O terapie pe bază de anticorpi ar putea fi pusă pe piaţă până la sfârşitul anului, a anunţat directorul unei firme de biotehnologie care lucrează cu gigantul farmaceutic Eli Lilly, potrivit CNN, conform Digi24.
"Ne mişcăm cu o viteză incredibilă. E ca şi cum ai alerga 100 de metri în două secunde", a spus Carl Hansen, directorul companiei AbCellera.
Compania a pornit acum două săptămâni testele clinice din faza a doua, care vor implica sute de pacienţi cu COVID-19. Unii dintre aceştia vor primi tratamentul cu anticorpi în doze diferite, iar alţii vor primi un placebo - o pastilă care nu are niciun efect - şi apoi medicii vor compara modul în care fiecare grup reacţionează la tratament.
Hansen a spus că studiul din faza 1, desfăşurat pe zeci de pacienţi, a arătat că medicamentul este sigur.
Pentru a dezvolta acest medicament, AbCellera a ales un anticorp "superstar" de la un pacient care s-a recuperat după COVID-19.
În doar 10 mililitri de sânge, pacientul a avut mai mult de 500 de anticorpi. Oamenii de ştiinţă l-au ales pe cel care a fost cel mai puternic în combaterea coronavirusului şi a fost, de asemenea, uşor de dezvoltat, clonat şi fabricat.
Hansen a spus că medicamentul ar putea ajuta alte două grupuri, în afară de pacienţii infectaţi: cei care au fost expuşi la COVID-19, dar nu au dezvoltat simptome, precum şi cei cu risc ridicat de expunere, cum ar fi personalul medical.