O nouă manifestaţie la Chişinău, convocată astăzi

V. Ribana
Ziarul BURSA #Internaţional / 10 aprilie 2009

O noua manifestaţie anticomunistă este convocată pentru astăzi, în capitala Moldovei, după o zi de calm. Mişcările de tineret anticomuniste au chemat prin SMS şi Internet la o nouă adunare.

Amintim că miercuri s-au adunat peste o mie de manifestanţi în faţa Guvernului, protestând faţă de victoria comuniştilor în alegerile legislative de duminică. În ziua anterioară, protestatarii au atacat şi preluat controlul sediilor Parlamentului şi Preşedinţiei, până după miezul nopţii, când forţele de ordine au intervenit, operând aproape 200 de arestări.

Ieri, Rusia şi-a exprimat susţinerea faţă de Chişinău, la o zi de la declaraţiile lui Vladimir Voronin, care a acuzat România că nu este străină de aceste manifestaţii. "Sperăm că UE şi România, care au condamnat public violenţele, vor acţiona pentru ca steagurile şi sloganurile româ­neşti să nu mai fie folosite ca acoperire pentru subminarea suveranităţii Republicii Moldova", a declarat ministrul rus de externe, Serghei Lavrov.

La manifestaţiile anticomuniste, unii dintre tineri, care purtau steagul României, au scandat: "Suntem români!", "Vrem să fim în Europa!".

La alegerile de duminică, Partidul Comunist din Republica Moldova a obţinut 60 de mandate de deputaţi, cu unul mai puţin decât majoritatea necesară alegerii noului preşedinte.

Unii observatori au acuzat autorităţile că au lăsat să se producă violenţele, pentru ca opoziţia să fie stigmatizată.

"Nu am văzut pe nimeni acţionând ca să oprească lucrurile. Poliţia, care trebuia să apere Parlamentul, Preşedinţia, pur şi simplu a plecat, spunând: ", a declarat Fedor Gelitch, vicepreşedintele ONG-ului Congres civic. În opinia sa, "opoziţia a cedat prosteşte provocărilor din partea autorităţilor".

La rândul său, opoziţia din Moldova a acuzat puterea că a organizat revoltele de marţi, cerând o anchetă internaţională pe marginea acestor evenimente. "Avem dovezi, inclusiv înregistrări video, care arată că provocatorii provin din rândul comuniştilor, care au folosit o acţiune de protest civilizat şi paşnic", a declarat preşedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu.

Vlad Filat, liderul Partidul Liberal-Democrat, a menţionat: "Cerem Uniunii Europene, Consiliului Europei şi Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa să înfiinţeze o comisie de evaluare şi anchetă privind revoltele de la Chişinău".

Pe de altă parte, omul de afaceri moldovean Gabriel Stati, acuzat de autorităţile de la Chişinău de finanţarea protestelor din ultimele zile, a fost arestat în Ucraina şi urmează să fie extrădat, potrivit declaraţiilor procurorului general al Moldovei. Stati, moştenitorul unuia dintre cei mai bogaţi basarabeni, este suspectat de tentativă de lovitură de stat.

Partidele de opoziţie din Republica Moldova au la dispoziţie patru zile ca să verifice listele cu alegătorii ce au participat la scrutinul din 5 aprilie, potrivit Interfax. Dacă se va dovedi falsificarea listelor, atunci opoziţia va cere anularea rezultatelor alegerilor.

Uniunea Europeană a cerut, ieri, Republicii Moldova să reia relaţiile normale cu România, după ce Chişinăul a acuzat ţara noastră că a alimentat violenţele postelectorale. "Deşi înţelegem complexitatea relaţiilor dintre Republica Moldova şi România, cerem guvernului moldovean să îşi reia relaţiile normale cu România. Cerem autorităţilor moldovene să respecte toate libertăţile constituţionale şi cerem tuturor părţilor să se abţină de la orice violenţă", notează un comunicat comun al miniştrilor de externe ai Franţei, Cehiei şi Suediei.

Manifestaţii în Georgia

Zeci de mii de georgieni s-au strâns ieri, la Tbilisi, la apelul opoziţiei, cerând demisia preşedintelui Mihail Saakaşvili. Liderii opoziţiei susţineau că vor continua să protesteze până când vor fi organizate noi alegeri prezidenţiale.

Nemulţumirea faţă de preşedintele Mihail Saakaşvili continuă să crească, după conflictul ruso-georgian din luna august, în urma căruia Moscova a recunoscut independenţa a două teritorii separatiste georgiene, Abhazia şi Osetia de Sud.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb