O nouă listă a siturilor ameninţate, publicată joi la New York

Ioana Dogaru
Miscellanea / 16 octombrie 2015

Un număr de 50 de situri din 36 de ţări figurează în noua listă a siturilor ameninţate, publicată joi la New York de către ONG-ul Fondul Mondial pentru Monumente, informează AFP.

Printre acestea se numără o promenadă din Beirut, o închisoare din Albania şi toate siturile culturale din Nepal, potrivit sursei citate.

Lista siturilor ameninţate este difuzată din doi în doi ani, iar cea pentru anul 2016 este foarte diversificată. Aceasta cuprinde, printre altele, Palatul Justiţiei din Bruxelles, cimitirul general din Santiago de Chile, cartierul El Vedado din Havana (Cuba), oraşul scufundat Pavlopetri din Grecia, ameninţat de poluare, Arcul lui Ianus din Roma, dar şi, ca "loc de conştiinţă", fosta închisoare Spac din Albania, relatează vineri AFP.

Pe lista intitulată "World Monument Watch" apar toate siturile culturale din Nepal, după cutremurele care au afectat grav ţara primăvara trecută, distrugând temple şi mănăstiri.

Pe listă figurează şi spaţiul de coastă Dalieh-Raouche din Beirut, ameninţat de dezvoltare. În mod voit autorii nu au inclus oraşul antic Palmira din Siria, căzut în mâinile grupării jihadiste Statul Islamic în luna mai şi în care celebrul Arc de Triumf a fost recent aruncat în aer.

Preşedinta Fondului, Bonnie Burnham afirmă:"Există o îngrijorare tot mai mare în mediile de conservare a patrimoniului umanităţii că, răspunzând atrocităţilor grupării Statul Islamic de câte ori acestea au loc, facem jocul propagandei lor. Ei fac aceste lucruri pentru a capta atenţia publicului. Iar scopul listei este să ofere remedii".

De aici a pornit ideea adăugării în acest an pe listă a "monumentului anonim", care aduce un omagiu "miilor de situri distruse nu numai în Siria şi Irak, ci în tot Orientul Mijlociu şi dincolo de el.

"Nu le putem enumera pe toate şi, contrar scopului vizat de listă, nu există speranţa soluţionării imediate", a mai spus Bonnie Burnham, citată de AFP.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb