O NOUĂ LOVITURĂ PENTRU REGENERABILE Micii producători de energie verde, taxaţi pentru dezechilibre

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 14 mai 2013

Micii producători de energie verde, taxaţi pentru dezechilibre

Sistemul energetic se confruntă cu o cerere foarte mare de conectare la reţeaua de distribuţie şi transport a unor centrale eoliene şi fotovoltaice cu o putere instalată de sub 10 MW fiecare, susţin surse din Transelectrica. Cum aceste centrale vor aduce un spor de putere de peste 1000 MW instalaţi în sistem, cu o funcţionare volatilă, Transelectrica a solicitat reglementatorului pieţei (ANRE) să includă în unităţile dispecerizabile şi parcurile solare şi eoliene putere instalată între 5 şi 10 MW.

Astfel, aceste parcuri vor plăti pentru dezechilibrele provocate în sistem. În prezent, la ANRE sunt dezbateri pe marginea acestei solicitări, mai spun sursele citate.

Ziarul BURSA a publicat, recent, în exclusivitate, informaţia că centralele eoliene ar putea fi penalizate pentru dezechilibrele provocate în sistemul energetic. Sistemul nostru energetic are dificultăţi în echilibrarea producţiei volatile a centralelor eoliene (circa 2.000 MW instalaţi funcţionali la această dată). Pe fondul scăderii puternice a cererii de energie şi a producţiei tot mai mari de energie eoliană din ultimele luni, centralele pe cărbune funcţionează efectiv "după cum bate vântul", având costuri foarte mari generate de desele opriri şi porniri ale grupurilor mari din cadrul Complexului Oltenia (Turceni, Rovinari, Craiova). Şi Nuclearelectrica şi Hidroelectrica au întâmpinat dificultăţi în vânzarea energiei în ultima perioadă.

În acest context, Executivul a analizat şi vrea să discute cu ANRE mai multe variante de modificare a regulilor de pe Piaţa de Echilibrare a energiei, astfel încât grupurile care provoacă aceste dezechilibre să fie penalizate.

Sursele noastre mai spun că o variantă este ca centralele eoliene să nu mai primească certificate verzi pentru energia produsă în plus faţă de cantitatea prognozată şi notificată Dispecerului Naţional, iar preţul minim admis pentru ofertele zilnice de pe Piaţa de Echilibrare administrată de Transelectrica să fie unic pentru toţi producătorii, nu diferenţiat pe tipuri de resurse. Aceas-tă măsură, coroborată cu scăderea perioadei de valabilitate a certificatelor verzi la şase luni de la 16 luni, ar conduce, potrivit documentelor discutate în Guvern, la o scădere cu circa o treime a numărului de certificate emise şi la o diminuare cu circa 50% a preţului de tranzacţionare a certificatelor.

O altă variantă care ar conduce la scăderea costurilor suportate de consumatori cu plata certificatelor verzi presupune schimbarea regulilor de oprire a centralelor atunci când producţia este prea mare. Astfel, Dispecerul Energetic i-ar putea des-cărca pe cei care produc dezechilibrele (provocate în special de centralele eoliene), în loc să oprească unităţile în funcţie de preţul minim admis, aşa cum funcţionează, în prezent, Piaţa de Echilibrare.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Echilibrarea sistemului nu e treaba producatorului. Cei care administreaza sitemul ar trebui sa stie care e ponderea optima a energiei produse eolian din totalul energiei produse. Contrabalansarea eolianului o faci de preferinta cu hidro unde ai costuri de pornire /oprire mai reduse...

    1. Aveti dreptate. Cei care administreaza sistemul doar stabilesc ce grupuri participa la echilibrare. Despre asta este vorba in articol. Acum vor sa coboare pragul puterii instalate de la 5 la 10 MW.

      e si treaba producatorului, numai "verzilor" astora li se fac favoruri si-s exceptati.

      art. 28 lit. e) din legea energiei 

    Energeticienii Romani se comporta ca niste scolari,surprinsi de fiecare fulger.

    Inainte de a autoriza constructia eolienelor si centralelor solare nu s-au prevazut si aceste inconveniente?

    Nemtii pornesc si opresc centralele termice de cate ori nu bate vantul? 

    e treaba tuturor cum si cu ce costuri functioneaza sistemul; autorizatiile pentru eoliene s-au dat pe spaga si pe presiuni politice si economice din afara, marea majoritate dintre investitori fiind straini care au venit aici pentru schemele de supracompensari adica superprofituri nesimtite si acum fac lobby amenintand Romania...vorba ministrului energiei "se plang ca nu mai fac profituri extraordinar de mai ci doar mari"

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb