O evaluare şi o analiză pe cât de acurate permite patria imprevizibilului

MIHAI ANTONESCU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 13 mai 2019

MIHAI ANTONESCU

Am atins un punct sensibil...

Pe profilul meu LinkedIn, posturile relative la situaţia de la SIF Oltenia, cu precădere trimiterile la articolele din BURSA, au înregistrat un număr surprinzător de vizionări.

LinkedIn permite, pentru cine nu e familiar cu platforma, cunoaşterea identităţii profesionale şi a locului de muncă al vizitatorilor.

Pe lângă mii de bancheri, funcţionari, consultanţi, ziarişti şi investitori, articolul despre "puciul de la 5" a fost urmărit de 27 de angajaţi sau parteneri ai KPMG şi de 9 lucrători ai PWC.

Price este auditorul SIF 1. KPMG auditează SIF 4 şi a avut SIF Banat-Crişana drept client până la bilanţul anului 2015, adică exact în perioada consumării celor mai reprobabile evenimente din viaţa societăţii, printre care faptele care au determinat reţinerea, arestarea şi trimiterea în judecată a lui Najib El Lakis.

(N-am văzut la zi, azi, cu cine au contract SIF1 şi SIF4 dar ultimele situaţii financiare au fost auditate după cum am afirmat.)

La Conferinţa BURSA din data de 16 aprilie l-am întrebat pe Bogdan Drăgoi de ce SIF Banat-Crişana, parte vătămată în dosarul Lakis-Bîlteanu, nu s-a constituit parte civilă.

Mi-a răspuns că, citez, "a decis externalizarea deciziei" , că are "un consultant din Big Four" şi că acesta a luat decizia cu pricina. Adică a dat pisica. La Price Waterhouse sau la KPMG. Sau la amândouă marile firme.

Cum cititorii BURSEI nu sunt public de tabloid, e inutil să precizez că aşa ceva nu a fost şi nu este posibil, că o asemenea hotărâre nu poate fi externalizată şi lăsată în seama unui consultant sau a unei firme de audit.

Am întrebat atunci şi cum a fost închis contabil prejudiciul rezultat din faptele condamnate de instanţa de judecată dar n-am mai primit niciun răs­puns.

Bineînţeles, după publicarea articolelor mele a început să plouă cu delaţiuni şi informări.

Mi-au scris mai mulţi angajaţi ai BCR şi Exim Bank, unii anonim, alţii asumându-şi devoalarea identităţii.

Am primit o relatare foarte interesantă referitoare la vânzarea Rompaper, societate abonată la fonduri europene şi credite subvenţionate, către Vrancart SA, o companie deţinută de SIF 1, la un preţ exagerat. (E de notat prezenţa fizică a domnului Lakis în nişte locuri unde nu era reclamată expres participarea domniei sale şi unde nu avea nici calitatea legală care să-l aducă.)

Mi-au fost relatate numeroase aspecte legate de pretinse ilegalităţi comise de grupul care controlează SIF1, SIF4 şi care, zic eu, este pe cale să obţină şi controlul total asupra SIF5. Nu înţeleg de ce cei care cunosc sau suspectează că au fost comise fapte de natură penală îmi scriu mie, în toiul unui scandal, de ce nu se adresează organelor abilitate ale Statului Român şi de ce au aşteptat până în acest moment pentru a da curs pornirilor justiţiare.

AGEA de la Craiova, de joi, 9 mai, a decurs în parametrii pe care i-am anticipat exact.

Nici conducerea SIF1-SIF4 n-a părut a se sinchisi de neregulile semnalate, nici şefii SIF Oltenia n-au dat semne că ar fi înţeles întocmai ce se petrece.

32 la sută din acţiunile SIF5 au votat împotriva lui Ciurezu. Acesta a mobilizat toate forţele pe care se putea bizui şi, foarte probabil, nu mai are de unde lua alte resurse.

Tudor Ciurezu, deşi victimă a puciului, atrăgând oarecare simpatie prin acest lucru, a dovedit că nu are anvergura necesară pentru a gestiona un conflict de asemenea dimensiuni şi că, ce e mai grav, nu pare a înţelege situaţia. Ciurezu caută acum chichiţe procedurale şi contează pe justiţie şi pe bunul simţ al ASF, într-un mod destul de naiv.

Autoritatea de Supraveghere Financiară va autoriza un act constitutiv care, din informaţiile mele, a fost deja redactat.

Sunt curios să văd cum va fi descris comitetul investiţional pe care solicitanţii AGEA l-au proiectat şi cum va fi tratat de ASF din punct de vedere legal şi în lumina celor afirmate de autoritate în prealabil.

ASF s-a discreditat serios în opinia mea şi are şansa de a o face până la capăt. Nu cred că va rata această şansă.

Aştept să văd şi cum grupul presupus concertat de Tudor Ciurezu, însumând 28,56 % din capitalul SIF 5, grup pe care ASF l-a investit cu o legitimitate formală relativă, se va manifesta la alte SIF-uri şi în ce măsură nişte fonduri de investiţii care au cumpărat participaţii într-o manieră insolită vor fi declarate licite de către autorităţi şi instanţe de judecată.

Nu atât încercarea de expansiune a grupului în chestiune este periculoasă şi îngrijorătoare cât reţinerea făţişă, ostentativă, a autorităţii de supraveghere în a aplica şi menţine legalitatea în aria sa de responsabilitate.

Societăţile de Investiţii Financiare, aşa cum au fost constituite şi înzestrate patrimonial, au fost concepute a fi ferite de controlul absolut al unei entităţi care să le poată administra discreţionar, ele urmând a ges­tiona şi repartiza o bunăstare colectivă în mod echitabil.

Unirea sub acelaşi steag a două SIF-uri a fost deja un lucru grav şi rău prevestitor. Adăugarea unei a treia societăţi la activele aceluiaşi grup, cu certitudinea că expansiunea se va lăbărţa şi asupra celor două SIF-uri rămase, pune în pericol reputaţia şi bunul mers al întregii pieţe româneşti de capital.

Dividendele la SIF vor deveni probabil o noţiune abstractă...

Va urma probabil o luptă feroce pentru acţiunile rezidualilor. O situaţie care trebuie rezolvată pentru a elimina aberaţia unei proprietăţi nedeterminate. Cum - se va vedea.

Fie Lakis, Drăgoi et compania vor inventa o inginerie pentru a le trece în patrimoniu propriu, iar 45 de ani de comunism, 10 de acalmie şi 20 de speculaţii se vor fi consumat în beneficiul final al sus-numiţilor... poate că rachetele care zboară din Liban spre Israel vor fi unele frumoase, de firmă, încrustate cu cristale Swarowski, spre un general extaz estetic local... inves­titorii se vor uita pe site-ul BVB ca pe o pagină de fapt divers...

Fie Statul, Sistemul, în pantagruelicul, crescândul său apetit pentru resurse, va naţionaliza cu susţinerea BERD fiecare punct procentual aflat pe piaţă şi jucătorii particulari vor merge să petreacă nişte ani buni pe cheltuiala Guvernului...

Fie va apărea un alt imperiu privat care le va face lui Drăgoi, Străuţ şi Juravle ce le-au făcut ei lui Filimon, Hoinaru, Ciurezu etc....

Prognoza mea imediată o cunoaşteţi. Dar, oricât de logică şi de argumentată ar fi, o prognoză rămâne o prognoză...

Viitorul e nescris şi nu conteneşte să ne surprindă, nu neapărat plăcut.

Opinia Cititorului ( 15 )

  1. Si care e prognoza aia?

    1. Ciurezu va merge in instanta sa conteste legalitatea AGEA din 9 mai si sa atace raspunsul ASF privind refuzul de concertare. Actiunea in sine nu are efect suspensiv. Se va miza pe bunul simt al ASF de a carui existenta ma cam indoiesc. Si, in ultima instanta se va incerca obtinerea unei ordonante care sa suspende hotaririle AGEA pina la pronuntarea pe fond. Ceea ce nu cred ca se va obtine. Grupul agresor va merge inainte. Am formulat aceste supozitii inainte de AGA. Vazind pozitia de forta adoptata de domnii Dragoi si Buica, nu vad de ce as gresi... Dar, cum spuneam, o prognoza e o prognoza. Sa asteptam faptele!

      Nu e clar ca ASF are interese proprii, cu totul altele fata de cele ale actionarilor mici ?!

      ...ar trebui sa aiba un singur interes - pastrarea legalitatii. Ca autoritate pare a nu avea nici un interes. Persoanele care o reprezinta au mult prea multe interese. Care ar trebui imputate.

    M-am uitat pe filmul conferintei pe tema pietei de capital, e incredibil dar e adevarat, Dragoi exact asa zice, ca a externalizat decizia constituirii Sif ca parte civila in procesul lui Lakis si Balteanu. Catre un consultant din Big 4. Poate ca ar trebui sa intrebati la KPMG si la PWC ce au de spus. Dragoi n-a fost in stare in luni, in ani de zile sa coaca o minciuna mai putin gogonata! SIF urile n-au fost sponsori la conferinta? Cum de i-ati sarit la beregata?:))

    1. De ce as fi mintit? Am 200 de martori si proba video. Da, SIF-urile au fost sponsori, ca la multe manifestari ale ziarului, nu stiu cu ce sume au contribuit dar as paria ca Dragoi a dat mai mult ca Ciurezu... Ceea ce dovedeste ca politica editoriala a Bursei nu e de vinzare, nici de inchiriat. Pe termen lung, pozitia bipeda, erecta a unui organ de presa e nu numai mai onorabila ci si mai rentabila.

      DIICOT a pus sechestru pe actiunile SIF1, cumparate din banii delapidati de gruparea infractionala Lakis-Bilteanu, de catre firma TORCH INVEST SA, pentru ca prejudiciul creat de administratorii infractori sa poata fi acoperit. Firma TORCH INVEST nu a fost inca lichidata dar nici nu mai transmite bilant la Ministerul de Finante din 2014.

      Deci dl Dragoi trebuia doar sa constituie SIF1 in parte vatamata si sa execute sechestrul. Nu recomandarea auditorilor trebuia sa stea la baza deciziei sale, ci votul actionarilor , din care in mod evident trebuiau eliminati actionarii concertati cu infractorii, respectiv, ARIS CAPITAL, SMART CAPITAL INVESTMENT si TORCH INVEST.  

      Poate nu au stiut reprezentanti BIG4 consultati cum sa faca operatiunea si au zis mai bine sa lase actiunile prin TORCH INVEST lui Lakis si Bilteanu si sa-si ia banii pe contractul de consultanta.

      Frumos ar fi ca dl Dragoi, caruia ii este atat de frica de o nationalizare a actiunilor reziduale, sa publice sinteza documentului care contine recomandarea aceea care lasa hotului furaciunea.. 

      Stimate actionar.

      De ce nu faci o petitie catre ASF sa vezi ce raspuns primesti? 

      De ce nu faci o petitie catre SIF1 sa vezi ce raspuns primesti? 

      De ce nu faci o petitie catre DIICOT sa vezi ce raspuns primesti?

      Ar fi interesant de aflat raspunsurile intr-un cadru legal. 

      Mai multe intrebari adresate direct, de catre cei in drept si in calitate legala, ar elucida oaresce mistere...

    Nu e chiar o evaluare, ne spui niste lucruri mai mult ca sa ni le spui. Dar e bine.

    1. De ce ati vrea sa vi le spun?

    Poate aruncati un ochi si in ograda BRK Cluj si a fondurilor de investitii SAI Broker. SIF 4 si Swiss Capital par multumite de pierderile din ultimii ani.

    1. Mai stiti ceva din batatura din spate?

    Dragoi nu va inventa niciodata nimic, eu nu stiu cum a putut omul asta sa fie ministru, nici cum a facut studiile in America si in Anglia!!! S-a folosit de relatiile lui tata-sau, de mintea lui Balteanu, care e un cap, de smecheria lui El lakis si a lui Bogdan Juravle. El nu stie nici cum il cheama, era bun in Guvernul Dancila!:)))

    1. Si eu aveam o senzatie asemanatoare, pe care o consideram gresita si incercam din rasputeri sa o alung, nu-mi place sa subestimez oamenii, mai ales cind intru in conflict cu ei. Nu e sanatos.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb