O carte despre ieşirea din zona euro, devenită bestseller, provoacă dezbateri aprinse în Portugalia

Ziarul BURSA #Macroeconomie / 29 mai 2013

O carte care îndeamnă Portugalia să renunţe la moneda euro, apărută în luna aprilie şi având ca autor un cunoscut economist portughez, a devenit rapid un bestseller, depăşind mai multe cărţi de slăbit şi chiar popularul roman erotic "Fifty Shades of Grey" ("50 de nuanţe de gri"), scrie WSJ.

Cartea, intitulată "De ce ar trebui să părăsim euro", semnată de economistul Jono Ferreira do Amaral, a aprins o dezbatere publică în societatea portugheză în ceea ce priveşte cauza problemelor economice ale ţării - austeritatea necesară pentru a primi în continuare bani de la UE, sau însăşi moneda euro, potrivit Wall Street Journal (WSJ), citat de Mediafax.

Astfel, o temă rezervată până în prezent discuţiilor din mediul academic a devenit subiect de prelegeri publice, dezbateri televizate şi editoriale de presă. Chiar şi unii politicieni încep să discute deschis dacă ţara are într-adevăr perspectivele unei reveniri economice pe termen lung în interiorul zonei euro.

"Portugalia nu are nicio şansă să crească repede în interiorul unei uniuni monetare cu o monedă atât de puternică. Din fericire, această problemă a încetat să mai fie subiect tabu şi este discutată intens atât aici, cât şi în strănătate", a declarat Ferreira do Amaral într-un interviu recent.

El consideră că cea mai bună soluţie pentru Portugalia ar fi revenirea la vechea monedă naţională şi devalorizarea abruptă a acesteia, pentru a creşte competitivitatea exporturilor.

Aflată la cea de-a patra ediţie, cartea lansată în luna aprilie a fost vândută până în prezent în 7.000 de exemplare - cifră de invidiat pentru o lucrare de nişă, despre economie, pe o piaţă relativ mică.

Portugalia a adoptat moneda euro în anul 1999, iar majoritatea alegătorilor şi politicienilor susţin în continuare apartenenţa la uniunea monetară a Europei, la fel ca în Spania, Irlanda sau Grecia, ţări afectate de asemenea de criza datoriilor de stat.

Premierul Pedro Passos Coelho a declarat că ieşirea din zona euro ar fi un dezastru şi susţine că, dacă Portugalia nu va respecta condiţiile asumate în acordul de finanţare externă, ţara ar putea fi forţată să iasă din uniunea monetară.

Cel mai recent sondaj de opinie efectuat în Portugalia pe această temă a fost realizat cu un an în urmă şi arată că 72% dintre portughezi doresc să rămână în zona euro, în timp ce numai 20% susţin renunţarea la moneda unică.

În urma recesiunii prelungite, partidele comuniste din Portugalia şi Cipru au trecut pe poziţii anti-euro. În Italia, două formaţiuni care au intrat în Parlament, Liga Nordului şi Mişcarea 5 Stele a lui Beppe Grillo doresc un referendum privind apartenenţa la euro.

Recent, în Grecia au luat naştere două partide anti-euro. Chiar şi în Germania, ţară aflată la polul opus al prosperităţii din Europa, atmosfera de îngrijorare a determinat apariţia unui partid anti-euro.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Se cam confirma: Germania a pornit cel de-al treilea razboi mondial. Ca si in trecut, a initiat impunerea "prin convingere" a unei monede proprii, sau sustinuta exclusiv de economia germana si moneda acesteia, urmand apoi ca dupa ce acest lucru isi va face efectul si va slabi economiile si tarile limitrofe, prin indatorare masiva, sa treaca la asimilarea teritoriala, cu sau fara agresivitate armata. Aceasta strategie se manifesta de cel putin 250 de ani in Europa. Cei care nu au mai indurat acest lucru au emigrat in SUA sau in alte state in care libertatea se concretizeaza prin bunastare sociala. Europa si miezul dur acesteia, format din grupurile de interese istorice, au continuat sa persiste cu aceasta strategie invechita. Pana si Marea Britanie si-a modificat existenta si a devenit mai laxa, "s-a americanizat" putin, pastrandu-si totusi aura aristocratica. Ungaria si Polonia au inceput sa se zbata sa iasa din aceasta panza de paianjen. Noi in schimb, continuam sa ne autodistrugem, sa ne indatoram, sa ne slabim puterile, in loc sa ne folosim resursele cu care ne-a inzestrat D-zeu in marinimia lui. Si prin noi ma refer la oamenii care sunt lideri de opinie politici, ofiterii care se chinuie de 23 de ani sa-si protejeze viata, familiile si interesul de grup, purtand vina crimelor din 1989. Gata d-lor, ati reusit sa va protejati, sa va imbogatiti, acum demonstrati ca educatia primita in Stefan Gheorghiu si ulterior, care v-a ridicat deasupra mediei educatiei romanilor in 1989, poate duce la ceva constructiv in Romania, atat pentru comunitate cat si pentru propriile interese. Deja, multe din alte tari incep sa se trezeasca la realitate si "vor rupe pisica", in urmatorii 3-4 ani. Sa nu ramanem iar "de caruta", asa cum s-a mai intamplat in istorie. Asumati-va istoria recenta, asumati-va responsabilitatea si asumati-va crimele din 1989. Asumati-va crima Craciunului, asumati-va calitatea si patriotismul de care a dat dovata condamnatul, asumati-va responsabilitatea dezvoltarii Romaniei intre 1960 si 1980. N-o sa va blameze decat prostii, tradatorii de tara si viitorii invadatori care stau la granite acum si sunt gata sa ne asimileze. Avem si aveti acum destule libertati, de expresie, de opinie, de calatorie. Ajutati-ne sa ne gasim locul pe harta lumii si sa nu disparem, ca momentul este foarte oportun.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb