O NOUĂ ÎNCERCARE DE PRIVATIZARE Mineco, în continuare, singurul investitor interesat de Moldomin

Alexandra Crăciun
Ziarul BURSA #Companii #Industrie Extractivă / 3 iunie 2013

Mineco, în continuare, singurul investitor interesat de Moldomin

Compania a câştigat licitaţia din 2011, dar privatizarea a fost suspendată, în urma unor procese, anchete DIICOT şi un scandal de spionaj

Miza: o treime din rezervele de cupru ale ţării

Compania elveţiană Mineco este în continuare singurul investitor interesat de Moldomin SA, societate mineră din Caraş - Severin, ne-au declarat reprezentanţii Ministerului Economiei. În prezent, Ministerul Economiei încearcă finalizarea unor proceduri cu ANAF, principalul creditor al Moldomin în vederea facilitării privatizării companiei.

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat, recent, că există un interes explicit al unei companii elveţiene pentru achiziţionarea perimetrelor de cupru de la Moldova Nouă (regiunea în care se află Moldomin), procedura fiind destul de avansată.

În prezent, "Moldomin" se află în procedura lichidării.

Varujan Vosganian a precizat: "Moldomin SA are deja sentinţa de lichidare dată şi, din cunoştinţele mele, lichidatorul RTZ & Partners a vândut mare parte a activelor. Deci, deasupra pământului nu mai este mare lucru la Moldomin, în schimb sub pământ există resurse pe care noi le estimăm la peste o treime din resursele totale cuprifere ale ţării noastre".

Domnia sa a mai adăugat că există proceduri pe care urmează să le dezbată cu Ministerul Finanţelor care, prin Agenţia Naţională de Adminis­trare Fiscală, este creditorul principal al companiei din Caraş-Severin.

Ministerul Economei a continuat: "Sperăm ca, în scurt timp, să repunem în circuit acele perimetre, să refacem exploatările de cupru din Moldova Nouă şi să dăm din nou de lucru la oameni".

Problemele de la Moldomin sunt legate, printre altele, şi de terenurile din proprietatea societăţii, întrucât decretele de expropriere nu au fost niciodată înscrise în cartea funciară, potrivit declaraţiilor directorului Oficiului de Cadastru Caraş-Severin, Gheorghe Roşeţi.

"După anii '90, mai multe persoane şi-au făcut succesiuni pe terenurile de la Moldomin. O parte din terenuri a fost luată de primărie, gândindu-se că Moldomin le-a abandonat şi le-a trecut în proprietatea ei, iar o parte dintre terenurile pe care societatea comercială le avea intabulate au fost vândute în urmă cu cinci-şase ani", explica, în presa locală, domnul Roşeţi, la finele anului trecut.

Compania Moldomin a trecut, de-a lungul timpului, printr-o serie de privatizări eşuate, la fel ca şi în cazul Cupru Min, fiind deţinută, într-o perioadă, de consorţiul format din societăţile Energo Mineral SA, Cuprom SA şi Ipronef SA din Baia Mare. Prin contractul dintre consorţiul Energo Mineral - Cuprom - Ipronef şi Moldomin, în 2007, aceştia se angajau să investească în exploatarea cupriferă aproximativ 120 de milioane de euro. Cu toate acestea, în 2010, Moldomin a intrat în insolvenţă din cauza datoriilor acumulate şi apoi şi-a declarat falimentul, investiţiile promise de consorţiu nefiind duse la bun sfârşit.

Mineco, în aşteptarea finalizării privatizării din 2011

Lichidatorul firmei Moldomin, RTZ & Partners, anunţa, în 2011, că firma Mineco AG, înregistrată în Elveţia, va prelua producătorul de cupru din Moldova Nouă şi va investi 150 de milioane de euro. Moldomin a semnat un pre-contract cu firma elveţiană "Mineco AG" pentru vânzarea minelor de la Moldova Nouă, aflate în faliment, urmând ca terenurile să fie intabulate, şi să se obţină cerificatele de exploatare.

Compania elveţiană trebuia să preia şi licenţa de exploatare a Moldomin Moldova Nouă, precum şi dreptul de a valorifica bunurile imobile ale firmei indispensabile exploatării.

Cu toate acestea, privatizarea companiei Moldomin a fost întârziată de Direcţia Generală a Finanţelor Publice Caraş-Severin care a cerut anularea vânzării patrimoniului societăţii către Mineco AG şi a solicitat şi înlocuirea lichidatorului judiciar al Moldomin - RTZ & Partners (n.r. a rămas în continuare administratorul judiciar al societăţii).

Din cauza scandalului de spionaj economic de la finalul anului 2012, privatizarea companiei miniere a fost întârziată şi mai mult. În octombrie, procurorii DIICOT au deschis o anchetă dupa ce factori de decizie din IPROMIN SA Bucureşti au divulgat, către persoane din mediul de afaceri din Federaţia Rusă, informaţii şi documente clasificate referitoare la zăcămintele de cupru şi metale rare din zona Moldova Nouă.

Mineco este formată dintr-un grup de companii şi, potrivit lichidatorului, în 2011, avea mine în Serbia şi Bosnia. Potrivit site-ului companiei, Mineco AG are şi o reprezentanţă la Moscova.

Lichidatorul a evaluat zăcământul de la Moldova Nouă la 200 de milioane de tone, adică aproximativ 1 miliard de euro.

La începutul lunii aprilie 2012, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) l-au trimis în judecată pe Cătălin Nicolae Şerban, vicepreşedinte al Curţii de Apel Timişoara, pentru trafic de influenţă şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni, după ce acesta solicitase bani unor reprezentanţi ai Mineco, pentru a influenţa magistraţii care judecau două cauze (sistarea oricăror modalităţi de vânzare a bunurilor Moldomin şi suspendarea procedurilor de valorificare a acestora).

În acelaşi dosar, soţia magistratului, Ramona Mihaela Şerban, notar public, a fost trimisă în judecată pentru complicitate la trafic de influenţă şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni, iar denunţătorul lui Şerban, Iacob Chişărău, la acel moment consilier judeţean în Caraş-Severin şi fost director general al Moldomin SA Moldova Nouă, a fost trimis în judecată pentru complicitate la cumpărare de influenţă, complicitate la trafic de influenţă şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni.

Alături de aceştia au mai fost trimişi în judecată Dan Adrian Rus, reprezentant al firmei Mineco AG în Româ­nia, acuzat de complicitate la cumpărare de influenţă, complicitate la trafic de influenţă, asociere pentru săvârşirea de infracţiuni, şi Ioan Marian Mihăil[, profesor universitar la Universitatea "Eftimie Murgu" din Reşiţa, pentru complicitate la trafic de influenţă şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb