O femeie Prim-Ministru

Cătălin Avramescu
Ziarul BURSA #Editorial / 1 februarie 2011

Cătălin Avramescu

Acum câteva luni am publicat un editorial în care discutam posibilitatea alegerii, în România, a unei femei în funcţia de Preşedinte. Reacţiile au fost în general pozitive şi diverse. Câţiva au avut suspiciuni: "Se referă, poate, la...". Nu, nu mă refer la absolut nimeni. Discutam chestiunea în principiu şi avansam o ipoteză cu privire la natura regimurilor politice în care au fost alese femei ca şef de stat.

Astăzi doresc să reiau chestiunea într-o cheie puţin schimbată. Mă întreb dacă în România o femeie poa-te deveni Prim-Ministru. (Nu, nu mă refer nici acum la cineva anume.)

Cu toate că cele două situaţii par feţele aceleiaşi monede, în realitate sunt destul de diferite. Mulţi Preşedinţi sunt aleşi direct, în vreme ce practic toţi cei care deţin funcţia de Prim-Ministru sunt desemnaţi, într-un fel sau altul, de un Preşedinte, de un Rege, de un grup parlamentar, de un lider de partid. Şi funcţiile lor sunt diferite. Un Preşedinte este întotdeauna şeful statului, indiferent dacă atribuţiile sale executive sunt importante sau nu. Un Prim-Minis-tru nu îndeplineşte niciodată această funcţie de reprezentare.

Înainte de a scrie acest editorial, am făcut o mică anchetă. Am întrebat câţiva cunoscuţi de ce România nu a avut nici un Prim-Ministru femeie. Prima explicaţie, aşteptată: "misoginismul opiniei publice". Însă, inexactă. Nu "opinia publică" alege Primul-Ministru. Opinia publică are un rol direct în alegerea unui Preşedinte, însă aceasta nu este importantă în alegerea unui Prim-Ministru.

A doua explicaţie: "misoginismul partidelor politice". Posibil. Însă partidele politice au promovat şi femei. Unele au funcţii, influenţă şi notorietate. Şi totuşi, nici una nu a ajuns Prim-Minis-tru.

Am să avansez o altă explicaţie. Mai întâi, să vedem însă care e situaţia în lume. La ora actuală, femei conduc Executivul unora dintre cele mai solide democraţii occidentale. Angela Merkel, cancelarul Germaniei, şi Julia Gillard, Primul-Minis-tru al Australiei, sunt exemplele cele mai vizibile. Guvernul Finlandei este condus de Mari Kiviniemi, iar Iveta Radicova este Primul-Ministru al Slovaciei. Guvernul croat este condus de Jadranka Kosor, iar Johanna Sigurdadottir este Primul-Ministru al Islandei. Cu toate că funcţia de membru al Consiliului Federal elveţian nu este asimilabilă aceleia de Prim-Ministru, merită amintit şi faptul că 4 dintre cei 7 membri ai actualului Consiliu sunt femei.

Ce ne lipseşte, aşadar? Procedura.

Funcţia de Prim-Ministru este esenţială într-o democraţie parlamentară. Formal vorbind, regimul din România, aşa cum este stabilit de Constituţie, nu este parlamentar, ci semi-prezidenţial. Aceasta înseamnă că reuneşte caracteristici prezidenţiale (alegere directă plus unele atribute executive) cu caracteristici parlamentare (răspunderea Cabinetului în faţa Parlamentului). Însă, chiar dacă este semi-prezidenţial, pentru scopurile discuţiei noastre regimul din România poate fi asimilat unuia parlamentar, fie şi pentru faptul că aparţine sub-categoriei "regimuri semi-prezidenţiale atenuate" (sau regimuri Premier-Preşedinte, dacă doriţi o altă clasificare).

În regimurile parlamentare, în genere, există proceduri pentru desemnarea şi învestirea Primului-Minis-tru. Acestea sunt diverse, însă riguroase. De multe ori, Primul-Ministru este şeful partidului majoritar, uneori ales de membrii grupului său parlamentar, alteori (în funcţie de legislaţia relativă la partide) de membrii partidului respectiv.

La noi, însă, domneşte incertitudinea. Singurul lucru cert este desemnarea candidatului pentru func-ţia de Prim-Ministru, o acţiune care este atributul exclusiv al Preşedintelui. Totuşi, Cabinetul format în jurul acestui candidat trebuie să obţină un vot majoritar în Parlament, ceea ce necesită, de regulă, consultări între partide. Care sunt regulile acestor consultări? Nici Constituţia, nici legile şi nici cutumele (presupunând că avem aşa ceva) nu ne ajută cu nimic. Nu e de mirare că unele partide politice doresc să suplinească acest vid prin soluţii ad-hoc, televizate, defazate în raport cu durata mandatelor stabilită de Constituţie.

În lipsa unor reguli clare, corecte şi verificate public cu privire la promovările politice, domneşte adesea bunul-plac. La sediile de partid sau ale "coaliţiilor" sunt convocaţi baronii locali, adesea şefi de consilii judeţene sau mari afacerişti. Soluţiile propuse sunt de circumstanţă. Alaltăieri, un şef de partid ultra-minoritar. Ieri, un primar din sudul Transilvaniei. Acum un deceniu, un birocrat necunoscut din PCR, un senator ţărănist sau un sindicalist. O instabilitate de neconceput într-un regim parlamentar veritabil.

În acest tip de negociere intens personalizată, între grupuri informale, ne-transparentă şi cu reguli incerte, femeile nu au câştig de cauză. Lipsa unor femei din lista Primilor-Miniştri sau măcar dintre candidaţii cu şanse reale ne arată ceva despre deficitul cronic al reglementărilor din interiorul partidelor şi al spaţiului parlamentar.

Notă: Domnul Cătălin Avramescu este consilier prezidenţial.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Nu stiu cand ati clocit aceste idei : Vinerea trecuta,cand ati decis, in cadrul unui discutii discrete ,udata cu Johny plimbaretul,impreuna cu seful dvs cotrocenist,sa-l invitati definitiv pe seful otv-ist D.D., intr-un loc bine pazit si prevazut cu gratii, sau in aceasta dimineata ,la ora 9 ,cand seful dvs cotrocenist a fost anuntat sec de catre ambasadorul Taubman, ca va fi invitat ,pana la urma ,sa faca o vizita in SUA,prin septembrie a.c. In calitate de ..MARTOR in procesul traficantului de arme Victor Bout! Nu ca sef de stat! In portalul Exploziv-news din cea de a doua jumatate a anului 2010 , a apasrut un interviu luat de catre corespondentul site-ului respectiv in SUA lui Victor Bout.In care traficantul de arme citat afirma transant ca stie atatea despre dl T.Basescu incat este sigur cal va avea ca vecin intr-o celula alaturata ! Nu fac decat sa reproduc din textul respectiv. Intre timp, dna Ela Fica,senior editor, coopereaza transant cu Palatul Cotroceni. E treaba dansei sa-l apere de catva timp pe seful dlui consilier. Ca si pe dna Culcer,de la TVR.! Dar referirile vis-a-vis de afacerea Victor Bout, sunt corect reproduse si stocate. Noi stim ca ambitia unei colege pdl-iste este mare, dar ne mentinem opinia ca acum ,cand Egiptul este zguduit din temelii de multimile furioase, tema si continutul editorialului sunt deplasate.

    1. Numele ambasadorului SUA este Mark Gitenstein. Nu Taubman. Cu scuzele de rigoare In rest, informatiile sunt corecte,cfm unor site-uri bine informate. Si cu niste surprize de proportii care nu fac obiectul acetei opinii. Constat ca dl Natafletz nu a aparut. Maestre aveti cuvantul...

    "Reacţiile au fost în general pozitive şi diverse." Ha, ha, Care reactii Cataline? ...din cei 3, 4 forumisti unul is eu (care oi fi avut reactie pozitiva in sesul c'am ras de tine) si alti 2 care ma'njura pe mine cu cate o singura propozitie... La care reactii te referi, sau te pomeni ca te'a cautat lumea personal sa'ti aduca flori pt idee?

    - " Nu, nu mă refer nici acum la cineva anume."... Nooo, cum ai putea sa te referi la cineva anume?. Nici macar nu ti'a dat prin cap vreo idee, nu'i asa? Dar sa stii ca eu te cred. De fapt scopul tau nu era in mod direct grija pt egalitatea de sex, ci GRIJA DE A NE AMINTI CA NUMIREA PM ESTE ATRIBUTUL EXCLUSIV AL PRESEDINTELUI... adica mai baieti, eu va spun cine e jupanu si daca i se scoala lui sa numeasca maine o femeie, o va numi. Asa e Cataline. Nici nu trebuie sa te referi la cineva anume. NICI NU AI DREPTUL SA TE REFERI LA CINEVA ANUME, ca potzi fi luat la ochi ca'tzi place si tie. Tu NICI N"AI VOIE SA GANDESTI... TU TREBUIE DOAR SA EXECUTI... la numele femeii se gandeste jupanul!!! 

    1. M'am uitat de curiozitate... Vrut sa dau link sa se convinga totzi, dar nu ma lasa masterul. Nu'i bai. Se poate cauta simplu "O femeie presedinte Avramescu" si'l gasiti imediat.

      Reactiile pozitive si diverse sunt cam asa> De toate sun 10, dar una e dublura deci 9. Una e a mea, care cum se stie, e pozitiva, mai incape vorba?. Alte 4 sunt injuraturi directe la adresa conului Avramescu. 2 sunt injuraturi la injuraturi, iar una ma injura pe mine. Ramane una, etern pozitiva si ...etern diversa... a japonezului, care, in timpul liber cat ii mai ramane de la "reactii pozitive si diverse" se ocupa cu carciumaria 

    In afara de Ana Ipatescu (recunosc nu prea stiu ce a facut, ce merite ii atribuie istoria) mai stiti vreo femeie care sa fie facut ceva mai acatarii, in istoria neamului nostru ??. 

    1. Maria Rosetti. E adevarat ca era scotianca, dar i-a pozat lui Rosenthal pentru ceea ce a devenit simbolul Romaniei (in treacat fie spus, pictorul era evreu, nascut in Ungaria).

      Aaaa....Elena Udrea (o viitoare Elena din Troia ! - nu a lu' Traian) o posibila, cam pe acolo bat clopotele !!. 

    Nota: Catalin Avramescu e vai de mama lui. Nu-i mai ajunge limba.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb