O lume în fierbere: manifestaţii în Ucraina, Franţa, Egipt, Brazilia

O.D.
Ziarul BURSA #Internaţional / 28 ianuarie 2014

O lume în fierbere: manifestaţii în Ucraina, Franţa, Egipt, Brazilia

Ample demonstraţii de stradă au loc în toată lumea. Nemulţumirile oamenilor se manifestă din ce în ce mai vocal: din nefericire, există şi accente violente. Nemulţumirile sunt în principal de ordin economico-social, dar nu sunt ocolite nici aspecte care ţin mai mult de moralitatea conducătorilor. În Ucraina, Franţa, Egipt, Brazilia, oamenii ies în stradă alarmaţi de deciziile guvernanţilor.

În Ucraina, sute de mii de oameni demonstrează împotriva regimului, înregistrându-se şi victime. Cum lucrurile sunt complet scăpate de sub control, ministrul ucrainean al Justiţiei, Olena Lucaci, i-a ameninţat pe manifestanţii care au ocupat sediul ministerului pe care îl conduce, aflat în centrul Kievului, că va cere instaurarea stării de urgenţă. Refuzul preşedintelui Ianukovici de a semna un acord de liber-schimb cu UE, preferând o apropiere de Moscova, a scos opoziţia în stradă la finele lunii noiembrie a anului trecut. Săptămâna trecută, manifestaţiile au luat o turnură violentă, pe străzile din Kiev având loc ciocniri între demonstranţi şi forţele de ordine, ciocniri care au dus la moartea mai multor persoane. Încercând să pună capăt crizei, Ianukovici a propus o serie de concesii opoziţiei, inclusiv revizuirea Constituţiei şi intrarea opoziţiei în Guvern, însă liderii opoziţiei au refuzat propunerile, alegerile prezidenţiale anticipate fiind obiectivul principal al manifestanţilor.

Extrem de violente sunt şi manifestaţiile din Egipt. Un adevărat carnagiu a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute, 49 de persoane fiind ucise. Simpatizanţii actualei puteri, dar şi opozanţi, au participat la mitinguri prin care au marcat trei ani de la revolta din 2011, în multe zone forţele de ordine intervenind în forţă pentru dispersarea acestora. De asemenea, 247 de persoane au fost rănite, iar alte 1.079 au fost arestate, noile autorităţi reprimă de şapte luni orice manifestaţie a opoziţiei, după ce armata l-a destituit pe fostul preşedinte islamist Mohamed Morsi.

Vehemente, dar nu violente, câteva mii de persoane au manifestat pe o ploaie sâcâitoare, la Paris, principalul slogan fiind "Hollande, demisia!". Mici grupuri de dreapta şi de extremă-dreapta, dar şi catolici conservatori ostili căsătoriei între persoane de acelaşi sex au organizat duminică "Ziua furiei", considerând că acţiunile actualului guvern nu fac decât să ducă Franţa "direct în prăpastie", preşedintelui fiindu-i imputată lipsa de moralitate în viaţa personală.

În Sao Paolo, mii de persoane au ieşit în stradă în faţa Muzeului de Artă, atacând cu pietre forţele de ordine dar şi vitrinele unor magazine, incendiind maşini, oamenii fiind nemulţumiţi de faptul că guvernul brazilian a cheltuit peste 11 miliarde de dolari pentru organizarea Campionatului Mondial de Fotbal, în loc să canalizeze aceste fonduri către sănătate şi transporturi, două din sectoarele subfinanţate. Nu mai puţin de 100 de persoane au fost arestate, existând şi numeroşi răniţi. Există mai multe organizaţii grupate sub sloganul "Stop Campionatului Mondial", care reuşesc să adune în jurul lor din ce în ce mai mulţi brazilieni, în special din păturile sărace. Milioanele de oameni au ieşit în stradă în Brazilia în perioada Cupei Confederaţiilor la fotbal, care a avut loc vara trecută, la un moment dat punându-se în discuţie chiar schimbarea locului de desfăşurare al turneului final al Campionatului Mondial.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Am vorbit cu o cunostinta, ce face afaceri in domeniul betoanelor usoare in Basarabia si are drumuri lunare prin Ucraina ; supararea protestatarilor este ca organizatorii nu au pus la punct un sistem de protest chiar la Moscova, in fata ambasadei Ucrainei...Eu stiu de la tatal meu, ce a facut studiile universitare la Kiev si imi spunea ca nici pe germani n-au urat mai tare ucrainienii ca pe rusi... Probabil o scindare, o separare a Ucrainei pare inevitabila ; kievienii recunosteau ca nu vor sa vada picior de "dombasian", cetateni din bazinul Dombass, zona miniera Donetk (cunoscuta la noi doar prin echipa de fotbal)... La noi sunt convins ca Leprele Useliste de la noi il sprijina pe Banditul ianukovici si politica sa criminala...

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb