O propunere de soluţionare a crizei preţurilor din energie

Mircea Ursache
Ziarul BURSA #Miscellanea #Energie / 17 martie 2022

Mircea Ursache

Acum două săptămâni lansam, într-o "opinie" publicată de cotidianul BURSA, o invitaţie la o dezbatere privind doctrinele economice, cu referire directă la pieţele financiare nebancare: piaţa de capital, asigurări şi pensii private. Remarcam atunci că, în România, coaliţia actuală de guvernare este o soluţie, îmbinând politicile sociale cu cele liberale şi că, în peisajul politic apare tot mai des o doctrină economică social - liberală a umanismului pragmatic. Încheiam acea opinie cu un exemplu care merită o dezbatere, şi anume cel referitor la liberalizarea preţului energiei şi la efectele acestei decizii. Nu sunt un specialist în problema energiei, dar cred că am autoritatea să fac comentarii legate de ceea ce înseamnă supraveghere şi reglementare, chiar şi în domeniul energiei, cu referire la rolul ANRE şi, respectiv, la OPCOM.

Recent, am discutat cu reprezentanţi ai pieţei şi am cules o posibilă soluţie la criza preţurilor în energie, pornind de la prioritatea pe care o acord ANRE şi OPCOM faţă de GUVERN, ca organisme care pot soluţiona problema.

Un prim pas: distribuţia energiei electrice rezultată dintr-un mix de 24% energie regenerabilă şi 76% energie convenţională, către consumatorul final. Astfel, OPCOM are rolul principal în preluarea energiei electrice de la producătorii de regenerabile şi în distribuţia către furnizorii ce au achiziţionat energie convenţională numai de pe platformele OPCOM. Specialiştii au efectuat calcule care conduc la un preţ al energiei rezultat din acest mix care dă sens unei decizii de plafonare a acestuia.

Totodată, se poate limita la 15% vânzarea de energie electrică de către producători pe piaţa reglementată PZU (piaţa zilei următoare), întrucât PZU este o piaţă care reglementează energia produsă şi furnizată, şi nu o piaţă de valorificare a energiei. Să nu uităm că, pentru valorificarea energiei, sunt pieţe specializate, patronate chiar de OPCOM.

Din acest moment se poate vorbi de diminuarea, pentru o perioadă determinată, a tarifelor reglementate. Vreau să fie bine înţeles faptul că tarifele reglementate sunt, de fapt, "chirii reglementate" încasate de proprietarii reţelelor de distribuţie (vechi de 40 de ani şi în care aceştia nu au investit pentru extindere), pe care statul le compensează 100%.

Pentru componenta socială a guvernării, avantajul este evident, dar şi pentru componenta liberală, care poate conduce la sporirea investiţiilor în energie regenerabilă. Dar cel mai important aspect este acela al normalităţii, soluţia implicând doar autorităţile abilitate (ANRE şi OPCOM), fără implicări financiare ale statului (compensări, condiţionări etc). Deci, o soluţie simplă, care va cuprinde un singur act normativ emis de guvern, reglementări ANRE şi implementare OPCOM.

Zilele acestea a fost publicat şi proiectul unei noi ordonanţe de urgenţă a Guvernului privind măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa energiei electrice şi a gazelor naturale, în perioada 01 aprilie 2022 - 31 martie 2023. Acest proiect propune o nouă formulă de calcul pentru veniturile suplimentare ale producătorilor de energie electrică, asupra cărora se aplică impozitul de 80%, prin eliminarea din preţul de vânzare a energiei electrice a cheltuielilor de producţie, precum şi prin eliminarea din cantitatea livrată fizic a acelei cantităţi de energie electrică, livrată de către C.N. Transelectrica.

Oare nu cumva această formulă va conduce la reducerea încasărilor la bugetul de stat şi, implicit, la imposibilitatea acoperirii cheltuielilor bugetare suplimentare, generate de măsurile de plafonare şi compensare aprobate prin OUG 118/2021 şi OUG 3/2022? Şi atunci, oare, nu este mai bine să se menţină formula de calcul stabilită prin OUG 118/2021?

Totodată, este absolut necesară extinderea impozitării suplimentare şi la agenţii economici intermediari în piaţa de energie electrică. Aş complete aceste propuneri şi cu nevoia ca actul normativ să reglementeze şi problema certificatelor verzi, întrucât o suspendare a acestora până la finele acestui an este deja discutată la Guvern.

Cred că este bine ca formula finală a actului normativ să ţină cont de toate discuţiile şi propunerile deja formulate de producătorii de energie, într-o piaţă liberă şi liberală.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Buna ziua.

    Acest mix trebuie facut in primul rand la energia conventionala.acolo sunt marile diferente de pret.energia hidro e mult mai ieftina decat cea obtinuta prin arderea carbunelui sau al gazului.furnizorii trebuie sa cumpere si energie ieftina si scumpa.acum se cumpara doar energie la pretul cel mai mare,adica cea obtinuta prin arderea carbunelui. 

    Acest mix (cos) l-am avut si a functionat foarte bine.de ce s-a renunțat la el???

    Mixul respectiv si pretul reglementat de anre sunt singurele solutii reale pentru scaderea preturilor.restul sunt povesti. 

    .....ATI INEBUNIT POPULATIA...De 5 luni numai discutii si iar discutii.sau propuneri si iar propuneri......Aici se vede competenta si profesionalismul Guvernelor din Romania...Sunteti de rasul curcilor. Nu stiu cum mai puteti aparea la TV sau mass-media.S-a saturat poporul de voi.

    1. Inteleg ca faceti parte din populatia innebunita.

      Domnule, daca nu va suparati, cu cine vorbiti? 

      ...matale unde traiesti ???Nu vezi ce se intampla ?? Sa se hotareasca odata si sa se termine cu degringolada asta. Matale unde lucrezi ??? esti cumva somer ?? Eu lucrez la o firma care are in bugetul de cheltuieli o dpendenta de costurile de energie si gaz metan. Pentru a putea face un buget de cheltuieli pentru acest an ,avem nevoie odata de aceste date. Ai priceput anonime ce ma deranjeaza.?PS Ti-e jena sa-ti afisezi numele.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb