"O legislaţie concepută pentru reglementarea exploatării lemnului în ţara noastră este o necesitate"

A consemnat Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Companii / 20 august

"O legislaţie concepută pentru reglementarea exploatării lemnului în ţara noastră este o necesitate"

English Version

(Interviu cu Alina Chifan, Direcorul Comercial al EGGER Romania)

"Întreaga operaţiune a EGGER în România a fost gândită pe principiul economiei circulare, unde nimic nu se pierde, totul se reutilizează"

"Tăierile ilegale şi lipsa de predictibilitate din sectorul forestier afectează companiile cu un comportament corect"

"Până în 2050, vom elimina emisiile care au un impact negativ asupra climei"

O legislaţie concepută pentru a reglementa şi controla în primul rând exploatarea sursei principale de lemn din ţara noastră nu este doar o alegere, ci o necesitate fundamentată în cele mai bune practici ale Uniunii Europene, spune Alina Chifan, Direcorul Comercial al EGGER Romania, producător de plăci de PAL brut şi melaminat şi de plăci OSB, din judeţul Suceava.

Conform reprezentantului companiei, 91% din materialele utilizate la fabricarea produselor EGGER Romania sunt materii prime regenerabile, respectiv lemn, diferenţa fiind reprezentată de produse chimice care intră în compoziţia lianţilor. "Întreaga noastră activitate se concretizează în produse care sunt omniprezente în diverse spaţii rezidenţiale, cum ar fi bucătării, băi, birouri, sufragerii şi dormitoare", spune Alina Chifan.

Reporter: Grupul EGGER şi-a început activitatea în România în urmă cu circa 20 de ani. Cum aţi caracteriza evoluţia companiei din ţara noastră de atunci şi până în prezent?

Alina Chifan: Aşa este, Grupul EGGER este prezent în România prin biroul de vânzări deschis la Bucureşti încă din 2004, iar din 2008 funcţionează unitatea noastră de producţie din Rădăuţi. Putem afirma cu mândrie faptul că fabrica din Rădăuţi este una dintre cele mai mari investiţii greenfield din România, o investiţie de peste 570 de milioane de euro.

De-a lungul anilor, EGGER a evoluat treptat într-un ritm consolidat, transformându-se într-un jucător major pe piaţa locală, dar şi globală de materiale pe bază de lemn. Am extins constant gama noastră de produse şi servicii, adaptându-ne la cerinţele pieţei şi la schimbările din sectorul de producţie. În prezent suntem cea mai mare companie din industria prelucrătoare de lemn din România, raportat la cifra de afaceri.

O parte esenţială a creşterii noastre a fost dedicarea continuă pentru inovaţie şi sustenabilitate, ceea ce ne-a permis să ne îmbunătăţim procesele de producţie şi să minimizăm impactul asupra mediului. De altfel, întreaga operaţiune a EGGER în România a fost gândită pe principiul economiei circulare, unde nimic nu se pierde, totul se reutilizează. De aceea, între altele, am investit şi într-o centrală pe biomasă care utilizează deşeurile de lemn ce nu pot fi folosite în producţie pentru a asigura 56% din necesarul de energie din Rădăuţi.

Ne asigurăm că toate materialele noastre sunt obţinute în mod responsabil si ne concentrăm mult pe colectarea deşeurilor de lemn, reciclarea şi reutilizarea lor în procesul nostru de producţie pentru a reduce amprenta ecologică. Astfel, am devenit şi cel mai mare colector şi reciclator de lemn uzat din România.

În concluzie, evoluţia EGGER de-a lungul anilor reflectă o combinaţie de creştere strategică, inovaţie şi un angajament profund pentru responsabilitatea faţă de mediu şi societate. Aceste elemente ne-au modelat într-o companie robustă, pregătită să facă faţă provocărilor, determinată să ofere valoare adăugată partenerilor şi să contribuie la bunăstarea comunităţilor locale din care facem parte.

Reporter: Care sunt principalele categorii de produse pe care le realizează EGGER Romania? Care sunt cei mai importanţi clienţi sau pieţe unde compania vinde produsele?

Alina Chifan: EGGER Romania este o companie producătoare de plăci de PAL brut şi melaminat, precum şi de plăci OSB din ţară. Prin promisiunea noastră "Mai mult din lemn", ne angajăm să oferim nu doar produse pentru mobilier şi amenajări interioare, ci şi pardoseli pe bază de lemn şi materiale de construcţie.

Cu alte cuvinte, întreaga noastră activitate se concretizează în produse care sunt omniprezente în diverse spaţii rezidenţiale, cum ar fi bucătării, băi, birouri, sufragerii şi dormitoare.

De asemenea, suntem implicaţi în proiecte de anvergură, inclusiv amenajări şi mobilier pentru restaurante şi magazine, precum şi în construcţia materialelor necesare pentru târguri şi expoziţii. Ne mândrim că putem furniza toate acestea dintr-o singură sursă, indiferent de tipul proiectului.

Pentru distribuitori, proiectanţi şi arhitecţi, avem o paletă specială de produse, iar prin reţeaua noastră extinsă de distribuitori specializaţi, oferim posibilitatea achiziţionării produselor noastre direct din stoc, chiar şi în cantităţi reduse. În plus, pentru pasionaţii de bricolaj, am creat gama DIY, disponibilă în magazinele de profil, care include în principal pardoseli, OSB.

Cei care doresc să construiască ecologic folosind lemnul vor găsi la noi o varietate de plăci OSB produse în România. În egală măsură, pentru producătorii de mobilier, oferim o gamă largă de decoruri de PAL melaminat. Asigurăm, însă, şi distribuţia de produse EGGER fabricate în alte ţări.

Reporter: Care sunt principalele materii prime folosite în procesul de producţie de către EGGER Romania şi de unde sunt achiziţionate?

Alina Chifan: La EGGER, 91% din materialele utilizate la fabricarea produsele noastre sunt materii prime regenerabile, respectiv lemn. Diferenţa de 9% este reprezentată de produse chimice care intră în compoziţia lianţilor (răşini, adezivi) pentru aşchiile de lemn. Lucrăm continuu la optimizarea materialelor şi proceselor pentru a reduce cantitatea de lianţi sintetici şi răşini necesare. Pentru a cerceta soluţii alternative, avem în mod activ un dialog cu parteneri externi de cercetare şi alte industrii de-a lungul lanţului valoric.

Când vine vorba de resurse regenerabile, respectiv lemnul, materia primă de bază, pentru producţia de OSB folosim doar lemn rotund, calitatea a II-a, iar pentru placa de PAL, peste 88% din materia primă folosită este constituită din co-produse, precum aşchii de lemn, rumeguşul şi lemnul mărunţit provenit din prelucrarea primară a lemnului, respectiv deşeuri din lemn, precum reziduuri din industria mobilei, rebuturi de la clienţi, piese de mobilier sau PAL, care nu mai sunt utilizabile ca materie primă, cutii de transport din lemn masiv, paleţi, lemn netratat de la şantiere, panouri, uşi de interior şi parchet. Ne asigurăm că toate aceste materiale sunt achiziţionate de la companii specializate şi autorizate.

Colectarea lemnului reciclat se realizează prin cele cinci centre de colectare pe care le avem în ţară, Timberpak-urile din Bucureşti, Braşov, Cluj-Napoca şi Arad. Între 2012 şi 2022, am integrat în producţia noastră o cantitate de lemn reciclat echivalentă cu 34.000 de camioane de deşeuri, iar în 2022 am atins o pondere de 21% lemn reciclat în producţia de PAL, cu un obiectiv de a ajunge la 25% până în 2025.

Ne-am propus să creştem ponderea materialelor reciclate în producţia de plăci aglomerate din lemn (PAL) printr-un efort continuu de investiţii în infrastructura de colectare a lemnului reciclat, cu scopul de a reduce utilizarea lemnului proaspăt.

Reporter: În ultimii ani se pune tot mai mult accentul pe reciclare, inclusiv în industria lemnului. Cum abordează EGGER Romania acest aspect?

Alina Chifan: Economia circulară este parte din misiunea EGGER, compania desfăşurând, în prezent, cea mai mare activitate de reciclare a lemnului uzat din România.

Investiţia în activitatea de reciclare din ţara noastră se ridică la peste 20 de milioane de euro, ceea ce ne transformă în unul dintre cei mai mari reciclatori din ţară. Concret, în unsprezece ani, în procesul de producţie a fost folosită o cantitate de peste 676.000 de tone de lemn provenit din deşeuri.

Cu alte cuvinte, activitatea de zi cu zi a EGGER este aliniată standardelor de sustenabilitate. Sistemul nostru de management de mediu asigură implementarea eficientă a obiectivelor de mediu şi integrarea tuturor acestor aspecte în procesele noastre zilnice. Scopul nostru este acela de a asigura respectarea legislaţiei în domeniu, de a evita sau de a reduce impactul operaţional negativ asupra mediului şi de a îmbunătăţi continuu performanţa.

Acest lucru se traduce, în linii mari, în urmărirea sistematică şi consecventă a obiectivelor de mediu, pentru a utiliza toate resursele şi energia în mod responsabil. Pentru a ne asigura că răspundem cât mai bine cerinţelor specifice, fabrica noastră a întocmit propriul program de energie şi mediu, care include obiective suplimentare, specifice fabricii noastre din Rădăuţi, pe lângă cele enunţate de la nivel de Grup.

Obiectivele de mediu şi energie, programele corespunzătoare puse în aplicare, sunt rezultatul procesului intern Plan-Do-Check-Act, dar şi al analizei consumatorilor de energie, al cifrelor-cheie şi schemei interne de sugestii.

EGGER se asigură că 100% din lemnul achiziţionat provine din exploatare durabilă şi conform tuturor cerinţelor legale, investeşte permanent în tehnologii de ultimă generaţie, se concentrează pe creşterea proporţiei de lemn reciclat utilizat în producţie.

Reporter: Una dintre problemele pe care le întâmpină companiile în multe industrii din ţara noastră este lipsa forţei de muncă. De unde îşi recrutează EGGER Romania resursa umană şi cum o reţine în companie?

Alina Chifan: În prezent, EGGER are peste 850 de angajaţi, ceea ce transformă compania în unul dintre cei mai mari angajatori din regiunea Moldovei. Din totalul de angajaţi ai firmei de prelucrare a lemnului peste 95% sunt din judeţul Suceava.

Dacă vorbim despre producţie, într-adevăr, ne este din ce în ce mai greu să angajăm electricieni, mecanici, stivuitorişti şi operatori de maşini. O bună parte dintre cei mai experimentaţi astfel de specialişti din judeţul Suceava au decis să părăsească România şi să plece în ţări precum Germania, Belgia, Franţa şi Marea Britanie.

Chiar dacă salariile şi pachetele de beneficii de la EGGER sunt competitive, în momentul de faţă, încă nu putem concura cu nivelul salariilor din ţările din vestul Europei. Însă, ceea ce facem noi - aspect ce face parte din misiunea EGGER - este implicarea în dezvoltarea comunităţilor, aşa încât angajaţii noştri şi familiile lor să beneficieze de servicii de calitate în domeniile educaţiei şi al sănătăţii în comunităţile în care trăiesc. Contribuim astfel la crearea unui mediu în care angajaţii şi familiile lor să îşi dorească să trăiască aici, în România.

Nu putem să nu subliniem faptul că printre motivele care împing oamenii să părăsească ţara se numără şi lipsa unui sistem medical şi de învăţământ de calitate pentru familiile lor.

De aceea, pentru a contribui la bunăstarea angajaţilor noştri şi a comunităţii din care facem parte, am alocat peste şase milioane de euro în proiecte locale precum renovări şi/sau mobilări complete sau parţiale de şcoli şi licee din judeţul Suceava, dotări cu tablete şi calculatoare pentru diverse unităţi de învăţământ, inclusiv universităţi din zona noastră, dotări cu echipamente medicale şi renovări parţiale de unităţi spitaliceşti, modernizarea sediului ISU din Rădăuţi, achiziţionarea unor autospeciale de stingere a incendiilor, dotarea unor ambulanţe cu echipamente medicale şi multe, multe altele.

Aşa cum am menţionat, la EGGER, nu numai că oferim unele dintre cele mai bune salarii de pe piaţă din domeniul nostru de activitate, dar punem la dispoziţia colegilor noştri şi un pachet amplu şi foarte atractiv de beneficii.

Transportul la serviciu şi înapoi acasă, asigurare medicală premium, acces gratuit la piscine, săli de fitness, terenuri de fotbal şi tenis în tot judeţul Suceava, kineto şi fizioterapie, petreceri în cadrul companiei, concursuri de pescuit, alergare şi alte activităţi distractive, iaurt, fructe şi ceai gratuit sunt câteva dintre beneficiile pe care le oferim colegilor noştri.

În plus, oferim prime de Crăciun, de Paşte şi pentru vacanţa de vară. Nu multe companii din regiunea Moldovei se pot mândri cu un pachet de beneficii atât de puternic.

În plus, EGGER a dispus implementarea unui program de ucenicie încă din anul 2011. Scopul acestui program este să recruteze şi să pregătească următoarea generaţie de lucrători calificaţi. Programul nostru, care combină instruirea teoretică cu cea practică, durează trei ani şi este structurat conform standardelor Grupului EGGER.

Fiecare ucenic beneficiază de un contract de muncă şi este îndrumat de un mentor din cadrul companiei. La finalizarea programului, tinerii vor fi specializaţi ca electricieni sau mecanici, pregătiţi să facă faţă cerinţelor complexe ale domeniului nostru. Această iniţiativă nu doar că ne ajută să ne asigurăm că avem forţa de muncă necesară pentru viitor, dar contribuie şi la dezvoltarea profesională a tinerilor din comunitatea noastră.

Reporter: Care ar fi, în opinia dumneavoastră, principalele măsuri pe care credeţi că ar trebui să le ia autorităţile pentru dezvoltarea sustenabilă a industriei lemnului în ţara noastră?

Alina Chifan: Dezvoltarea sustenabilă a industriei lemnului în ţara noastră poate fi accelerată prin adoptarea unui set de măsuri bine coordonate şi implementarea unor politici clare şi eficiente pentru gestionarea durabilă a pădurilor şi care să asigure un control mult mai ferm şi mai transparent la prima punere pe piaţă a materialelor lemnoase, conform celor mai bune practici din Uniunea Europeană.

Rolul fundamental pe care îl au pădurile în susţinerea biodiversităţii, în combaterea schimbărilor climatice şi în asigurarea sănătăţii planetei noastre nu poate fi subestimat. Totodată, tăierile ilegale şi lipsa de predictibilitate din sectorul forestier afectează companiile cu un comportament corect, care înţeleg să folosească această resursă regenerabilă astfel încât să aducă beneficii complete: economiei naţionale, comunităţilor şi utilizatorului final. În acest context, devine evident că o legislaţie concepută pentru a reglementa şi controla în primul rând exploatarea sursei principale de lemn nu este doar o alegere, ci o necesitate fundamentată în cele mai bune practici ale Uniunii Europene.

Nu trebuie să ignorăm nici educaţia şi formarea profesională în domeniul gestionării durabile a pădurilor şi prelucrării lemnului, care sunt esenţiale pentru a pregăti o forţă de muncă bine informată şi responsabilă, capabilă să implementeze cele mai bune practici în industrie. Aceste măsuri pot contribui la crearea unui cadru solid pentru o industrie a lemnului durabilă şi competitivă în România, cu beneficii pentru economie, comunităţi şi mediul înconjurător.

Reporter: Ce obiective are EGGER Romania în următorii trei - cinci ani?

Alina Chifan: EGGER se angajează să îşi reducă emisiile de gaze cu efect de seră care au un impact negativ asupra climei, în conformitate cu Acordul de la Paris privind clima şi să atingă obiectivul Net Zero până în 2050. Acest lucru înseamnă că, până în 2050, vom elimina emisiile care au un impact negativ asupra climei. Vom parcurge drumul până acolo în etape. Vom aborda lucrurile pas cu pas şi ne-am stabilit câteva repere ca obiective intermediare, până în 2030: vom reduce emisiile directe provenite de la fabricile noastre (Scope 1) cu cel puţin 30%; vom reduce emisiile indirecte provenite din energia achiziţionată (Scope 2) cu cel puţin 40%; vom reduce emisiile indirecte anterioare şi posterioare (Scope 3) cu cel puţin 10%.

Ne-am stabilit obiective ambiţioase în ceea ce priveşte clima. Punerea acestora în practică necesită efort uriaş în multe domenii ale companiei noastre. În prima etapă, vom concretiza măsurile pentru reducerea emisiilor în domeniile Scope 1 şi Scope 2 şi le vom transpune în planuri de investiţii şi strategii de achiziţie. Reducerea din Scope 3 va reprezenta o provocare deosebită. Aici se produce cea mai mare parte a emisiilor noastre, dar, în acelaşi timp, nu ne putem controla în mod direct lanţul valoric anterior şi posterior. Prin urmare, vom colabora cu partenerii noştri de afaceri în vederea găsirii unor soluţii tehnice, tehnologice şi procesuale noi.

În ceea ce prieşte resursele şi lanţul de aprovizionare, pentru piaţa din România ne propunem creşterea proporţiei de lemn reciclat la cel puţin 25% până în 2025 în producţia de PAL. Aceasta înseamnă, implicit, creşterea capacităţii de colectare a deşeurilor din lemn şi a reţelei de Timberpak-uri, centrele noastre de colectare a deşeurilor din lemn.

Reporter: Vă mulţumesc !

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9773
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5090
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2127
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8457
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.5709

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb