O scrisoare pentru neliniştea liderilor europeni

CĂLIN RECHEA
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 21 februarie 2013

O scrisoare pentru neliniştea liderilor europeni
CĂLIN RECHEA

Goodyear Tire & Rubber, cel mai mare producător de anvelope din Statele Unite, a anunţat de curând că va închide principala capacitate de producţie din Franţa, după cum scria la sfârşitul lunii trecute Bloomberg.

Peste 1.000 de locuri de muncă vor fi pierdute prin închiderea fabricii de la Amiens. Conducerea diviziei franceze a Goodyear şi-a exprimat dezamăgirea cu privire la eşuarea oricăror negocieri cu sindicatele în ultimii cinci ani.

Bineînţeles că Ministerul Redresării Productive, în frunte cu Arnaud Montebourg, a lansat căutări frenetice pentru găsirea unui investitor care să continue producţia, cu păstrarea locurilor de muncă.

Unul dintre cei interesaţi a fost Maurice M. Taylor Jr., preşedinte şi director executiv al companiei Titan International, unul dintre cei mai importanţi producători de pneuri şi roţi la nivel mondial, în special pentru agricultură, construcţii, exploatări forestiere şi miniere. Compania produce anvelope sub mărcile Titan şi Goodyear Farm Tires.

Mai jos este scrisoarea pe care i-a trimis-o ministrului Montebourg, ca răspuns la scrisoarea acestuia din 31 ianuarie 2013. Scrisoarea a fost publicată pe site-ul cotidianului francez Les Echos şi a fost preluată de Financial Times şi Bloomberg.

8 februarie 2013

Stimate Domnule Montebourg,

Tocmai m-am întors în Statele Unite după o călătorie de afaceri de mai multe săptămâni în Australia şi vă rog să-mi acceptaţi scuzele pentru faptul că nu am putut să vă răspund scrisorii din 31 ianuarie 2013.

Vă înţeleg raţionamentul şi faptul că ministerul dumneavoastră protejează activităţile industriale şi locurile de muncă în Franţa. Eu însumi şi Titan avem o istorie de 40 de ani în achiziţionarea fabricilor neperformante, care pierdeau milioane de dolari, şi restructurarea lor în activităţi profitabile, care plătesc salarii bune.

Goodyear a încercat în ultimii patru ani să salveze o parte a locurilor de muncă de la Amiens, locuri de muncă dintre cele mai bine plătite, dar sindicatele franceze şi guvernul nu au făcut altceva decât să vorbească.

Am vizitat fabrica de mai multe ori. Forţa de muncă franceză este plătită cu salarii mari, dar lucrează doar trei ore. Muncitorii primesc o oră pentru pauze şi prânz, vorbesc trei ore şi lucrează trei ore. Le-am spus în faţă muncitorilor francezi acest lucru. Mi-au răspuns că aceas-ta este tradiţia franceză!

Chinezii livrează pneuri în Franţa - de fapt în toată Europa - şi totuşi nu faceţi nimic. În cinci ani, Michelin nu va mai putea să producă pneuri în Franţa. Franţa îşi va pierde baza industrială deoarece guvernul este tot mai mare.

Domnule, scrisoarea dumneavoas-tră spune că doriţi ca Titan să înceapă o discuţie. Cât de proşti ne credeţi? Compania Titan este cea cu banii şi talentul pentru producerea pneurilor. Ce au nebunii din sindicate? Au guvernul francez. Fermierul francez doreşte anvelope ieftine. Nu îi pasă dacă acestea sunt produse în China sau India şi guvernele le subvenţionează.

Nici guvernului dumneavoastră nu îi pasă. "Noi sunem francezi!"

Guvernul Statelor Unite nu este cu mult mai bun decât cel francez. Titan a trebuit să plătească milioane avocaţilor din Washington pentru a acţiona în judecată companiile chineze subvenţionate. Titan a câştigat. Guvernul colectează tarifele vamale. Noi nu primim tarifele, guvernul le primeşte.

Titan va cumpăra o companie producătoare de anvelope din China sau poate din India, va plăti mai puţin de un euro pe oră şi va livra toate cauciucurile de care are nevoie Franţa. Puteţi să vă păstraţi aşa-zişii muncitori. Titan nu mai este interesată de fabrica de la Amiens.

Toate cele bune,

Maurice M. Taylor, Jr. Preşedinte şi director executiv

Este de prisos să amintim că reacţia sindicatelor a fost plină de mânie proletară. "Maurice Taylor este mai aproape de un azil psihiatric decât de capacitatea de a ţine frâiele unei multinaţionale", a declarat Mickaël Wamen, reprezentantul sindicatului CGT, conform unei ştiri ulterioare din Les Echos.

Majoritatea cititorilor scrisorii lui Taylor sunt însă mai mult decât încântaţi de atitudinea americanului. "Fabulos! În sfârşit cineva spune clar adevărul", scrie un cititor. "Spune sus şi tare ceea ce gândeşte orice patron francez, dar nu îndrăzneşte să spună", scrie alt cititor, adăugând că "acest om nu poate fi decât un prieten al Franţei".

Da, acesta este adevărul realităţii economice actuale. La nivelul majorităţii ţărilor din UE există mult prea multe restricţii privind crearea locurilor de muncă. Iar realitatea, sau mai bine zis iluzia generată de creditul ieftin din ultimele decenii, nu se mai poate întoarce.

Cei care vor înţelege acest lucru vor putea să se adapteze rapid. Ceilalţi vor fi nevoiţi să cerşească investiţii străine, care nu vor mai veni decât însoţite de condiţii dure.

Oare vor înţelege autorităţile europene că fascismul de partid şi de stat nu poate oferi soluţiile pentru ieşirea din criză, ci este nevoie de liberalism (n.a. în sensul lui clasic) mai mult ca oricând?

--------

Notă: Articolul reprezintă punctul de vedere al autorului, nu reflectă sau implică opiniile instituţiei unde acesta îşi desfăşoară activitatea şi nu reprezintă recomandare de investiţie.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Daca in America o afacere se incheie printr-o strangere de mana, un telefon, in Europa afaceristii isi iau foarte multe masuri de siguranta-mai ales in cazul platilor.

    In America nu intereseaza pe nimeni cate diplome ai ci ii intereseaza ce stii sa faci, in Europa, daca ai o diploma de director, esti cel mai bun.

    In Europa se vand foarte bine "vorbele" in America se vand "faptele". In Europa nici un manager nu-si consulta angajatii pana la cel mai de jos nivel, ci doar directorii, in America se merge invers cu consultarile/ideile. In Europa, directorul este cel mai destept (altul nu are voie) in America oricine are o idee este luat in seama. Sindicatele, si in Romania si in Europa nu au facut nimic pentru dezvoltare/inovare. In Romania si-au dat mana la inchiderea fabricilor fara a analiza daca macar un procent din acestea mai putea fi salvat si dezvoltat/retehnologizat ulterior 

    Conform statisticilor OECD, francezii au cea mai mare productivitate orara! Dar vorba unui coleg, si asa cum zice si dl Taylor...daca muncesc 3 ore!! Francezii sunt intr-adevar de neinteles. Se vor economie de piata, le plac salariile mari, cum li se taie 1% din beneficii fac greva, dar..duminica nu ai de unde sa-ti iei ceva de la supermarket pentru ca sunt inchise (doar arabii tin deschis), daca esti in afara Parisului si vrei sa mananci dupa ora 14, nu vei gasi niciun restaurant deschis, daca ai o problema la apartament sau doresti sa-ti fie livrat ceva acasa, trebuie sa-ti iei liber de la serviciu asteptand, pentru ca nimeni nu te va servi dupa ora 17, ce sa mai zic in weekend!

    Amuzanta este reactia ziarului Le Monde prin titlul unui articol de ieri:: "Titan: Pneuri agricole, patron rustic", iar in primul paragraf il fac practic taran pe dl Taylor! :)) 

    1. sunt a doua economie a UE, a 4-a din tarile OECD si a 5-a din lume daca nu ma insel in aceasta ultima privinta..

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb