O nouă temă falsă pe agenda publică: declaraţiile "iredentiste" ale lui Katalin Novak

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 30 mai 2023

Sursa foto: facebook / Novak Katalin

Sursa foto: facebook / Novak Katalin

Participarea doamnei Katalin Novak, preşedintele Ungariei, la slujba de la Şumuleu Ciuc, cu prilejul Rusaliilor în lumea creştină occidentală, a constituit un nou prilej pentru o parte din mass-media şi pentru politicieni de a arunca pe agenda zilnică veşnica temă a iredentismului maghiar care visează la ruperea Ardealului de România. Ca şi în celelalte cazuri, introducerea acestei teme pe agenda publică a fost făcută în condiţiile în care în prim-plan se află greva generală a cadrelor didactice şi amânarea rotaţiei guvernamentale.

Numai că, deşi gestul preşedintelui Ungariei de a posta pe Facebook imnul aşa-numitului Ţinut Secuiesc este unul menit să zgândăre naţionaliştii de la Bucureşti, el este total inofensiv faţă de declaraţiile politice făcute în anii trecuţi la şcoala de vară de la Balvanyos a tinerilor maghiari de către premierul Viktor Orban şi alţi politicieni de la Budapesta.

Dar ce a făcut zilele trecute Katalin Novak în România?

A însoţit cordonul oficial de la procesiunea religioasă de Rusalii, format din preoţi şi pelerini, având în frunte steagul sfânt al Şumuleului, Laborumul. Pe 27 mai, Novak a pus un video pe Facebook care este însoţit de un vers al cântecului, care face trimitere la Transilvania: "Nu lăsa să piară Ardealul, Doamne".

La pelerinajul de la Şumuleu Ciuc au participat şi vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, vicepremierul României, Kelemen Hunor, miniştrii Tanczos Barna şi Eduard Novak, precum şi alţi reprezentanţi ai comunităţii maghiare din România sau oficiali de la Budapesta.

După postarea făcută de Katalin Novak, Ministerul Afacerilor Externe de la Bucureşti a afirmat că în timpul vizitei preşedintei Ungariei "au fost lansate mesaje publice neadecvate", fără să indice care au fost acele mesaje.

"Ca urmare a mesajelor publice transmise de Preşedintele Ungariei, inclusiv pe pagina de Facebook, în contextul vizitei private cu caracter religios pe care o întreprinde zilele acestea în România, Ministerul Afacerilor Externe face următoarele precizări: MAE român l-a contactat prompt pe ambasadorul Ungariei în România şi a transmis dezaprobarea fermă cu privire la faptul că, în pofida repetatelor apeluri ale părţii române la manifestarea reţinerii în declaraţii şi mesaje publice în contextul vizitelor private efectuate de oficiali şi politicieni ungari în România, şi în contextul vizitei din aceste zile au fost lansate mesaje publice neadecvate, precum cel care vizează o regiune istorică a României. În context, a mai fost precizat faptul că astfel de declaraţii nu corespund dezideratului promovării unei relaţii pragmatice, de bună vecinătate şi colaborare dintre cele două ţări, în interesul nemijlocit al cetăţenilor români şi ungari indiferent de etnie, precum şi spiritului Tratatului de înţelegere, cooperare şi bună vecinătate dintre România şi Republica Ungară (semnat la Timişoara, la 16 septembrie 1996) şi Declaraţiei de Parteneriat Strategic dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Ungare pentru Europa secolului XXI (adoptată la Budapesta, la 29 noiembrie 2002)", se arată în comunicatul de presă emis de ministerul de resort.

Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, s-a simţit şi el dator să ia atitudine cu privire la aşa-numitele fapte reprobabile comise de Katalin Novak.

"Resping cu fermitate gestul preşedintelui Ungariei, doamna Katalin Novak, care a făcut, cu ocazia unui pelerinaj religios pe teritoriul României, declaraţii total inacceptabile, cu caracter revizionist pe tema Transilvaniei. Lumea întreagă a aflat că românii sunt un popor tolerant, care ştie să îşi primească musafirii cu o ospitalitate fără cusur. Totul are însă o limită! Românii nu vor mai accepta ca vreun demnitar maghiar să vină în ţara noastră şi să facă asemenea declaraţii sfidătoare, care pot genera tensiuni sociale! Ne dorim relaţii normale cu ţara vecină, însă asta nu înseamnă că trebuie să tăcem în faţa unor asemenea situaţii scandaloase. Doamna Novak, fiţi fără grijă! Dumnezeu nu va lăsa vreodată ca Transilvania să aibă alt destin decât acela scris cu sângele milioanelor de români: să fie sufletul etern al naţiunii române", a spus Marcel Ciolacu.

La fel ca reprezentanţii MAE, nici Marcel Ciolacu nu ne spune care sunt declaraţiile făcute de Novak menite să genereze tensiuni sociale.

Am căutat pe pagina oficială de Facebook a preşedintelui Ungariei declaraţiile la care fac referire atât cei din MAE, cât şi liderul social-democrat Marcel Ciolacu. În afara postării cu imnul aşa-numitului Ţinut Secuiesc şi a versului din acesta legat de Ardeal, postările lui Katalin Novak referitoare la vizita din România, inclusiv cele de ieri legate de vizita în oraşul covăsnean Sfântul Gheorghe, sunt despre unitatea naţiunii maghiare, despre pace şi despre dragoste în aceste vremuri tulburi în care avem conflictul armat din Ucraina.

Am citit şi presa de limbă maghiară, care reia postarea lui Katalin Novak referitoare la unitatea naţiunii maghiare.

"Un şef de stat este fericit când naţiunea este împreună, iar eu am trăit astăzi, aici, această unitate naţională. A fost bine să ne închinăm împreună lui Dumnezeu. Dumnezeu să îi binecuvânteze pe unguri!", a postat Katalin Novak, după slujba de Rusalii, de la Şumuleu-Ciuc.

Într-un alt articol, jurnaliştii maghiari reiau şi ei afirmaţiile făcute de mass-media din ţara noastră referitoare la postările lui Katalin Novak şi comunicatul Ministerului Afacerilor Externe, dar aşa cum precizam mai sus, şi ei constată că nu se spune care declaraţii au tentă revizionistă, menite să deranjeze din punct de vedere al relaţiilor dintre românii şi maghiarii din Transilvania.

Spre deosebire de preşedintele Ungariei, Katalin Novak, iată ce spunea în 23 iulie 2022 premierul Viktor Orban la Balvanyos: "Ungaria are ambiţie. Ungaria are ambiţii comunitare şi, într-adevăr, ambiţii naţionale. Are ambiţii naţionale, şi chiar ambiţii europene. Iată de ce, pentru a ne păstra ambiţiile naţionale, trebuie să dăm dovadă de solidaritate în perioada dificilă care ne aşteaptă. Patria-mamă trebuie să stea împreună, iar Transilvania şi celelalte zone din Bazinul Carpatic locuite de maghiari trebuie să stea împreună. Această ambiţie, dragi prieteni, este cea care ne propulsează, ceea ce ne conduce - este combustibilul nostru".

De aceea, analizând postările lui Novak şi declaraţia lui Orban - una clar revizionistă -, susţinem că tema lansată zilele trecute cu privire la preşedintele Ungariei de o parte a mass-media din ţara noastră şi preluată de unii politicieni este una falsă, menită să distragă un pic atenţia de la scandalurile momentului: greva generală a cadrelor didactice şi amânarea rotaţiei guvernamentale.

Mai notăm pentru cei interesaţi să observe că una dintre televiziunile de ştiri care au fluturat această temă este strâns legată de o mare companie care a fost exclusă de guvernul de la Budapesta din licitaţia privind 5G.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Manipularea prostimii este politică de bază a acestor mafioți care conduc acum Romania și care sunt cei mai mari trădători de țară având in vedere ca acești băieți liberalo pesedisti sunt vânduți in totalitate corporațiilor și băncilor străine și intereselor americane și a comisiei europene dar evident prostimea trebuie sa fie manipulată că ungurii o iau ardealul o baga in buzunar și fug cu el in ungaria

    1. Corect.

      sper sa fuga toti ele in UNgaria, repede

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb