O REMANIERE MESCHINĂ Noii administratori ai crizei, foşti patroni de firme mici

Mihnea Rău
Ziarul BURSA #Politică / 6 septembrie 2010

Ion Ariton (stânga) şi Gheorghe Ialomiţianu (dreapta)

Ion Ariton (stânga) şi Gheorghe Ialomiţianu (dreapta)

Ion Ariton şi Gheorghe Ialomiţianu, politicienii numiţi să ne conducă ministerele economice, s-au mulţumit de-a lungul timpului cu diverse sinecuri de la stat Ion Ariton a fost numit de FPS la compania sa PIM Sibiu, iar Ialomiţianu de acelaşi FPS la Mercur SA Gheorghe Ialomiţianu a mai figurat drept cenzor şi administrator la mai multe companii de stat, iar, pentru câteva luni, a fost cenzor la Banca Română de Scont

Principalii miniştri care ne vor gestiona criza economică, Ion Ariton şi Gheorghe Ialomiţianu -noii titulari de la economie şi, respectiv, finanţe - nu au excelat în afaceri ca antreprenori. Amândoi au fondat câte o mică afacere prin anii "90, la care au renunţat ulterior, dar au acceptat să fie numiţi fie administratori, fie cenzori la mai multe companii de stat.

Când toată ţara aştepta o schimbare radicală în modul de administrare, premierul Boc s-a arătat preocupat de interese mărunte, care ţin mai mult de salvarea scaunului său şi mai puţin de scoaterea ţării din marasmul economico-social în care s-a adâncit. Dacă logica remanierii poate fi înţeleasă - schimbarea miniştrilor cu responsabilităţi clare în gestionarea crizei -, totuşi ce a rezultat este un Guvern mai lipsit de forţă chiar decât cel vechi.

Schimbările de la Ministerele Economiei, Finanţelor, Transporturilor, Agriculturii şi cel al Muncii, cu rol cheie în scoaterea ţării din criza economică, arată, implicit, că premierul şi cei din jurul său recunosc eşecul politicilor de până acum.

Dar, din greşeli, premierul nu a învăţat nimic.

Căci, pe mai departe, ne propune o listă subţire de miniştri.

Doar doi dintre ei au fost miniştri şi în trecut, dar fără rezultate remarcabile: Anca Boagiu şi Valeriu Tabără. Alţii sunt doar simpli anonimi: Ion Ariton, Valerian Vreme, Ioan Nelu Botiş şi Gheorghe Ialomiţianu.

Niciunul dintre ei nu a fost inclus în toamna trecută, când ni s-a prezentat un Guvern de specialişti sub comanda lui Lucian Croitoru şi nici nu au fost luaţi în calcul în celălalt guvern, cel neîmplinit, al lui Liviu Negoiţă.

De la aceste ministere, în special, ţara aşteaptă proiecte solide, strategii coerente şi o bună administrare a banilor noştri. Toate acestea au lipsit până acum, dar oamenii aduşi astăzi ca să ne îmbunătăţească traiul au o pregătire şi o experienţă profesională chiar mai slabă decât cea a predecesorilor, diminuându-ne sever speranţele de mai bine; în criză, este nevoie de inventivitate şi dezinvoltură, pe care este cert că nu le vom putea găsi la un Guvern cârpit cu câţiva parlamentari anonimi - poate oneşti, dar fără realizări importante de-a lungul carierei lor.

Alegerea lor ţine mai degrabă de statutul de parlamentari şi arată că premierul Boc se teme într-adevăr de o răsturnare a sa în Parlament, unde orice defectare printre colegii de partid îi poate fi fatală. Atent la iminenta moţiune de cenzură anunţată deja de Opoziţie, premierul Boc a ales să dea satisfacţie parlamentarilor puterii ca să-şi conserve funcţia, decât să fie atent la nemulţumirile populaţiei, pe care o sfidează din nou (probabil, involuntar, din incapacitatea cronică a imaginării).

Cu un astfel de Guvern, nici nu este de mirare că preşedintele a susţinut că sarcina noilor miniştri este să convingă populaţia că ne mai trebuie un an de austeritate.

Premierul Boc nu are de ce să plece.

Este cel mai potrivit să ne vorbească de austeritate, pentru că în el însuşi, în propria personalitate, calităţile au regim de austeritate.

Cum e premierul, e şi ţara.

Ion Ariton este cel care va gestiona poate cel mai important portofoliu - cel al Economiei şi Comerţului - care, în mod logic, ar trebui să ne furnizeze soluţiile anticriză. Ion Ariton, fost prefect de Sibiu, are 54 de ani şi este absolvent al Facultăţii de Ştiinţe Economice a Universităţii Timişoara şi al unui master în Managementul administraţiei publice în procesul integrării europene la Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu. Ion Ariton a fost numit administrator al companiei PIM SA, controlată de Fondul Proprietăţii de Stat, din 1999 şi până în 2000, altă perioadă când PD a fost la putere. El a mai fost director general al sucursalei PECO Sibiu. Experienţa sa în afaceri se reduce la firma Condorul Trans SRL, firmă pe care a înfiinţat-o în 1992 şi pe care a înstrăinat-o acum doi ani. Ion Ariton a fost, anul trecut, unul dintre cei mai importanţi sponsori ai PDL, contribuind la partid cu aproape 43.000 de lei, cam cât este valoarea acţiunilor pe care le deţine la Banca Carpatica, singurele valori mobiliare pe care le-a raportat. Ion Ariton l-a înlocuit pe Adriean Videanu.

Gheorghe Ialomiţianu (foto dreapta) va conduce Ministerul Finanţelor. În vârstă de 51 de ani, Gheorghe Ialomiţianu este absolvent al Universităţii de Vest Transilvania şi are titlul de doctor de la Universitatea Babeş-Bolyai, după ce a urmat şi cursuri postuniversitare la SNSPA. Gheorghe Ialomiţianu a fost, în ultimii zece ani, cenzor la Cabana Coliba Haiducilor, Kraft FoodsRomânia - S.A. (companie la care şi soţia sa, Liliana Ialomiţianu, a fost cenzor), Tractorul UTB Braşov etc. Gheorghe Ialomiţianu a mai fost cenzor şi la Banca Română de Scont, controlată de Sorin Ovidiu Vîntu, potrivit unor surse din fosta bancă ce a făcut obiectul unui imens scandal în perioada 2001- 2002. Sursele noastre susţin însă că, printr-o înţelegere internă, procedura numirii cenzorilor revenea SIF Transilvania, acţionar minoritar al băncii. Din datele noastre, Ialomiţianu a fost numit cenzor al băncii în primăvara anului 1999 (pe când BRS se numea de fapt Banca Astra şi nu era încă sub controlul direct al lui Sorin Ovidiu Vîntu) şi s-a retras din funcţie în anul 2000.

Ialomiţianu a fost asociat într-o singură firmă de-a lungul timpului - Soft Cont SRL - fondată de el acum şaisprezece ani. Partenerul său de afaceri, Cornel Vişeroiu, a fost indirect unul dintre acţionarii fondatori ai băncii Astra, devenită apoi BRS. Gheorghe Ialomiţianu a mai fost numit administrator al companiei Mercur SA, cotrolată atunci de FPS, dar şi la alte companii foste de stat, preluate de salariaţi, prin PAS. Liliana Ialomiţianu, soţia sa, a mai figurat ca cenzor la companiile Siltex LG Braşov, Genius SA Braşov şi Energo SA Braşov. Gheorghe Ialomiţianu l-a înlocuit pe Sebastian Vlădescu.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. interesanta perspectiva. intra=devar lumea astepta altceva decat o astfel de remaniere. Nu discut calitatile celor doi domni si a celorlalti ministri, pentru ca nu-i cunosc, insa e clar ca pentru a induce optimism populatiei era absolut necesar sa fie numiti doi specialisti de marca, macar la economie si finante. Pacat de noi

    1. sa le fie de bine!

      mici slujbasi. atata tot. oricum primul remaniat tb sa fie boculet emil.

      ceea ce nu stie lumea e ca Bran-ul (Scotia de Romania !) are un ministru in persoana d-nului Ialomiteanu ...sa vezi acum oficializarea evaziunii fiscale in zona ,,pensiunilor turistice"...in prezent cele 6.000 locuri de cazare sunt ocupate in fiecare w/e de cunoscusti/prieteni/rude ale proprietarilor nefiscalizati ...ALO ! se face ceva cu hotii din Bran-Moeciu-Fundata-Pestera-To han-Zarnesti-Predelut et ???

      Da,vor deveni ministri in urmatorul Cabinet Boc.

      suna bine "scotienii" am fost la o pensiune la bran de tot rasul. evaziune masiva

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb