unei prime semnificative în raport cu evaluarea fundamentală, Wall Street încă vede un potenţial considerabil pentru Nvidia. Fondul Oppenheimer a indicat o primă record faţă de evaluarea actuală prin creşterea preţului ţintă pentru Big Bear AI de la 10 dolari la 15 dolari per acţiune. Acţiunile companiei costă în prezent 2 dolari. Este de remarcat faptul că nicio recomandare nu este sinonimă cu atingerea ţintei de preţ prognozate.

BigBear AI (BBAI.US) se concentrează pe instrumentele AI pentru armată în primul rând, cu L3 Harris şi US Air Force ca cei mai mari clienţi. La începutul lunii ianuarie, un contract cu US Air Force în valoare de 900 de milioane de dolari a fost un catalizator pentru creşterea BigBear AI.

Cu toate acestea, un contract pe 10 ani cu US Air Force nu garantează venituri de 900 de milioane de dolari; reprezintă limita superioară. Armata va decide valoarea exactă şi valoarea comenzilor de la BigBear AI. Având o capitalizare actuală de piaţă de 300 milioane de dolari, există oportunităţi semnificative care decurg din aceste comenzi.

Deşi compania nu este profitabilă, piaţa răspunde pozitiv la noile contracte din industria de apărare. BigBear AI a semnat un contract cu L3Harris în mai. Compania va furniza sisteme AI avansate care permit operaţiunile autonome ale navelor (ASV), dronelor şi altor vehicule fără pilot. Sistemul ASView al lui L3Harris va fi integrat cu viziunea predictivă a BigBear.ai pentru a îmbunătăţi conştientizarea situaţiei, identificarea şi recunoaşterea câmpului de luptă.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb