O ceartă banală aruncă fotbalul autohton în vizorul Europol

DAN NICOLAIE
Ziarul BURSA #Sport / 8 februarie 2013

O ceartă banală aruncă fotbalul autohton în vizorul Europol

Scandalul dintre un oficial al lui Dinamo şi antrenorul Stelei a adus fotbalul autohton în atenţia presei internaţionale dar şi a Europol, care a anunţat că nu mai puţin de 425 de arbitri, conducători de cluburi şi jucători din Europa sunt bănuiţi că au participat la meciuri trucate.

Fotbalul din ţara noastră a intrat în atenţia UEFA din cauza unei aparent banale discuţii în contradictoriu pe teme tehnico-tactice, degenerate într-o dispută în care acuzele legate de meciuri trucate curg în valuri. Cear-ta purtată pe axa Ana Maria Prodan - Cornel Dinu - Laurenţiu Reghecampf - Iulian Chiriţă poate ar fi rămas la stadiul de subiect de presă dacă nu s-ar fi desfăşurat în paralel cu anunţul făcut de Europol că a destructurat o reţea care trucase nu mai puţin de 380 de meciuri din diverse campionate, dar şi din cupele europene. Acuzaţiile fostului antrenor dinamovist, Cornel Dinu, cum că ar fi intervenit pe lângă nişte afacerişti sârbi care doreau să se răzbune pe Laurenţiu Reghecampf, la vremea aceea fotbalist în Germania, pentru că încasase nişte bani pentru un meci aranjat, au făcut înconjorul Europei, presa din Germania şi Serbia alocând spaţii generoase acestui subiect. Personajele implicate în această poveste complicată par dispuse să spună tot ce ştiu şi să atragă şi alţi oameni de fotbal în scandal, mai ales că această ceartă se va muta în justiţie după ce una din părţi a anunţat că va face plângere penală. Chiar dacă episodul care a produs atâ-ta vâlvă s-a petrecut în Germania la un meci Energie Cottbus - Bayern Munchen, nici fotbalul autohton nu este scutit de neplăceri având în vedere că personajele principale au activat sau încă mai activează în prima divizie naţională. Ofiţerii de integritate ai UEFA în colaborare cu Europol au intrat pe fir, interesându-se discret de subiect. Pentru şeful Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF), Dumitru Dragomir, scandalul pică foarte prost, mai ales că după anunţul Europol a ţinut să se laude că Liga 1 nu are nicio problemă cu meciurile aranjate: "Eu zic că sunt jumătate din ţările lumii implicate, mai puţin Româ-nia. Este un scandal, iar vinovaţii trebuie să se ducă la puşcărie. Eu de ani de zile spun că dacă vrem să rezistăm la federaţie şi la Ligă la trei lucruri să nu ne băgăm: la arbitrii, la comisiile jurisdicţionale şi la pariuri. Restul sunt poveşti. Ca să nu te duci la puşcărie trebuie să eviţi astea trei lucruri. Pentru vot democratic sau alt-ceva nu te bagă nimeni la puşcărie". Imediat după izbucnirea scandalului intern preşedintele LPF şi-a schimbat discursul: "E deranj, fraţilor, ascultaţi ce vă spun! Dacă n-o lasă mai moale, va ieşi cel mai mare scandal din istoria fotbalului românesc. Nu spun că vor apărea lucruri adevărate sau false, asta e treaba tribunalului, dar pot veni la suprafaţă tot felul de nenorociri neînchipuite".

O reţea criminală bănuită că a trucat 380 de meciuri de fotbal, între care şi partide din Liga Campionilor şi din preliminariile Cupei Mondiale, a fost desfiinţată, a anunţat oficiul european de poliţie Europol. "Este clar că este vorba de cea mai mare anchetă din toate timpurile privind presupuse meciuri trucate", a declarat directorul Europol, Rob Wainwright. Nu mai puţin de 425 de arbitri, conducători de cluburi şi jucători sunt bănuiţi că au participat la meciuri trucate. Cele mai multe meciuri trucate s-au jucat în campionatele din Turcia, Germania şi Elveţia, a precizat Europol, subliniind că sunt vizate şi alte meciuri din alte campionate. De altfel, imediat, poliţia ungară a anunţat că 50 de persoane sunt suspectate că au trucat 33 de meciuri de fotbal din campionatul intern. Investigaţia din Ungaria a dus la confiscarea a 320.000 de euro după 12 percheziţii şi la arestarea a trei fotbalişti şi patru arbitri. Uniunea Europeană de Fotbal (UEFA) şi Interpol colaborează de mai mult timp pentru a distruge reţelele trans-frontaliere care se ocupă cu trucarea meciurilor şi pariurile ilegale.

Comisia Europeană critică politica marilor cluburi

Preocuparea Uniunii Europene vizavi de sumele care se vehiculează în sportul rege este una majoră. Într-un studiu, Comisia Europeană denunţă sumele exagerate ale transferurilor în fotbal şi lipsa condiţiilor echitabile: "Cluburile de fotbal cheltuiesc aproximativ 3 miliarde de euro pe an pentru transferuri de jucători, însă doar o mică parte a acestei sume ajunge la cluburile mici sau la sportul de amatori. Numărul de transferuri în fotbalul european a crescut de peste trei ori în perioada 1995-2011, în timp ce sumele cheltuite de cluburi pentru transferuri au cres-cut de şapte ori. Cea mai mare parte a cheltuielilor mari este concentrată însă într-un număr mic de cluburi care au cele mai mari venituri sau sunt susţinute de investitori foarte puternici. Această situaţie nu face decât să creas-că dezechilibrele care există între cluburile care dispun de mijloace şi cele care nu deţin suficiente fonduri, având în vedere că doar 2% din sumele de transfer ajung la cluburile mici şi la sportul pentru amatori, care sunt esenţiale pentru dezvoltarea de noi talente. Nivelul de redistribuire a banilor în fotbal, care ar trebui să compenseze costurile legate de formarea şi educarea tinerilor jucători, este insuficient pentru a permite cluburilor mai mici să se dezvolte şi să pună capăt dominaţiei pe care cluburile mari continuă să o deţină în competiţiile sportive".

Androulla Vassiliou, comisarul european pentru sport face precizări pe această temă: "Comisia Europeană recunoaşte în totalitate dreptul autorităţilor sportive să stabilească reguli privind transferurile, însă studiul nos-tru arată că, aşa cum sunt în prezent, aceste reguli nu asigură un echilibru corect în fotbal şi nimic care să semene cu o concurenţă loială în competiţiile din ligă sau din cupă. Avem nevoie de un sistem de transferuri care să contribuie la dezvoltarea tuturor cluburilor şi a tinerilor jucători". Regulile în materie de transferuri sunt stabilite de organismele de conducere din sport - de exemplu, FIFA pentru fotbal, FIBA pentru baschet. Sistemul online al FIFA de reglementare a transferurilor (Transfer Matching System - TMS), care este utilizat de 4.600 de cluburi din întreaga lume, a avut drept efect creşterea transparenţei în operaţiunile internaţionale de transfer, dar, la nivel naţional, trebuie luate măsuri suplimentare. Raportul constată că de sistemul actual profită în continuare în special cluburile cele mai bogate, jucătorii-vedetă şi agenţii acestora.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb