O publicaţie de stat din China a respins îngrijorările legate de un fragment al unei rachete chinezeşti care riscă să cadă pe Pământ în următoarele zile, după ce aparatul de zbor a fost utilizat pentru a lansa primul dintre cele trei module ale viitoarei staţii spaţiale ce va fi construită de această ţară, informează DPA, conform Agerpres.
"Este foarte probabil ca resturile să cadă în apele internaţionale, aşa că oamenii nu trebuie să îşi facă griji", a declarat un expert citat de cotidianul de stat Global Times.
Experţii spaţiali avertizaseră însă cu privire la posibile resturi provenite în urma reintrării necontrolate în atmosfera Pământului a secţiunii principale, de 20 de tone, a vehiculului de lansare, care ar urma să cadă în weekend sau în cursul zilei de luni, notează sursa citată.
Racheta Long March 5B a plasat cu succes pe o orbită joasă a Pământului, joia trecută, modulul central Tianhe (''Armonie celestă''), având o greutate de 22 de tone, al viitoarei staţii spaţiale chineze.
Este "ceva obişnuit în domeniul aerospaţial" ca resturile să cadă înapoi pe Pământ, a scris Global Times.
Publicaţia a afirmat că îngrijorările internaţionale nu reprezintă "nimic altceva decât o agitaţie occidentală exagerată cu privire la 'ameninţarea reprezentată de China' în dezvoltarea tehnologiei spaţiale".
Citându-l pe expertul Wang Ya'nan, editorul-şef al revistei Aerospace Knowledge, Global Times a raportat că autorităţile spaţiale din China au analizat cu atenţie ideea prăbuşirii unor deşeuri spaţiale în perioada în care au proiectat racheta şi au ales zona de lansare, informează Agerpres.
"Majoritatea resturilor vor arde în timpul reintrării în atmosferă, doar o cantitate foarte mică putând să cadă pe sol, iar ele vor 'ateriza' probabil în zone nelocuite sau în ocean", a precizat Wang Ya'nan.
Experţii chinezi au explicat, de asemenea, că vehiculul de lansare a fost fabricat în principal din materiale uşoare, majoritatea urmând să ardă cu uşurinţă în timpul reintrării în atmosferă, potrivit Global Times.